Het F-akkoord leren is makkelijker in kleine stappen (video)

Het F-akkoord leren kan een uitdaging zijn. Als je net begint met gitaarspelen en je probeert dit akkoord, dan zou er iets door je heen kunnen gaan van.. 'oei, wat is dit nou..?'

Dat ging er in ieder geval door mij heen, toen ik F-majeur jaren (en jaren en jaren) geleden voor het eerst onder ogen kreeg.

Ik probeerde het akkoord zo lang mogelijk uit te stellen.. het leek zo lastig. Ik wist niet beter dan het gewoon maar stug en koppig door te oefenen.

Wat je absoluut moet doen als je gitaar wilt leren spelen

En zo snel mogelijk ook nog..

Laat je niet afleiden..

Laat je niet imponeren door virtuozen, of door hoe moeilijk het misschien wel lijkt.

Laat je niet weerhouden. Als jij gitaar wil leren spelen, laat niets je dan in de weg staan.

Je hebt - als het goed is - het kennismakings lesboek op je computer. Dat (en een gitaar natuurlijk) is alles wat je nodig hebt voor een goede start. 

Maar wat je absoluut, zo snel mogelijk moet doen.. is beginnen..

Trefwoorden

De slide-techniek (met vinger)

De slide-techniek is een gitaartechniek die je kunt uitvoeren op 2 manieren: Met een vinger van je frethand, of met een slide (meestal een metalen buisje wat je over één van je vingers schuift). Het idee van beide uitvoeringen is, dat je een aangeslagen toon hoger of lager schuift over de hals. Terwijl de toon doorklinkt. Dit artikel gaat over de slide-techniek, uitgevoerd met je vinger.

Trefwoorden

Kennisbank

De pull-off

De pull-off is een veel gebruikte gitaartechniek. Met een pull-off techniek sla je een snaar niet aan met je slaghand, maar met je frethand. Je doet dit door een vinger van je frethand van de snaar te trekken. Door het losschieten van de snaar krijg je een toon. Op de juiste manier gebruikt, kun je met een pull-off hoge snelheden halen.

Trefwoorden

Kennisbank

De hammer-on

De hammer-on is een veelgebruikte techniek in gitaarspelen. Met een hammer-on laat je de toon klinken door een vinger van je fret-hand op de gitaarhals te 'hameren'. Je slaat de snaar dus niet aan met je slaghand. De toon klinkt puur door het hameren op de snaar. Hoe harder je hamert, hoe harder de toon. Met goed gebruik van deze techniek kun je tonenreeksen heel vloeiend laten klinken en hoge snelheden halen.

Trefwoorden

Kennisbank

Gitaartabs leren lezen voor beginners

Gitaartabs leren lezen is helemaal niet moeilijk. Binnen 5 minuten leer ik jou je eerste gitaartabje. Een gitaartab laat de bedoelde vingerposities op de hals zien. Je hebt hiervoor dus geen kennis nodig van het notenschrift. Veel gitaristen gebruiken zelfs alleen maar gitaartabs. In dit artikel leer ik je hiervan de eerste stappen. Vanaf niveau nul dus.

Trefwoorden

Kennisbank

Linkshandige gitaar of toch rechtshandig?

Als je voor het eerst een gitaar omhangt of op schoot legt, dan ben je waarschijnlijk geneigd dat in een linkshandige positie te doen; Dus je rechterhand bij de hals, waar je de snaren indrukt. En je linkerhand bij de brug, daar waar je de snaren aan slaat. Houden zo? Of toch rechtshandig aanleren?