waarom gitaartabs In dit artikel laat ik je grootste voordelen van gitaartabs zien. Het is niet voor niets dat deze muzieknotatie zo populair is. En dat is niet iets van alleen de laatste jaren. Tablatuur voor snaarinstrumenten gaat al eeuwen terug. Zoals voor de luit, vihuela en gitaar. Bijvoorbeeld: In deze Wikipedia pagina staat een fragment uit de 16e eeuw. Tablatuur voor een vihuela. Tablatuur voor gitaar zie je tegenwoordig vooral terug in de populaire muziekstromingen. Zoals Pop, Rock, Jazz en Blues. En de stijlen die daaronder zitten natuurlijk Waarom worden gitaartabs zoveel toegepast? Lees verder..  

Voordelen van gitaartabs

Inhoud
  1. Iedere gitarist kan tabs lezen
  2. Met tablatuur kun je leren spelen zonder notenschrift
  3. Via gitaartabs kun je sneller noten leren lezen
  4. In tabs kan de componist zijn voorkeur-snaren aangeven
  5. In tabs kun je gitaartechnieken aangeven
  6. Snel schrijven van muziek met gitaartabs
  7. Geen speciale software nodig
  8. Makkelijk delen van muziek met gitaartabs
 

Iedere gitarist kan tabs lezen

Ook aankomende gitaristen. Je hoeft geen noten te kunnen lezen. Je hoeft noten zelfs niet eens te kunnen benoemen. Geen probleem als je nog nooit een gitaar hebt beet gepakt. Want gitaartabs geven precies aan waar je je vingers moet plaatsen.  

Met tablatuur kun je leren spelen zonder notenschrift

Wil je snel gitaar leren spelen? Maar je wil het notenschrift liever overslaan? Dan kun je met gitaartabs beginnen. Je kunt direct je eerste tab downloaden en beginnen.  

Via gitaartabs kun je sneller noten leren lezen

Ben je gitaartabs machtig? Gitaartabs kunnen zijn gecombineerd met notenschrift. De gitaartab staat dan onder het notenschrift uitgeschreven. Je ziet dus wat bij elkaar hoort. Welke noten bij welke vingerzettingen. Dus je leert dan eigenlijk vanzelf. Tijdens het spelen. En je krijgt de voordelen van het notenschrift er ook nog eens bij.  

In tabs kan de componist zijn voorkeur-snaren aangeven

Dezelfde toon klinkt op iedere snaar anders. Dat komt door de snaardikte en de positie waarop de bedoelde toon zit. Een open hoge E-snaar klinkt heel anders de dezelfde ‘E’, aangeslagen op de B-snaar. Of dezelfde ‘E’ op de G-snaar.  

In tabs kun je gitaartechnieken aangeven

Tabs zijn ook heel geschikt om specifieke gitaartechnieken aan te geven. Bijvoorbeeld:
  • Of je een snaar van onderaf of van bovenaf moet aanslaan met je plectrum.
  • Of je je tremolo naar binnen moet duwen, of naar buiten moet trekken.
 

Snel schrijven van muziek met gitaartabs

Heb je een goed idee? Een mooi stuk muziek? Of heb je een melodietje uitgezocht op de radio? Met een tab kun je dat razendsnel op papier zetten om te onthouden. Je kunt het zo op een kladje schrijven.  

Geen speciale software nodig

Wil je een tabje liever uitschrijven op je mobiel, tablet, of computer? Dat kan makkelijk. Je hebt geen speciale software nodig. Een tabje schrijf je net zo makkelijk in iedere teksteditor. Zoals kladblok, Word, of een online tekstdocument. Let op: Je hebt geen speciale software nodig. Maar het kan wel. Als je dat wilt. Er is speciale software beschikbaar. Voor de liefhebber En die maakt het nog makkelijker. Daarover meer in een andere post.  

Makkelijk delen van muziek met gitaartabs

De tab die je in de vorige punten snel hebt uitgeschreven? Die kun je vervolgens aan een collega-gitarist of bassist geven. Dan weet die ook gelijk hoe het zit. En deze collega hoeft dus OOK geen noten te hoeven lezen. Je maakt hiermee de drempel tot delen van muziek een stuk lager.   Zoals je ziet; gitaartabs hebben een hoop voordelen. Superhandig allemaal Maar, natuurlijk is er een maar.. Er zijn ook nadelen. Lees hier: de nadelen van gitaartabs  

Heb je vragen?
Laat het me gerust weten, ik help je graag.

Meer leren over gitaartabs?

Als nieuw lid krijg je nu tijdelijk gratis toegang tot de live-groepslessen “tokkelen en tabs”!
Inclusief de opnames 🙂
>> Lid worden
<<

Geef een reactie