hoe werkt een stemapparaat

Hoe werkt een stemapparaat nu eigenlijk?

Een stemapparaat is superhandig, vooral in een rumoerige omgeving.
Je hoeft alleen de snaar maar aan te slaan en de lampjes te volgen.

Een korte inhoud:

Geluiden zijn trillingen

Zoals je waarschijnlijk wel weet bestaat geluid uit trillingen. Deze trillingen kunnen snel of langzaam zijn. Hoe langzamer de trilling, hoe lager de toon. Hoe sneller de trilling, hoe hoger de toon.

Dit kun je heel makkelijk zelf uitvinden door met een touw te zwaaien (zonder de vaas om te slingeren natuurlijk). Als je snel genoeg met het touw zwaait, hoor je het touw loeien als de wind. Als je nu nog sneller gaat zwaaien, wordt het loeien hoger. Je versnelt de trilling van het touw; dus krijg je een hogere toon.

Deze trillingen worden ook wel frequenties en geluidsgolven genoemd.

Zo werkt het met een gitaarsnaar ook. Hoe losser de snaar, hoe langzamer deze trilt. Dus wordt de toon van de snaar lager. Andersom, hoe strakker de snaar is gespannen, hoe sneller deze gaat trillen. Dus hoe hoger de toon wordt.

Verschillende manieren om een trilling op te vangen

Stemapparaten vangen trillingen op van de snaar die je aanslaat.

Dat kan bijvoorbeeld door:

Voelen

Sommige stemapparaten hebben een ingebouwde voeler. Dit soort stemapparaten zijn op de gitaar gemonteerd of geklemd (vaak als een soort wasknijper op de kop van de gitaar).

Als je een snaar aanslaat, werkt de trilling van de snaar door in het hout en wordt dan opgevangen door het stemapparaat.

Horen

Het stemapparaat ‘hoort’ de trilling. In dat geval leg je het stemapparaat voor je neer en je slaat een snaar aan. Een microfoontje in het stemapparaat vangt vervolgens het geluid als trilling op.

Elektrisch

Stemapparaten met een input (meestal een Jack aansluiting) kun je aansluiten op je gitaar. In dat geval wordt de trilling van de aangeslagen snaar als elektrisch signaal aan het stemapparaat doorgegeven.

Let op: Mocht je stemapparaat niet lijken te reageren op het aanslaan van de snaar, controleer dan of het volume van je gitaar wel open staat. Klinkt logisch, maar je moest eens weten hoe vaak ik.. wel ehh.. In ieder geval: Als het volume dicht staat komt er geen elektrisch signaal binnen in het stemapparaat, dus die moet open.

Hoe werkt dat nu in een stemapparaat?

Iedere trilling hoort dus bij een bepaalde toonhoogte. En via het meten van deze trilling kunnen stemapparaten zo bepalen welke toonhoogte aangeslagen wordt. Het apparaat geeft vervolgens aan welke toon het dichtst in de buurt komt van de trilling die het hoort of voelt. Dat kan met bijvoorbeeld een wijzertje, lampjes, of een schermpje.

Het wijzertje, de lampjes, of het schermpje geven vervolgens ook aan of de opgevangen trilling nét iets lager of hoger is dan de dichtstbijzijnde toon.

Daarop kun je de snaren hoger of lager spannen, totdat het stemapparaat aangeeft dat je precies op de gezochte toon zit.

En dan pak je de volgende snaar 🙂

Nu je dit weet kun je gaan stemmen!
Veel succes!

arvid-kuipers-handtekening

Geef een reactie