Slim wisselen van akkoorden

Tips om akkoorden te wisselen en over te pakken
(met voorbeeld video)

⭐⭐⭐⭐⭐

De optimale akkoordenovergang

Vooral als je net begint met gitaar spelen, dan is een akkoordenwissel nogal wat:
2, 3 en soms 4 vingers ineens op een andere plek en dan ook nog gelijk doorspelen. En bij veel overgangen tussen akkoorden staan alle vingers ook nog eens op een andere plek. Ga d’r maar aan staan 🙂

Zoals een schildpad ooit eens tegen een haas zei: “Wie niet snel snel is moet slim zijn.” En voor veel overgangen tussen akkoorden zijn slimmigheidjes te vinden. Alleen soms moet je even “omdenken” om ze te zien.

Een optimale akkoordenwissel komt vaak neer op 3 dingen:

Verwar "optimaal" niet met "makkelijk"

Als starter kun je geneigd zijn om naar het volgende akkoord te “lopen”. Dat “lopen” wil zeggen: het vinger voor vinger verplaatsen naar die nieuwe positie voor het volgende akkoord.

Er zijn werkelijk docenten die dat “lopen” ook promoten als een vondst en een makkelijke manier om akkoorden te wisselen. Je houdt op die manier met je vingers altijd contact met de hals, dus het voelt vrij zeker. Maar “lopen” naar het volgende akkoord kost meer tijd dan in één keer het volgende akkoord pakken. In een langzaam tempo gaat het wel, maar als je ècht verder wilt, dan zul je toch uiteindelijk een akkoord in 1 keer moeten kunnen pakken.

Lopen naar het volgende akkoord kun je zeker wel doen, om dan toch dat liedje te kunnen spelen. Maar blijf het in-één-keer pakken ècht oefenen. Dat vergt nu eenmaal wat oefening en dus ook tijd. Ik kan het niet vaak genoeg schrijven: Neem de tijd om je gitaar goed te leren bespelen. Leer het in één keer goed aan in plaats van heel snel. Later ben je jezelf er dankbaar voor, want dan kun je wèl die snelle wissel maken.

Zoek de overeenkomsten. Wissel strategisch!

Bij veel wissels kun je een strategie toepassen om die wissel optimaal te kunnen maken. Trucjes dus. Gitaarspelen zit vol met trucjes 🙂 Maar let op: net als een goochelaar moet je een trucje heel langzaam en heel vaak oefenen totdat het een automatische beweging wordt.

Wat voor trucjes?

Die trucjes hebben te maken met de stand van je vingers bij de verschillende akkoorden. Zoek naar overeenkomsten en mogelijkheden, bijvoorbeeld:

Voorbeeld video

Hieronder heb ik een voorbeeld-video geplaatst van een strategische akkoordenovergang. Dit is een video uit de Strategisch Akkoorden wisselen training in de Gitaarstarters online leeromgeving.

De akkoordenwissel tussen A-majeur en D-majeur:

Staat hieroven geen video? Je kunt de video ook hier op youtube bekijken:
Akkoorden wisselen tip met voorbeeld voor A-majeur en D-majeur (opent in youtube)

Heb je zelf een wissel waarvan je een goeie strategie zou willen weten?
Vraag het me dan hieronder. Ik antwoord altijd.

groetjes,

Meer leren over slim wisselen van akkoorden?

Als nieuw lid krijg je nu gratis toegang tot de extra training: “strategisch akkoorden wisselen”
>> Lid worden
<<

Dit bericht heeft 4 reacties.

 1. Rinie van Dalsen

  Hoi arvid ik dacht dat je wijsvinger altijd vrij moest laten om grote accoorden te pakken

  1. Arvid

   Hoi Rinie 🙂

   Als je volgende greep een barré akkoord is, dan kan het in sommige gevallen handig zijn die alvast voor te bereiden in het akkoord wat je ervoor pakt.
   Bijvoorbeeld als je van A-mineur naar B-mineur zou gaan. Dan kan het handig zijn om met A-mineur je wijsvinger alvast vrij te laten, zodat je direct naar B-mineur kunt schuiven.

   groetjes
   Arvid

 2. Jens

  Hoi Arvid,

  Als ik het ene akkoord loslaat om te switchen naar een ander dan maken de snaren die ik loslaat extra geluid. Kan ik dit voorkomen?

  1. Arvid

   Hoi Jens 🙂
   Ja dat zijn bijgeluiden die je hoort, als de snaren wat aan je vingers blijven plakken bij het loslaten.
   Je kunt dat op verschillende manieren ondervangen, bijvoorbeeld:
   – De snaren voorzichtiger loslaten. Nèt voordat je vingerde snaar verlaat heel even blijven hangen op de snaar, zodat je ‘m “stil legt”.
   – De snaren na het loslaten even dempen met je een vinger van je linkerhand of muis van je rechterhand
   – Harder spelen zodat de bijgeluiden minder opvallen
   – Je snaren schoonmaken met bijvoorbeeld een doekje of snaren-cleaner

   Of een combinatie van die dingen 🙂
   groetjes, Arvid

Geef een reactie