Plaatsing en hoogte van je gitaar voetsteun
Is de hoogte van je gitaar voetsteun belangrijk?
Ja, de hoogte van je voetsteun (of voetenbankje) is belangrijk.
Met een te lage voetensteun zit je óf gebogen, óf met een scherpe hoek tussen je onderarm en je pols (omdat je je linkerhand niet genoeg bewegingsvrijheid heeft). En dit kan uiteindelijk (of heel snel) problemen gaan geven in je schouders, nek, rug en onderarm.
Een te hoge voetsteun kan weer de bewegingsruimte van je rechterhand beperken omdat de kast van je gitaar hoger uitkomt. Dat kan weer belasting geven voor je rechter schouder (omdat je je arm meer op moet tillen) en de spieren in je rechter-onderarm (omdat je je pols in een scherpe hoek moet houden om bij de snaren te kunnen.
De juiste hoogte van de voetsteun is één van de eerste dingen die ik leerlingen in mijn privé-lessen leer bepalen en ervaren.
Video’s over voetsteun-hoogte en plaatsing
Liever lezen? Dan kun je ook direct naar de tekst onder de video’s
Video: Hoogte en plaatsing van je voetenbankje – korte versie
Video: Hoogte en plaatsing van je voetenbankje – uitgebreide versie
De hoogte van je voetsteun (of voetenbankje, dat is hetzelfde)
Je voetsteun (of voetenbankje) moet zo hoog staan, dat de bovenkant van de kast je gitaar op het midden van je borst uitkomt wanneer je je gitaar in de speelpositie houdt.
Stappen:
- Zorg eerst dat je zelf op de goede hoogte zit. Met een rechte rug en je bovenbenen evenwijdig aan de vloer.
- Je gitaar rust op je linkerbeen, schuin, zodat de hals van je gitaar in een hoek van 45° staat ten opzichte van je romp.
- Nu moet je voetenbankje ervoor zorgen dat je linkerbeen je gitaar omhoog brengt. De bovenkant van de kast van je gitaar zou uit moeten komen op het midden van je borst.
De optimale hoogte van je gitaar-voetsteun: Stap 1
Het begint met een goede houding, zonder je voetensteun. Rechtop, met een rechte rug.
Je zithoogte is goed, als je bovenbenen evenwijdig lopen met de vloer. Een iéts lagere zit zou eventueel kunnen, maar hou dan vooral je rug recht. Een hogere zit is sowieso niet goed omdat je voeten (en dus je rug) zo niet voldoende steun hebben.
Meestal geeft een keukenstoel al een goede basis voor je zithoogte. Dat kun je eventueel nog bij-corrigeren met een kussentje (om hoger of lager te zitten) of het al dan niet dragen van schoenen (om je knieën hoger of lager te brengen)
De optimale hoogte van je voetensteun: Stap 2
Ok, nu zit jij goed, nu je gitaar nog.
Zet je voetenbankje alvast halverwege z’n maximale hoogte, als uitgangspositie. Ze het voetenbankje voor je linkerschouder neer, plaats je linkerbeen op je voetensteun en je gitaar op je linkerbeen, dicht tegen je aan.
Houd je gitaar nu zó schuin dat de hals van je gitaar (ongeveer) in een hoek van 45° staat ten opzichte van je romp. In deze houding heb je de meeste bewegingsruimte voor je linkerhand.
De optimale hoogte van je voetsteun: Stap 3
Laat de gitaar zo rusten op je linkerbeen en tegen je borst aan. De bovenkant van de kast van je gitaar zou moeten uitkomen op ongeveer het midden van je borst.
Komt je gitaar te laag uit, zet je voetensteun dan hoger. Komt je gitaar te hoog uit, dan zet je je voetensteun lager. Totdat je ongeveer halverwege je borst uitkomt.
Heb je dat?
Dan zit je goed! Veel plezier 🙂
Oh wacht! Hoe plaats je je voetsteun dan?
Met welke kant naar voren?
Je kunt je voetsteun op 2 manieren plaatsen:
De klassieke (standaard) manier (links op foto)
Met de lage kant naar je toe. Je hak rust dan op de lage kant. Deze manier zou je leren op een muziekschool.
De alternatieve manier (rechts op foto)
Met de hoge kant naar je toe. Je hak rust dan op de hoge kant.
De alternatieve manier heeft mijn persoonlijke voorkeur, om 2 redenen:
- De hoek tussen m’n onderbeen en m’n voet voelt zo veel natuurlijker aan. In tegenstelling tot de klassieke manier, waarbij ik meer het gevoel krijg dat m’n voet “op slot” zit.
- Omdat je hak nu op de hoge kant staat, kan je voetenbankje iets lager staan. En dat maakt de voetsteun stabieler.
Heb je vragen over je voetensteun of je gitaarhouding? Vraag het me dan hieronder. Ik antwoord altijd.
groetjes 🙂
Arvid