Akkoorden op gitaar makkelijker wisselen bij tokkelen. Hoe oefen je dat? (met video)

Er is een belangrijk verschil tussen strummen en tokkelen van akkoorden, wat veel gitaristen over het hoofd zien.

Eerst even voor de duidelijkheid:

Wat is strummen?

Strummen is het aanslaan van een akkoord. Je gaat met je plectrum, duim of een vinger in één beweging langs alle snaren van een akkoord. Alle snaren van het akkoord worden dus nagenoeg tegelijk aangeslagen. Deze techniek hoor je veel als ondersteunende begeleiding in popmuziek.

Wat is het tokkelen van akkoorden?

Met het tokkelen van een akkoord, sla je de snaren van een akkoord los van elkaar aan. Je hoort dus niet alle tonen tegelijk, maar opeenvolgend achter elkaar in een soort patroontje. Met tokkelen krijgt de begeleiding van een liedje meer, rust, diepgang en komt meer naar voren. Een bekend hedendaags voorbeeld is bijvoorbeeld "Roller coaster" van Danny Vera. Een ouder (ook heel mooi) voorbeeld is "Dust in the wind" van Kansas.

Met strummen pak je het hele akkoord ineens

Als je akkoorden gaat strummen, dan sla je alle snaren dus (nagenoeg) tegelijk aan. Vanaf de 1e aanslag moet het hele akkoord dus op z'n plek staan. Zie onderstaand voorbeeldje met een stukje van het liedje "Aura Lee".

Aura Lee met het strummen van akkoorden


In dit voorbeeld moet je in één keer de volgende akkoorden overpakken:

  1. Van G-majeur naar A-septime (A7)
  2. Dan van A-septime naar D-septime (D7)
  3. En dan van D-septime weer naar G-majeur

En om zo'n akkoord in zijn geheel één keer neer te zetten moet je soms best snel zijn. En niet alle overgangen tussen akkoorden zijn even makkelijk. Er zijn trucjes om akkoorden makkelijker te wisselen. Maar het blijft voor sommige akkoorden flink werken om ze op tijd in hun geheel te pakken.

Maar met tokkelen, hoeft dat niet.

Met tokkelen hoef je het akkoord niet in één keer helemaal neer te zetten.

Met tokkelen komen de verschillende snaren van een akkoord niet allemaal tegelijk aan de beurt. Ze komen aan de beurt in een bepaalde volgorde, afhankelijk van het tokkelpatroontje wat je speelt. Dus, je hoeft niet alle snaren in één keer in te drukken. Je kunt de snaren van een akkoord indrukken in dezelfde volgorde als dat ze aan de beurt zijn. En dat scheelt! 😀

Zie ook weer onderstaand voorbeeldje.

Aura Lee met het tokkelen van akkoorden


Je ziet in dit voorbeeld dat de snaren van de akkoorden over de maat zijn verspreid. De overgangen tussen de akkoorden worden zo een stuk rustiger:

  1. In de overgang van G-majeur naar A-septime, hoef je bij de 3e aanslag pas de 2e snaar ingedrukt te hebben en bij de 5e aanslag pas de 4e snaar.
  2. In de overgang naar D-septime hoef je bij de 2e aanslag pas de 3e snaar ingedrukt te hebben en de 1e en 2e snaar pas bij de 3e aanslag.
  3. In de overgang naar G-majeur hoef je met de 1e aanslag alleen maar de 6e snaar ingedrukt te hebben. De 1e en 5e snaar komen pas later (met de 3e aanslag en de 5e aanslag).

Veel gitaristen maken geen gebruik van de tijdwinst en het speelgemak dat je hier kunt halen. Wil je hier meer over weten, kijk dan even de video's op deze pagina: Vloeiend tokkelen van overgangen tussen akkoorden.

Nu, hoe oefen je dit?

Veel gitaristen willen wel, maar de akkoorden zitten er zo ingebakken, dat het moeilijk is om ze als het ware weer "uit elkaar te trekken". En daar heb ik natuurlijk een paar trucjes voor 😄 Die leg ik uit in de onderstaande video.

Met de tips in deze video leer je om akkoorden met het tokkelen in delen neer te zetten en zo de overgangen tussen die akkoorden makkelijker te maken.

Hoe oefen je bij het tokkelen om snaren van een akkoord pas in te drukken als ze nodig zijn

Deze video is een fragment van een online groepsles in de Gitaarstarters ledenomgeving.


Veel succes weer met deze tip!

Groetjes 🙂
Arvid


PS. Wil je serieus mooi akkoorden leren tokkelen? In de Gitaarstarters ledenomgeving staat een stap-voor-stap cursus "Tokkelen met Akkoorden" voor je klaar. Geen voorkennis nodig en compleet met liedjes en cursusboek 🙂