Akkoorden wisselen en overpakken (met video tip)
24 maart 2019 

Akkoorden wisselen en overpakken (met video tip)

Slim wisselen van akkoorden

Tips om akkoorden te wisselen en over te pakken (met voorbeeld video).

De optimale akkoordenovergang

Vooral als je net begint met gitaar spelen, dan is een akkoordenwissel nogal wat:
2, 3 en soms 4 vingers ineens op een andere plek en dan ook nog gelijk doorspelen. En bij veel overgangen tussen akkoorden staan alle vingers ook nog eens op een andere plek. Ga d’r maar aan staan ?

Zoals een schildpad ooit eens tegen een haas zei: “Wie niet snel snel is moet slim zijn.” En voor veel overgangen tussen akkoorden zijn slimmigheidjes te vinden. Alleen soms moet je even “omdenken” om ze te zien.

Een optimale akkoordenwissel komt vaak neer op 3 dingen:

  • Strategisch denken. Zie het akkoord niet als 1 akkoord op zich. Kijk wat er voor en na het akkoord gespeeld wordt en hoe je dat kunt gebruiken.
  • Bewegingsvrijheid aan je linkerhand. Geef je linkerhand de ruimte om overal goed bij te kunnen. Hou je duim achter de gitaarhals en probeer de gitaarhals niet met je hand te ondersteunen. Je hand moet vrij kunnen bewegen.
  • Langzaam oefenen. Gebruik langzame en gecontroleerd uitgevoerde bewegingen om een overgang in je brein te prenten (denk Tai-chi).

Verwar “optimaal” niet met “makkelijk”

Als starter kun je geneigd zijn om naar het volgende akkoord te “lopen”. Dat “lopen” wil zeggen: het vinger voor vinger verplaatsen naar die nieuwe positie voor het volgende akkoord.

Er zijn werkelijk docenten die dat “lopen” ook promoten als een vondst en een makkelijke manier om akkoorden te wisselen. Je houdt op die manier met je vingers altijd contact met de hals, dus het voelt vrij zeker. Maar “lopen” naar het volgende akkoord kost meer tijd dan in één keer het volgende akkoord pakken. In een langzaam tempo gaat het wel, maar als je ècht verder wilt, dan zul je toch uiteindelijk een akkoord in 1 keer moeten kunnen pakken.

Lopen naar het volgende akkoord kun je zeker wel doen, om dan toch dat liedje te kunnen spelen. Maar blijf het in-één-keer pakken ècht oefenen. Dat vergt nu eenmaal wat oefening en dus ook tijd. Ik kan het niet vaak genoeg schrijven: Neem de tijd om je gitaar goed te leren bespelen. Leer het in één keer goed aan in plaats van heel snel. Later ben je jezelf er dankbaar voor, want dan kun je wèl die snelle wissel maken.

Zoek de overeenkomsten. Wissel strategisch.

Bij veel wissels kun je een strategie toepassen om die wissel optimaal te kunnen maken. Trucjes dus. Gitaarspelen zit vol met trucjes ? Maar let op: net als een goochelaar moet je een trucje heel langzaam en heel vaak oefenen totdat het een automatische beweging wordt.

Wat voor trucjes?
Die trucjes hebben te maken met de stand van je vingers bij de verschillende akkoorden. Zoek naar overeenkomsten en mogelijkheden, bijvoorbeeld:

  • Kun je vingers laten staan? Staat er een vinger met beide akkoorden op dezelfde snaar en dezelfde positie? Dat is mazzel hebben. Laat die vinger dan staan tijdens de akkoordenovergang. Een voorbeeld hiervan is de overgang tussen A-mineur en C-majeur. De enige vinger die je hoeft te verplaatsen bij deze wissel is je ringvinger, van de 3e naar de 5e snaar. Je wijsvinger en middelvinger kun je laten staan op de 2e en 4e snaar.
  • Kun je vingers verschuiven? Staan vingers als op de goede snaar, maar op een andere positie? Die vingers kun je gebruiken als anker voor het plaatsen van de rest van je vingers. Zie voor een voorbeeld hiervan in de onderstaande video.
  • Kun je dezelfde houding aanhouden? Staan vingers in ongeveer dezelfde houding als in het volgende akkoord? Dan kun je jezelf aanleren die vingers in dezelfde houding te laten tijdens de akkoordenovergang. Een voorbeeld hiervan is de akkoordenovergang tussen A-mineur en E-majeur: precies dezelfde stand van je vingers, maar alles 1 snaar hoger. Je kunt je vingers dan als 1 blok verplaatsen naar het volgende akkoord.
  • Kun je een akkoord op een andere manier pakken? Voor veel akkoorden zijn verschillende manieren om deze te pakken, verschillende vingerzettingen. Het kan verleidelijk zijn om het bij 1 vingerzetting te houden voor een akkoord en het “daar gewoon mee doen”. Maar hoe meer variatie je in je arsenaal hebt hoe beter. Soms kan een akkoordenovergang beter uitkomen als je een akkoord op een andere manier pakt. Er zijn bijvoorbeeld zeker 3 manieren om het open G-majeur akkoord te spelen. Puzzel eens uit met welke G-majeur je de snelste overgang kunt maken naar C-majeur. Hint: Speel G-majeur met je pink, ringvinger en middelvinger ?

Voorbeeld video akkoorden wisselen

Hieronder heb ik een voorbeeld-video geplaatst van een strategische akkoordenovergang. Dit is een video uit de cursus Strategisch Akkoorden wisselen in de Gitaarstarters online leeromgeving.

De akkoordenwissel tussen A-majeur en D-majeur:

Heb je zelf een wissel waarvan je een goeie strategie zou willen weten?
Vraag het me dan hieronder. Ik antwoord altijd.

Meer gitaar tips?
Vind je in het 30-tips voor beginners e-boek (welkomstcadeau). >>>

groetjes ?
Arvid

Over de schrijver
Allround studio/live-gitarist met 30 jaar studio-ervaring, 35 jaar podium-ervaring en 40 jaar gitaar-ervaring."Ik vind dat iedereen de kans zou moeten hebben te ervaren hoe waardevol muziek maken kan zijn. En ik vind het eeuwig zonde als iemand ontmoedigd raakt door iets wat fout aangeleerd is. Daarom begeleid ik mijn cursisten in al mijn trainingsprogramma's met het opbouwen van een goeie speeltechniek waar je wèl verder mee kunt komen."
Niek
Door

Niek

op 27 Nov 2021

Voor een hoop overgangen heb ik heel veel aan je tips gehad.Inmiddels pak ik de G ook met mijn pink. Was even wennen maar is zeker in kombinatie met de c een stuk sneller. Nu ben ik met de F barree bezig. Vanuit de C lukt het redelijk maar vanuit Am gaat het helemaal niet. Al tijden bezig en krijg het niet voor elkaar.

Arvid
Door

Arvid

op 28 Nov 2021

Hoi Niek! Wat gaaf de je G-majeur nu met de pink pakt! En wat tof dat je al veel aan de tips gehad hebt :-)Wat betreft de overgang tussen F-majeur en A-mineur kun je 2 dingen doen, om deze makkelijker te maken.Manier 1: Je wijsvinger kantelen. Zowel bij Am als bij F-majeur heb je je wijsvinger op de 2e snaar, 1e positie.. Als je nu overgaat van Am naar F-majeur dan kun je proberen om je wijsvinger te kantelen, zodat deze plat komt op de 1e en 2e snaar. Probeer daarbij je wijsvinger niet van de snaar te halen. En van F-majeur terug naar Am kun je je wijsvinger weer rechtop zetten. Zo houd je wijsvinger voortdurend contact met de 2e snaar en fungeert je wijsvinger dus als anker voor de rest vanje vingers.Manier 2: Alternatieve vingerzetting voor Am. Bij de standaard greep voor Am druk je met je ringvinger de 3e snaar in en met je middelvinger de 4e snaar. Bij F-majeur (kleine barré) is dat precies andersom. Bij het wisselen tussen deze akkoorden kost dit dus meer zoektijd voor je vingers. Voor deze overgang zou je Am ook op een andere manier kunnen pakken. Je drukt dezelfde snaren op dezelfde posities in, maar nu druk je met je middelvinger de 3e snaar in en met je ringvinger de 4e snaar. Je middelvinger en ringvinger staan dus precies andersom als bij de standaard Am-greep. Als je nu overgaat van Am naaf F-majeur (kleine barré), staat je middelvinger al goed en hoef je je ringvinger alleen maar 1 positie op te schuiven. Dat scheelt tijd en zoeken :-)Ik hoop dat je hier iets mee kunt, veel succes! groetjes, Arvid

Reactie plaatsen

Kijk de volledige les en video in de Gitaarstarters ledenomgeving

Heeft deze tip en video je geholpen met je gitaarspel? Meer oefeningen, tips, lessen, liedjes en complete cursussen voor beginners op gitaar, vind je in de Gitaarstarters online ledenomgeving.