Zijn m'n vingers te dik om gitaar te spelen? 10 tips voor als je vingers de omliggende snaren aanraken
Het met je vingers indrukken van de gitaarsnaren kan even wennen zijn. Het komt heel nauw en soms lijkt het dan alsof je vingers te dik zijn om gitaar te spelen, of dat het om een andere reden gewoon niet past.
M'n vinger raakt andere snaren aan bij het gitaarspelen
"De snaren staan zo dicht op elkaar"
"M'n vingers raken de omliggende snaren aan"
"Die snaar trilt tegen m'n vinger"
"Zijn m'n vingers te groot om gitaar te kunnen spelen?"
Dit zijn een paar van de meest gestelde vragen die ik krijg van cursisten tijdens de gratis gitaar starters-workshop. Ze komen allemaal op hetzelfde neer: Bij het indrukken van de snaren, lukt het niet om een snaar in te drukken zonder een snaar te raken die net onder of boven die vinger zit.
Je vingers leren het kleinste oppervlak te gebruiken
Het is de kunst om met je vingertop zo min mogelijk ruimte in beslag te nemen om de snaar heen die je indrukt. En ja, dat kan passen en meten zijn. 🙂
Onlangs kwam deze vraag ook terug tijdens een online groepsles voor Gitaarstarters leden. Ik heb toen 10 tips gegeven voor het gevoel van "te dikke vingers". En omdat deze vraag zo vaak wordt gesteld heb ik dit blog-artikel eraan gewijd. Ik hoop dat deze tips je verder helpen. 🙂
Zijn m'n vingers te dik om de snaren in te drukken? 10 Tips (video)
NB. De onderstaande video is een fragment van een online groepsles.
De 10 tips uit de video
Hieronder heb ik de 10 tips nog in tekst uitgewerkt, om rustig na te kunnen lezen.
- Probeer je vingers zo rechtop mogelijk neer te zetten. Zo neemt je vingertop de minste ruimte in
- De nagels van de vingers van je hand waarmee je de snaren indrukt moeten heel kort zijn. Zo kort dat ze niet tegen het hout aan komen als je je vingertoppen recht op de snaren zet.
- Houd je linker pols recht of bijna recht. Met een ontspannen pols heb je meer bewegingsvrijheid in je vingers. Het is dan makkelijker om je vingers rechtop neer te zetten.
- Aanvullend op de vorige tip: Probeer niet te corrigeren door je pols in een hoek naar binnen te buigen. Een heel flauw gebogen pols is nog ok, maar hoe kleiner die hoe wordt, hoe meer je je pols, arm en schouder overmatig kunt belasten (en hoe minder bewegingsruimte je overhoudt). Met de 3 kootjes in je vingers zou je genoeg bewegingsvrijheid moeten hebben om je vingers goed te kunnen plaatsen.
- Buig vooral je laatste vingerkootje naar de snaar. Dat is het kootje wat je recht op de snaar zet.
- Probeer of je je vingers beter kunt buigen als je je linkerhand wat verder naar de gitaarhals brengt. Let op, het is niet de bedoeling dat de binnenkant van je hand tegen de gitaarhals aankomt, want dat maakt het bereik van je vingers weer te klein.
- Voer een rechte druk uit op de snaren. Zo, dat je de snaar recht op het hout drukt en niet naar beneden trekt. Als je de snaar naar beneden trekt dan breng je deze immers dichter naar de volgende snaar, waardoor het nog lastiger wordt om deze niet tegen je vinger aan te laten trillen. Je kunt dit controleren met een spiegeltje.
- Je kunt ook experimenteren met "hoe hoog" je je vinger op de snaar zet. Dat zou ongeveer op het midden van je vingertop moeten zijn. Dus niet vlak onder je nagel, want dan hou je heel veel vinger over, onder de snaar die je indrukt.. Moeilijk in woorden uit te leggen dit. In de bovenstaande video laat ik het zien.
- Houd je gitaar recht voor je. Dan kunnen je vingers er beter bij. Veel gitaristen zijn geneigd de gitaar naar achteren te hellen, om beter op de snaren te kunnen kijken. Maar dat gaat ten koste van je bewegingsvrijheid.
- Begin en val eventueel terug op A-mineur. Het A-mineur akkoord is meestal het 1e akkoord wat je leert als beginnend gitarist. Het is goed bereikbaar voor je vingers, omdat het vrij laag op de hals zit, maar over 2 posities reikt en de positie van je vingers natuurlijk aanvoelt. Ken je A-mineut nog niet? Dit akkoord leer je stap-voor-stap (met een liedje) in de gratis gitaar starters workshop voor beginners.
Meer tips om de snaren in te drukken zonder de omliggende snaren te raken
Hieronder heb ik nog wat extra tips voor je, om je vingers beter te kunnen passen op de snaren.
- Je kunt ook experimenteren met hoe hard je een snaar indrukt. Hoe harder je de snaar indrukt, hoe meer je vingertop zich gaat spreiden. En vaak hoef je helemaal niet zo hard te drukken, het is meer een kwestie van de juiste plek van je vingertop (vlak voor-, of tegen de fret).
- Hou vol en laat je vingers als vanzelf een dun laag je gitaareelt opbouwen. Met dat dunne laagje eelt wordt je vingertop wat stugger. Daardoor hoef je minder hard te drukken op de snaar en spreid je vingertop ook minder als je de snaar indrukt.
- Gebruik een spiegeltje. Zo kun je in een vooraanzicht kijken naar hoe je je linkerhand neerzet, zonder dat je daarvoor om je gitaar heen moet kijken of je gitaar naar achteren moet hellen.
Wat voor gitaar heb je?
Met een country/western gitaar staan de snaren dichter bij elkaar. Dan is het wat moeilijker om de omliggende snaren niet te raken.
Een standaard klassieke/Spaanse gitaar heeft de snaren verder uit elkaar. Dat maakt het weer iets makkelijker om de snaren in te drukken zonder de omliggende snaren aan te raken.
Meer over de keuze van de juiste gitaar voor jou kun je lezen op deze pagina:
Gitaar leren spelen op nylon of stalen snaren?
Uitzondering: Want het is niet altijd erg als je de omliggende snaren aanraakt met je vingers
Even een kleine voetnoot. Want je hoeft je vingers niet altijd zo neer te zetten dat ze precies maar 1 snaar aanraken. Soms kan het namelijk ook juist de bedoeling zijn dat je de snaar dempt die onder je vinger doorloopt. Bijvoorbeeld bij een gitaarsolo, een melodietje of basloopje, die op 1 snaar gespeeld wordt.
In zulke gevallen hoeft alleen die ene snaar maar te worden gehoord. De snaar die onder je vinger door loopt hoeft dus niet "vrij" te zijn. En daarom is het dan ook geen probleem als je vinger die snaar aanraakt.
Veel succes en plezier weer met deze gitaartips!
Laat het me gerust weten als je vragen hebt. Dat kan in een reactie onder dit artikel.
groetjes 🙂
Arvid