gitaar spelen op nylon of stalen snaren

Gitaar leren spelen op nylon of stalen snaren? (Western gitaar of klassieke/Spaanse gitaar)

Een gitaar met nylon of stalen snaren. Wat is beter om gitaar te leren spelen?

In dit artikel leer je de vragen die je jezelf kunt stellen om je te helpen met het kiezen tussen een gitaar met nylon snaren of een gitaar met stalen snaren.

Western gitaar, elektrische gitaar, klassieke gitaar, of Spaanse gitaar.

Voor wat betreft het materiaal van de snaren kun je gitaren in 2 grote groepen verdelen:

 • Gitaren met nylon snaren: Dit zijn klassieke gitaren en Spaanse gitaren.
 • Gitaren met stalen snaren: Dit zijn elektrische gitaren en Western/country-gitaren.

Waarschuwing: Leg nooit stalen snaren op een klassieke of Spaanse gitaar.

Wil je je gitaar heel houden?

'Ja' verwacht ik.

Ik bedoel Jimi Hendrix was natuurlijk heel cool. Maar die kon het zich misschien beter veroorloven af en toe een afdankertje in de fik te steken. Wat je dan NIET moet doen: Leg geen stalen snaren op een klassieke of Spaanse gitaar. Nooit.

De spanning van stalen snaren is veel hoger dan van nylon snaren. Je klassieke of Spaanse gitaar is hier niet op berekend. Met allerlei mogelijke onprettige gevolgen van dien. Zie onderstaande foto als voorbeeld, de kop van deze gitaar was helemaal gebroken. Een pluk lijm deed wonderen, gelukkig.

gtiaar met gebroken kop

Op welke gitaar kun je het beste gitaar leren spelen?

Begin je net met gitaar spelen? Dan hebben nylon snaren een paar grote voordelen ten opzichte van stalen snaren.

De belangrijkste argumenten om gitaar te leren spelen op nylon snaren zijn:

 • Nylon gitaarsnaren zijn zachter voor je vingers dan stalen snaren. Stalen snaren zijn scherper waardoor het indrukken van een stalen snaar pijnlijker kan zijn voor je vingers dan nylon gitaarsnaren. Vooral als je net begint.
 • Nylon gitaarsnaren staan minder strak gespannen. Je hoeft een nylon snaar dus minder hard in te drukken dan stalen snaren. En ook dat is minder pijnlijk voor je vingertoppen.
 • Nylon snaren staan verder uit elkaar op de gitaarhals dan stalen gitaarsnaren. Dat geeft je vingers meer ruimte om een snaar in te drukken en de snaren er omheen vrij te laten.

Wat voor muziek wil je gaan maken?

Met Rock, Pop, Jazz, Blues of iets dergelijks kom je al snel uit op een elektrische gitaar, een semi-akoestische gitaar (een elektrische gitaar met een klankkast), of een western-gitaar. En dat zijn gitaren met stalen snaren.

Technisch verhaal: Een elektrische gitaar kan ook alleen maar werken op stalen snaren. Als een snaar wordt aangeslagen worden de trillingen van die snaar opgevangen door het element (een elektrische spoel) in een magnetisch veld. Het signaal wat hieruit komt wordt vervolgens door de gitaarversterker omgezet naar geluid.

De stalen snaren in een westerngitaar geven deze gitaren hun typisch heldere klank. Westerngitaren zijn hierdoor prachtige instrumenten voor lichte pop, rock en ballads.

Wil je je meer oriënteren op klassieke muziek, Spaans, Latijns-Amerikaans, of Flamenco of zoiets? Dan is het tijd om de akoestische of Spaanse gitaar uit de kast te halen. Met nylon snaren. Nylon snaren zijn heel direct. Met veel dynamiek. Het geluid wordt versterkt door de klankkast van de gitaar en naar buiten gebracht door het klankgat. In sommige akoestische gitaren zitten voelers of microfoontjes gebouwd. Daarmee kun je ze op een versterker aansluiten. Net zoals een elektrische gitaar.

Wil je gitaar spelen met plectrum of met je vingers?

gitaar spelen op nylon of stalen snaren

Over het algemeen bespeel je nylon snaren met je vingers en stalen snaren met een plectrum. Maar dat is geen vaste regel. Het kan allebei.

Je kunt op beide type snaren zowel met plectrum als met je vingers spelen:

 • Bijvoorbeeld Al Di Meola die met plectrum speelt op een akoestische gitaar.
 • En Mark Knopfler die met zijn vingers speelt op een elektrische gitaar.

Gitaar spelen met plectrum versus je vingers:

 • Een plectrum op nylon snaren speelt iets zwaarder dan op stalen snaren. Je moet wat harder werken.
 • En nylon snaren op een klassieke of Spaanse gitaar liggen iets verder van elkaar af. Daardoor kunnen je vingers er makkelijker tussen. Dat maakt het met je vingers spelen op een akoestische gitaar makkelijker dan op een elektrische gitaar, of Western gitaar.
 • Stalen snaren zijn ook scherper dan nylon, Dat voelt ook anders bij het aanslaan van de snaren met je nagels of vingertoppen.

Praktische verschillen tussen spelen op nylon- of stalen gitaarsnaren

Deze vergelijking kan je mogelijk verder helpen met je keuze voor je akoestische gitaar: Een Western gitaar of een klassieke (of Spaanse) gitaar.

 • Een gitaar met stalen snaren heeft meestal een dunnere hals. Dus je hebt meer ruimte om de dikkere snaren te bereiken.
 • Maar stalen snaren liggen op een elektrische gitaar ook dichter bij elkaar. Dat maakt het weer iets meer precisiewerk om je vingers op één snaar te drukken en de omliggende open te laten. Op de hals van een akoestische gitaar heb je nèt wat meer ruimte.
 • Stalen snaren zijn scherper. Nylon is iets zachter voor je vingers. Dat kan wat rustiger zijn als je pas begint. Je kunt dan eerst wat eelt op je vingertoppen kweken met nylon, voordat je met het scherpere staal aan de gang gaat.


PS: Twijfel je alsnog? Laat het me dan even weten.

Dat kan in een reactie onder deze post. Ik help je graag.


groetjes 🙂

Arvid

bram
Door

bram

op 01 Feb 2021

test

Arvid Kuipers
Door

Arvid Kuipers

op 01 Feb 2021

hoi Bram

Eugène Dongen
Door

Eugène Dongen

op 18 Apr 2021

Wat is uw mening over een gitaar met 3 nylon en 3 Verzilverd Koper snaren

Arvid Kuipers
Door

Arvid Kuipers

op 18 Apr 2021

Hoi Eugène! In een setje nylon snaren zitten vaak 3 (soms 4) omwonden snaren in. De winding is dan meestal van koper, maar de kern is gewoon nylon. En dan vallen ze gewoon nog onder de nylon snaren. groetjes 🙂 Arvid

Nguyen
Door

Nguyen

op 09 Jul 2021

Beste, Hoe kan ik zien welke gitaren nylon of stalen snaren hebben? een Stagg altijd nylon is bedoeld voor dochterlief van net 7 jaar oud. Hoor graag van u. Mvgr. Familie Nguyen

Arvid Kuipers
Door

Arvid Kuipers

op 09 Jul 2021

Hoi Familie Nguyen, je kunt op verschillende manieren zien of een gitaar nylon of stalen snaren heeft: - Aan de dunste 3 snaren voelen. Nylon voelt zachter dan staal - Zien: De 3 dunste nylon snaren zijn meestal enigszins doorzichtig. Soms zijn ze zwart van kleur. - Aan de kop van de gitaar: Een nylon-snarige gitaar heeft 2 uitgefreesde gleuven in de lengte-richting van de kop, waardoor de stemmechanieken lopen. - Aan de kast van de gitaar, daar waar de snaren vastzitten in de brug. Zitten die met een soort knoop of lus vast? Dan heb je nylon. Zitten ze met pennen vast, dan is het meestal staal. Kunnen jullie hier iets mee? Stuur me anders gerust even een foto van de betreffende gitaar, dan kijk ik eventjes voor jullie. Groetjes, Arvid

Pieter
Door

Pieter

op 08 Feb 2022

Ik heb net mijn 1ste C & W Cort gitaar gekocht maar me vooraf onvoldoende in het snarenverhaal verdiept. Nu ik erg pijnlijke vingertoppen blijf houden, vraag ik me af of het slim zou zijn om hier nylon snaren op te zetten

Arvid Kuipers
Door

Arvid Kuipers

op 08 Feb 2022

Hoi Pieter, Nylon snaren op een country/western gitaar is vaak niet optimaal. De belangrijkste reden hiervoor is, dat nylon snaren over het algemeen geen "ball-end" hebben (dat ronde ringetje aan het uiteinde van de snaar). Er zijn uitzonderingen hierop, zoals de EJ34 van D'daddario. Die hebben een ball-end en zou je daarom op je Country-gitaar kunnen leggen. Ik heb dat wel eens geprobeerd, gewoon om eens te vergelijken. En het viel behoorlijk tegen. Ten eerste wordt de klank van je gitaar totaal anders. Een country-gitaar is optimaal samengesteld voor stalen snaren (die bovendien veel strakker gespannen staan dan nylon). Nylon snaren op een country-gitaar vind ik minder "overtuigend" klinken dan stalen snaren op dezelfde country-gitaar. En omdat nylon snaren minder strak gespannen staan, kan het zijn dat je gitaar anders moet worden afgesteld. De gitaarhals krijgt met die nylon snaren veel minder tegendruk. Dat maakt dat de hals wat meer naar achteren kan gaan hellen en de snaren wat zouden kunnen gaan aanlopen. Nylon snaren zijn ook vaak nog eens dikker, dan stalen snaren. En dat zou weer voor extra slijtage kunnen zorgen in de topkam en de brug (waar de snaren overheen lopen). Wat kun je dan doen om het spelen op je country-gitaar wat makkelijker te maken (met minder pijnlijke vingertoppen bovendien). Hieronder enkele tips. Tip 1. Je snaren na het spelen afdoen met een droog doekje. Dat houdt de snaren langer schoon en dat is prettiger voor je vingertoppen. Tip 2. In de winkel liggen er vaak vrij dikke snaren op een country-gitaar. Meestal dikte .012. Die klinken heel mooi en helder, maar spelen wel zwaar. Vooral als je net begint. Je zou je snaren kunnen vervangen door een .011 setje, of een .010 setje. Die snaren zijn iets dunner en hoeven daardoor minder strak te worden gespannen. Dat scheelt weer :-) Tip 3. Spelen met een capo op de 1e of 2e positie van je gitaarhals kan ook helpen met pijnlijke vingertoppen. Je hoeft dan niet door de hoogte van je topkam te duwen. Tip 4. Als je met een capo speelt op de 1e positie van je gitaarhals, dan zou je ook nog je gitaar met de capo naar E kunnen stemmen. Dan stem je je snaren dus eigenlijk een half toon losser, waardoor ze weer makkelijker in te drukken zijn. En door de capo op de 1e positie staat je gitaar dan toch in E gestemd. Deze tips kun je allemaal gebruiken als beginstation, om je vingers te laten wennen aan het indrukken van de snaren en wat gitaareelt te kweken. Als je eenmaal merkt dat het wat makkelijker gaat, dan zou je weer een stapje vooruit kunnen doen. Bijvoorbeeld door te spelen zonder capo, of weer eens wat dikkere snaren te proberen Maar er is ook nog een tip, die je sowieso zou kunnen doen: Tip 5. Je kunt je gitaar in een gitaarwinkel (of bij een gitaar-onderhoud) laten afstellen. De vakman kan je gitaarhals bijstellen en mogelijk de hoogte van de topkam en brug aanpassen naar je persoonlijke wensen. Dat kan enorm veel spelen in speelgemak. Kun je hier iets mee? groetjes, Arvid :-)

Frank
Door

Frank

op 27 Mar 2022

Maakt het uit of je wel of geen nagels hebt bij het spelen van een gitaar met nylon snaren?

Arvid Kuipers
Door

Arvid Kuipers

op 27 Mar 2022

Hoi Frank, het kan allebei. Nylon snaren kun je spelen met of zonder nagels. Met nagels is je aanslag wat feller dan zonder nagels. Met nagels is het moment van aanslaan ook net iets later dan zonder nagels, omdat je nagel pas over de snaar gaat als de rest van je vingers er al voorbij is.

Kitty
Door

Kitty

op 09 Oct 2022

Hoi Arvid. Vroeger, 30 jaar geleden, speelde ik op een klassieke gitaar met nylon snaren. Die waren heel makkelijk zelf te vervangen. Hoe die ik dat nu bij mij modernere country gitaar waar nu nog stalen snaren op zitten? Kan ik 't zelf?

Arvid Kuipers
Door

Arvid Kuipers

op 09 Oct 2022

Hoi Kitty, snaren vervangen op een country-gitaar is makkelijker dan op een klassieke gitaar. Je hoeft de snaren niet vast te knopen in de kam, omdat er baleindjes aan zitten. Wat wel handig is, is een snarenwinder waarmee je de pennen uit de kam kunt halen, die de snaren op hun plek houden. :-)

Suus
Door

Suus

op 20 Jan 2023

Hallo Arvid, Ik ben net begonnen met gitaarles en heb een leen gitaar met 3 nylon en de rest stalen snaren. Ik heb een 3/4 gitaar. Prima ding. Maar het geluid is niet mooi Ik speel een beetje top 40 nummers en kinderliedjes. Welke gitaar kan t beste ko

Arvid Kuipers
Door

Arvid Kuipers

op 21 Jan 2023

Hoi Suus, de snaren die eruit zien als staal zijn waarschijnlijk ook nylon snaren, maar dan omwonden met een (waarschijnlijk) koperen winding. Als er geen metalen bolletje aan het uiteinde van de snaar zit, dan is het waarschijnlijk nylon. Is de 3/4 gitaar groot genoeg voor je? Een 3/4 gitaar kan wat minder vol klinken, omdat de klankkast kleiner is dan een gitaar van een standaard formaat. groetjes, Arvid :-)

Wouters
Door

Wouters

op 25 Feb 2023

Kan ik op een gitaar met nylon snaren eventueel later stalen snaren leggen

Arvid Kuipers
Door

Arvid Kuipers

op 25 Feb 2023

Hoi Wouters 🙂 Op een klassieke of Spaanse gitaar kunnen geen stalen snaren. Dat zou veel te strak staan voor je gitaar. Dat kan je gitaar uit z'n verband trekken.

Marion van der Horst
Door

Marion van der Horst

op 06 Aug 2023

Goedemiddag, Ik ben net een paar weken begonnen met gitaar spelen (western). Ik speel 15 min per dag. Ik zou wel langer willen oefenen, maar dat gaat niet, vanwege pijn in de vingers. Moet ik doorzetten, of is het handig een spaanse gitaar erbij te kopen

Arvid Kuipers
Door

Arvid Kuipers

op 15 Aug 2023

Hoi Marion 🙂 Wat gaaf dat je een kwartier per dag speelt! Ja vooral in het begin kunnen je vingertoppen wat zeer doen. Dat wordt vanzelf minder als er een (dun) laagje gitaareelt op je vingertoppen komt. Wat je als eerste zou kunnen proberen om iets te verlichten is kijken of er dunnere snaren op je gitaar kunnen worden gelegd. De snaren die standaard op een Western gitaar liggen zijn vaak vrij dik (want dat klinkt zo mooi), maar daardoor wel strakker gespannen en daardoor weer zwaarder om in te drukken. En als je er dan dunnere snaren op laat leggen (of zelf doet), dan scheelt dat al een hele hoop. Ik hoop dat dit helpt 🙂 groetjes, Arvid

Marion van der Horst
Door

Marion van der Horst

op 06 Aug 2023

Vervolg ☺️: Dan wennen mijn vingers misschien sneller. En is het misschien gemakkelijker om akkoorden te pakken?

Arvid Kuipers
Door

Arvid Kuipers

op 15 Aug 2023

Hoi Marion 🙂 Met akkoorden wordt het waarschijnlijk nog zwaarder, omdat je dan meer snaren tegelijk indrukt. En ook omdat je vingers dan rechtop moeten staan, om de snaren "vrij" te laten trillen, die onder je vingers doorlopen. Dus ik zou het voorlopig bij melodietjes houden en je vingers eerst inderdaad eventjes laten wennen. 🙂

Reactie plaatsen