Tips voor oefenen van barré akkoorden
11 november 2018 

Tips voor oefenen van barré akkoorden

Tips voor barré-akkoorden op gitaar – in het kort:

  • Begin met oefenen iets hoger op de hals
  • Focus de drukpunten van je barré
  • Begin met “makkelijkere” grepen
  • Zoek de gunstigste positie van je wijsvinger
  • Draai je wijsvinger een (klein) beetje
  • Oefen barré op dunnere snaren
  • Stem je gitaar iets lager
  • Laat je gitaar eens nakijken

Hieronder staan de tips verder uitgewerkt.

Barré op gitaar tip 1: Begin met oefenen, iets hoger op de hals

De moeilijkste plaatsen voor een barré akkoord zijn helemaal aan het begin van de hals en verder op het einde van de hals.

  • Het begin van de hals is moeilijk omdat de snaren door de brug (of “topkam”) omhoog worden gehouden. Op de 1e positie (bijvoorbeeld voor F-majeur) moet je daarom meer kracht zetten voor je barré greep) dan op verdere posities op je hals.
  • Op het einde van de hals wordt de greep moeilijker omdat de afstand tussen de fretten steeds kleiner wordt. Ook daarvoor heb je dan meet kracht nodig voor dezelfde barré.

Een gunstige positie om barré akkoorden te leren spelen ligt meestal tussen de 3e en 7e positie op de hals. Op deze posities:

  • is aan beide kanten van de snaren ruimte voor “rek” om de snaren in te drukken
  • hoef je niet door de hoogte van de topkam te drukken
  • is er voldoende ruimte tussen de frets om de snaren in te drukken

Barré op gitaar tip 2: Focus de drukpunten van je barré

Ook al leg je je wijsvinger plat op de snaren, je hoeft niet alle snaren echt in te drukken! Als je bijvoorbeeld een barré in de A-mineur greep pakt, dan hoef je met je wijsvinger alleen maar druk te oefenen op de 1e en de 5e snaar. De 2e tot-en-met de 4e snaar druk je immers in met je andere vingers. En de 6e snaar doet in deze greep niet mee.

Focus in dit geval je kracht en drukpunten op de 1e en 5e snaar.

Barré op gitaar tip 3: Begin met “makkelijkere” grepen

Als je een barré gaat beginnen, begin dan niet met de moeilijkere grepen, zoals bijvoorbeeld een barré op de C-majeur greep, of een barré op de A-majeur greep.

De (in verhouding) makkelijker grepen zijn A-mineur en E-majeur, waarvan A-mineur net iets minder moeilijk is, omdat je minder snaren hoeft in te drukken met je wijsvinger. Begin met die 2 akkoorden. En werk dan verder naar bijvoorbeeld een barré op de E-majeur greep en dan op de A-majeur greep.

Een mooie volgorde om te leren zou bijvoorbeeld zijn:

  1. De A-mineur greep op de 5e positie (dat wordt dan een D-mineur). Je barré hoeft dan enkel de 1e en 5e snaar in te drukken. En de 5e positie is een “lichte” positie om te spelen.
  2. De A-mineur greep op de 3e positie (dan wordt dan een C-mineur). Dat is iets zwaarder omdat je dichter bij de topkam komt.
  3. De E-majeur greep op de 5e positie (dat wordt dan een A-majeur)
  4. De E-majeur greep op de 3e positie (dat wordt een G)
  5. Als die eerste 4 gaan, probeer dan de E-majeur greep eens op de 1e positie. Dat is een F. Dit kan een stuk zwaarder voelen, omdat je nu “door de hoogte van de topkam” moet duwen.

Barré op gitaar tip 4: Zoek de gunstigste positie van je wijsvinger

  • Met het topje van je wijsvinger kun je druk uitoefenen, ook als je wijsvinger plat ligt. Gebruik het topje van je wijsvinger om de drukpunten op de dikste snaren in te drukken.
  • Je wijsvinger heeft ook zachte (pezen/spieren) en harde delen (botjes). Probeer de harde delen te plaatsen op de drukpunten op de middelste snaren van je barré.
  • En de dunste snaar (of snaren) van je barré, probeer je met het eerste vingerkootje in te drukken.

Deze positie van je wijsvinger kan voor ieder barré-akkoord weer anders uitkomen, omdat de drukpunten van ieder akkoord ook anders kunnen zijn.

Barré op gitaar tip 5: Draai je wijsvinger een klein beetje

Soms helpt het om je wijsvinger net een klein beetje naar buiten of naar binnen te draaien in een bepaalde greep. Het kan zijn dat je met die kleine beweging nèt die drukpunten wat beter raakt.

Let op: Niet overdrijven, blijf aan je houding denken. Het is niet de bedoeling dat je je hand helemaal plat legt.

Barré op gitaar tip 6: Oefen barré op dunnere snaren

Voor de meeste snaren geldt, dat hoe dunner ze zijn, hoe minder spanning erop staat. En hoe minder spanning er op een snaar staat… hoe minder kracht je nodig hebt om deze in te drukken.

Dus als barré je veel kracht kost, verwissel je snaren dan eens voor dunnere snaren, al is het puur om te oefenen en te wennen aan barré akkoorden. Dan kun je later weer terug naar dikkere snaren.

De dikkere snaren sets beginnen met een E-snaar van 0.012 inch. Of zelfs 0.013 of 0.014 inch. Vooral voor die dikkere snaren kan het nogal wat kracht kosten om ze in te drukken. Je zou een dunnere set kunnen proberen, om je barré op te leren. Ga eventueel terug in stapjes van 0.001 inch.

Let op, als je grote stappen maakt, bijvoorbeeld van 0.013 inch naar 0.010 inch, dan kan het zijn dat je snaren zouden kunnen gaan kletteren. Dat kan komen omdat je snaren nu minder hard aan de hals “trekken’ en de hals dus iets verder naar achteren helt. Dit kun je laten corrigeren bij een gitaarhandel.

Barré op gitaar tip 7: Stem je gitaar iets lager

In plaats van andere snaren op je gitaar te leggen, kun je de druk ook verminderen door je gitaar lager te stemmen. Ook dat speelt makkelijker.

  • Grote kans dat je gitaar gestemd is in E-stemming. Dit is van dik naar dun: E-A-D-G-B-A (zinnetje om te onthouden: Een Aap Die Geen Bananen Eet).
  • Je kunt nu je gitaar lager stemmen, naar bijvoorbeeld D. Dan worden je snaren D-G-C-F-A-D (van de dikste naar de dunste).

Je zult waarschijnlijk merken dat deze stemming een stuk lichter speelt. Nu kun je in deze stemming je barré oefenen. En als dat eenmaal goed gaat, dan stem je weer omhoog.

Barré op gitaar tip 8: Houd rust

Als je een minuut of 10 hebt zitten worstelen op het F-barre akkoord, wacht dan eventjes. Met vermoeide spieren wordt het alleen maar moeilijker. Bovendien heb je dan meer kans dat je gaat wringen en dat kan weer tot overbelasting leiden.

Focus op techniek. Worden je spieren moe? Ga dan even een andere oefening doen. Ga desnoods de volgende dag pas weer verder. Beter iedere dag 5-10 minuutjes dan 1x per week 1 uur.

Barré op gitaar tip 9: Laat je gitaar eens nakijken

Het komt wel eens voor dat een cursist me een gitaar in m’n handen duwt waarvan je na 1 noot spelen al voelt dat het niet klopt. Een gitaar kan uit balans zijn, verkeerd zijn afgesteld of een veel te hoge topkam hebben. Zo’n gitaar kan dan heel moeilijk bespeelbaar zijn, vóóral voor voor barré akkoorden.

En als beginnende gitarist voel je dat waarschijnlijk niet. Het kan best zijn dat je al maanden aan het oefenen bent op een barré akkoord wat maar niet wil lukken, niet omdat je het niet goed zou doen, maar omdat je gitaar niet goed is afgesteld!

Advies: Neem je gitaar eens mee naar een gitaar/muziekwinkel in de buurt. En laat hem daar eens nakijken. Dat hebben ze waarschijnlijk zo gezien. en als je daar dan toch bent, dan kun je die barré ook eens proberen op een gitaar die daar hangt en het verschil ervaren ?

Heb je vragen over barré?
Laat het me gerust weten, ik help je graag.

Veel succes en groetjes ?
Arvid

Over de schrijver
Allround studio/live-gitarist met 30 jaar studio-ervaring, 35 jaar podium-ervaring en 40 jaar gitaar-ervaring. "Ik vind dat iedereen de kans zou moeten hebben te ervaren hoe waardevol muziek maken kan zijn. En ik vind het eeuwig zonde als iemand ontmoedigd raakt door iets wat fout aangeleerd is. Daarom begeleid ik mijn cursisten in al mijn trainingsprogramma's met het opbouwen van een goeie speeltechniek waar je wèl verder mee kunt komen."
Reactie plaatsen

Kijk de volledige les en video in de Gitaarstarters ledenomgeving

Heeft deze tip en video je geholpen met je gitaarspel? Meer oefeningen, tips, lessen, liedjes en complete cursussen voor beginners op gitaar, vind je in de Gitaarstarters online ledenomgeving.