Meespelen van een liedje of video. 12 Tips voor soepele akkoordovergangen
12 januari 2024 

Meespelen van een liedje of video. 12 Tips voor soepele akkoordovergangen

Eén van de meest voorkomende uitdagingen die je kunt hebben als gitarist, is dat je een liedje mee wilt spelen, maar dat het nèt wat te snel gaat om de akkoordovergangen goed te kunnen doen.

In de onderstaande video geef ik je 12 tips om mee te kunnen spelen met een liedje of video. Deze tips kun je ook gebruiken voor de wat moeilijkere akkoordovergangen. Deze video is opgenomen tijdens een online groepsles "Het gitaarspeel vragenuurtje" in de online Gitaarstarters ledenomgeving.

Hoe leer je een liedje meespelen met een video (videoles)


Hieronder heb ik de 12 tips nog even kort voor je uitgeschreven als geheugensteuntje. Je kunt iedere onderstaande tip ook als hoofdstuk in de bovenstaande video terugvinden. Dus als je voor een van deze tips extra uitleg nodig hebt, kijk dan even het betreffende hoofdstuk in de video.

12 Tips voor het meespelen van een liedje met een video

✅ Tip 1: Leer het liedje zonder mee te spelen met de video. Leer het liedje eerst alleen. Dan kun je vertragen als het nodig is en zo de tijd nemen voor iedere overgang in het liedje. Ga pas meespelen met het liedje als je alle overgangen (enigszins) vlot kunt spelen.

✅ Tip 2: Oefen de moeilijke overgangen apart. Speel niet iedere keer het hele liedje, maar neem de moeilijke overgangen apart en herhaal die. Dan ben je veel efficiënter aan het oefenen. En omdat je de overgangen op deze manier korter op elkaar speelt, onthouden je vingers ook makkelijker wat de bedoeling is.

✅ Tip 3: Maak oefenstukjes zo klein mogelijk. Probeer met een moeilijke overgang alleen datgene te oefenen wat moeilijk is. Hoe kleiner het stukje dat je oefent, hoe meer je op dat stukje je focus kunt leggen.

✅ Tip 4: Herhaal bij ieder moeilijk stukje. Als je een moeilijk stukje tegenkomt, herhaal die dan een paar keer, heel rustig en met super-focus, zodat het eigenlijk alleen maar goed kan gaan.

✅ Tip 5: Video vertraagd afspelen. Bij de meeste video-diensten kun je video vertraagd afspelen. Dat kun je gebruiken met het oefenen. Als je eenmaal gaat meespelen met een video, begin dan op een lagere snelheid, zodat je meer tijd hebt voor de moeilijke stukjes

✅ Tip 6: Zonder video kun je vertragen waar nodig. Ook als je al zover bent, dat je al meespeelt met de video, oefen dan ook eens zonder video,. Want dan kun je vertragen waar het nodig is.

✅ Tip 7: Zoek naar vingers die je kunt laten staan. Kijk bij iedere overgang of er vingers zijn die je kunt laten staan. Die vingers kun je dan gebruiken als anker voor het plaatsen van je andere vingers.

✅ Tip 8: Zoek naar vingers die je kunt opschuiven. Zijn er geen vingers die je kunt laten staan? Kijk dan eens of er vingers zijn die je op dezelfde snaar kunt opschuiven. Dat zijn ook ankers en kun je gebruiken om je andere vingers te richten.

✅ Tip 9: Zoek naar vingers in dezelfde houding. Soms zijn er vingers die je kunt verplaatsen terwijl de houding van je vingers hetzelfde blijft. Een goed voorbeeld daarvan is de overgang tussen A-mineur en E-majeur. Alle vingers hebben met deze 2 akkoorden dezelfde houding. Probeer met zo'n overgang alle vingers die in dezelfde houding staan, als één blok te verplaatsen (in plaats van iedere vinger apart). Dat scheelt een hoop zoektijd.

✅ Tip 10: Oefen overgangen in delen. Als een overgang erg lastig is, dan kun je deze ook in delen oefenen. Stel bijvoorbeeld dat je voor een bepaalde overgang 3 vingers moet verplaatsen, oefen dan eerst eens 2 vingers.

✅ Tip 11: Akkoorden op een andere manier pakken. Some kun je akkoorden op een andere manier pakken om een overgang naar een volgend akkoord eenvoudiger te maken. Kijk bijvoorbeeld eens naar hoeveel manieren er zijn om E-mineur te pakken. Dat kun je gebruiken met de overgang naar bijvoorbeeld G-majeur. Speel je G-majeur met je wijsvinger op de 5e snaar? Doe dat dan ook bij E-mineur. Zo maak je van je wijsvinger weer een anker.

✅ Tip 12: Bedenk een aparte oefening voor dat wat moeilijk is. Moeilijke stukjes kun je ook verwerken in een aparte oefening. Dat kan al zijn dat je dat stukje keer op keer blijft rondspelen. Zo koppel je de oefening even los van het liedje en ben je meer gefocust op wat voor die overgang de bedoeling is.

Veel succes met deze tips!
En veel plezier met het spelen van het liedje 🙂🎵

PS. Goeie tips? Er staan er nog veel meer in de stap-voor-stap akkoorden-cursussen in de Gitaarstarters ledenomgeving, neem eens een kijkje >>>

Over de schrijver
Allround studio/live-gitarist met 30 jaar studio-ervaring, 35 jaar podium-ervaring en 40 jaar gitaar-ervaring."Ik vind dat iedereen de kans zou moeten hebben te ervaren hoe waardevol muziek maken kan zijn. En ik vind het eeuwig zonde als iemand ontmoedigd raakt door iets wat fout aangeleerd is. Daarom begeleid ik mijn cursisten in al mijn trainingsprogramma's met het opbouwen van een goeie speeltechniek waar je wèl verder mee kunt komen."
Reactie plaatsen

Kijk de volledige les en video in de Gitaarstarters ledenomgeving

Heeft deze tip en video je geholpen met je gitaarspel? Meer oefeningen, tips, lessen, liedjes en complete cursussen voor beginners op gitaar, vind je in de Gitaarstarters online ledenomgeving.