Raken je vingers met tokkelen per ongeluk de volgende snaren aan? 2 Tips
10 juli 2023 

Raken je vingers met tokkelen per ongeluk de volgende snaren aan? 2 Tips

Heb je tijdens het tokkelen weleens dat je met je vingers de volgende snaren per ongeluk aanraakt met het aanslaan? Dat je bijvoorbeeld de 1e snaar (de dunste snaar) aanslaat, maar dat je vinger ook nèt de volgende snaar raakt, waardoor die ook onbedoeld gaat meeklinken? Dat klinkt vaak minder mooi en soms zelfs een beetje rommelig. Wat doe je eraan?

Hoe voorkom je dat je met je vinger een snaar teveel aanslaat?

Ik heb 2 tips voor je, waarmee je je aanslag gerichter en zuiverder kunt krijgen. Je kunt beide tips gebruiken of één van de 2, dat maakt niet uit. Wat voor jou het prettigste voelt.

De video hieronder is een fragment van een online groepsles waarin ik deze beide tips laat zien. Toepassingen, de oefening in deze video en meer uitleg over deze en andere speeltechnieken vind je in de Gitaarstarters online cursusomgeving.


Hieronder staat nog een korte samenvatting van de video in tekst.

Tip 1: Als je plukkend speelt

Deze tip heeft betrekking op de plukkende aanslag-techniek. Daarmee pluk je aan de snaar die je wilt aanslaan. Met het aanslaan van de snaar buig je je vinger naar binnen, richting de palm van je hand.

De truc is nu, om je hand en vingers zo in positie te plaatsen, dat je vinger al enigszins gebogen is vóórdat deze de snaar aanslaat. Als je vingers namelijk meer gestrekt zijn, dan moet ze gaan buigen ná het aanslaan van de snaar, precies tussen 2 snaren in. En dat is maar heel weinig ruimte. Heb je je vinger van te voren al licht gebogen, dan hoef je die extra beweging tussen de snaren niet meer te maken.

Zie de onderstaande 2 foto's. De linker foto toont de vingers gestrekt. Als je met zo'n vinger plukkend gaat aanslaan, dan kan deze pas gaan buigen na de aanslag, Dat is moeilijker dan bij de rechter foto, waarbij de vingers al enigszins gebogen zijn.

Tip 2: Sla "vallend" aan

Je kunt met je vingers ook vallend spelen. Dat is een andere techniek, waarbij je met je vinger juist wèl naar de volgende snaar schiet om daarop te landen. Hierbij houdt je de laatste 2 kootjes van je vingers juist wèl gestrekt, zoals de linker bovenstaande foto laat zien. Omdat je bij deze techniek al op de volgende snaar landt, klinkt deze niet door. Je vinger dempt de snaar immers al van zichtzelf.

Vallend vs plukkend aanslaan, beide technieken zijn goed

Je hoeft je niet te beperken tot 1 van deze technieken. Je kunt ze beide los van elkaar of afwisselend gebruiken en toepassen. Maar je zou de volgende richtlijn kunnen nagaan of deze voor jou werkt:

  • De vallende techniek wordt vaker gebruikt bij stukken waarbij alleen melodie wordt gespeeld. Dus waarbij maar een snaar tegelijk wordt aangeslagen.
  • De plukkende techniek wordt veelal gebruikt als er meerdere snaren tegelijk of afwisselend worden aangeslagen. Bijvoorbeeld met het tokkelen van akkoorden of het spelen van klassieke muziek of Blues fingerstyle..


Veel succes en plezier weer met deze gitaartips!
Laat het me gerust weten als je vragen hebt. Dat kan in een reactie onder dit artikel.

groetjes 🙂
Arvid

Over de schrijver
Allround studio/live-gitarist met 30 jaar studio-ervaring, 35 jaar podium-ervaring en 40 jaar gitaar-ervaring."Ik vind dat iedereen de kans zou moeten hebben te ervaren hoe waardevol muziek maken kan zijn. En ik vind het eeuwig zonde als iemand ontmoedigd raakt door iets wat fout aangeleerd is. Daarom begeleid ik mijn cursisten in al mijn trainingsprogramma's met het opbouwen van een goeie speeltechniek waar je wèl verder mee kunt komen."
dirk
Door

dirk

op 23 Jul 2023

het probleem met ongewild indrukken andere naar is groter bij je linkerhand lijkt me dirk

Arvid Kuipers
Reactie plaatsen

Kijk de volledige les en video in de Gitaarstarters ledenomgeving

Heeft deze tip en video je geholpen met je gitaarspel? Meer oefeningen, tips, lessen, liedjes en complete cursussen voor beginners op gitaar, vind je in de Gitaarstarters online ledenomgeving.