Bij een upstroke hoef je niet alle snaren van het akkoord aan te slaan toch?
06 april 2022 

Bij een upstroke hoef je niet alle snaren van het akkoord aan te slaan toch?

Tip van de week: Welke snaren van een akkoord sla je aan met een upstroke?

Met een upstroke sla je de snaren van onder af aan. Een aanslag vanaf de grond omhoog. Vandaar de naam "upstroke". Betreft je aanslag meerdere snaren, bij voorbeeld bij een akkoord, dan begin je met een upstroke dus ook vanaf de dunste snaar van een akkoord en werk je zo je weg naar boven, langs de volgende snaren.

Maar tot hoever dan? Want je aanslag precies stoppen bij de dikste snaar van een akkoord kan best lastig zijn. Is dat de bedoeling? Het korte antwoord hierop is: Nee, dat hoeft niet. De 3 dunste snaren is genoeg. En met de 2 dunste snaren kom je vaak ook wel goed weg.

Een upstroke is een accentslag

In de meeste gevallen wordt een upstroke gebruikt als een accent, tussen 2 tellen in. Vaak gaat er een downstroke aan vooraf. Of het moet zijn dat je met Ska of Reggae bezig bent. Maar ook dan ligt bij een upstroke het accent op de dunste snaren.

Daarom is het is voor een upstroke niet nodig om de laagste snaren van een akkoord mee aan te slaan. Het kan zelfs enigszins storend klinke als je het wel zou doen, omdat de laagste tonen, dan als laatste in de aanslag komen, waardoor je strum wat zwaar en uit balans kan klinken.

Dus je hoeft niet te moeilijk te doen

Dus je upstroke precies uitmikken op de dikste snaar van een akkoord hoeft niet. Tot welke snaar dan wel? Nou, dat maakt niet zo heel veel uit. de 3 dunste snaren is vaak prima. Maar als je af en toe uitkomt op de dunste 2 of dunste 4, dan is dat ook helemaal geen probleem. Dat scheelt weer! 😀 

Lesvideo

Deze goeie vraag werd mij gesteld tijdens een groepsles. En omdat het een vraag is die vaker gesteld wordt, heb ik er even een aparte video van gemaakt en hier voor je neergezet. Doe er je voordeel mee!


Wil je nu eindelijk wel eens die gitaardroom echt waarmaken?

En wil je net als honderden andere gitaarstarters mooi en soepel leren spelen? Neem dan eens een kijkje in de Gitaarstarters ledenomgeving. Daarin begeleid ik je stap-voor-stap hoe je vanuit een rotsvaste basis en speeltechniek, gitaar kunt leren spelen zoals je in je dromen al doet. 😃


Over de schrijver
Allround studio/live-gitarist met 30 jaar studio-ervaring, 35 jaar podium-ervaring en 40 jaar gitaar-ervaring. "Ik vind dat iedereen de kans zou moeten hebben te ervaren hoe waardevol muziek maken kan zijn. En ik vind het eeuwig zonde als iemand ontmoedigd raakt door iets wat fout aangeleerd is. Daarom begeleid ik mijn cursisten in al mijn trainingsprogramma's met het opbouwen van een goeie speeltechniek waar je wèl verder mee kunt komen."
Reactie plaatsen

Kijk de volledige les en video in de Gitaarstarters ledenomgeving

Heeft deze tip en video je geholpen met je gitaarspel? Meer oefeningen, tips, lessen, liedjes en complete cursussen voor beginners op gitaar, vind je in de Gitaarstarters online ledenomgeving.