3 strummen tips voor gitaar (video)
17 maart 2022 

3 strummen tips voor gitaar (video)

In deze post geef ik je 3 video's met tips voor het strummen van akkoorden op gitaar. In deze 3 tips leer je hoe je het strummen en je strumpatroon kunt gebruiken om makkelijker en vloeiender te kunnen spelen. En als bonus kan slim strummen je bovendien helpen beter maat te houden in een liedje (als je eenmaal weet hoe, dan gaat het eigenlijk vanzelf).

Gitaar strummen tip 1: Pas je strumpatroon aan bij moeilijke akkoorden-overgangen

Sommige akkoorden-overgangen zijn nu eenmaal wat lastiger. En dan kan het zijn dat je nèt even wat meer tijd nodig hebt om de akkoorden-wissel te kunnen maken. Een truc die je daarbij zou kunnen helpen zou kunnen zijn, het aanpassen van je strumpatroon.

Als je je strumpatroon zo kiest dat de laatste aanslag voor de akkoorden-overgang een lange aansla is (meestal een downstroke), dan heb je meer tijd om naar het volgende akkoord te gaan.

En dat hoef je niet overal te doen. Je kunt dit ook alleen doen bij moeilijke overgangen, dan heb je gelijk een leuke afwisseling in je strumpatroon. 😀 In de onderstaande video leg ik dit verder uit.

Gitaar strummen tip 2: Truc om makkelijker maat te houden tijdens het strummen

Met je strum-arm kun je het ritme vasthouden, zodat je minder in je hoofd hoeft te tellen.

Dat kan heel handig door je arm heel constant naar beneden en naar boven te bewegen. De snaren sla je dan aan op het moment dat het strumpatroon dat vraagt. Met je strum houd je dus eigenlijk een natuurlijke heen-en-weer armbeweging aan. Zo zorgt die beweging er voor, dat je in de maat blijft spelen, zonder dat je dat in je hoofd hoeft te tellen.

Gitaar strummen tip 3: Kies een strumpatroon waarin je strum-arm het ritme kan vasthouden

In de vorige tip heb je geleerd, hoe je met je strum-arm het ritme kunt vasthouden.

Als je zelf je strumpatronen kiest, dan kun je hier rekening mee houden. Dat doe je door heel consequent de downstrokes te reserveren voor de hele tellen (1-2-3-4) en de upstrokes te reserveren voor de halve tellen ("ne", "je" en "re" in "1-ne-2-je-3-je-4-re").

Meer gitaar strummen tips?

Deze tips komen uit de live online strummen-workshop, die we eind 2021 hebben gedaan met Gitaarstarters cursisten. Ben je al lid van Gitaarstarters? Dan kun je de volledige strummen-workshops terugvinden in de leden-omgeving. In de leden-omgeving leer je via kant-en-klare cursussen stap-voor-stap gitaarspelen vanuit een goede basis en techniek. Hierdoor leer je mooier, vloeiender en slimmer gitaarspelen, zodat je er langer plezier van hebt. Lid worden kan hier (direct toegang tot alle Gitaarstarters cursussen en workshops).

Over de schrijver
Allround studio/live-gitarist met 30 jaar studio-ervaring, 35 jaar podium-ervaring en 40 jaar gitaar-ervaring."Ik vind dat iedereen de kans zou moeten hebben te ervaren hoe waardevol muziek maken kan zijn. En ik vind het eeuwig zonde als iemand ontmoedigd raakt door iets wat fout aangeleerd is. Daarom begeleid ik mijn cursisten in al mijn trainingsprogramma's met het opbouwen van een goeie speeltechniek waar je wèl verder mee kunt komen."
Henk Uitbeijese
Door

Henk Uitbeijese

op 15 Apr 2022

Henk@Arvid ik vond dit leuke flmpjes

Arvid Kuipers
Door

Arvid Kuipers

op 16 Apr 2022

Hoi Henk, dankjewel! Groetjes, Arvid :-)

Reactie plaatsen

Kijk de volledige les en video in de Gitaarstarters ledenomgeving

Heeft deze tip en video je geholpen met je gitaarspel? Meer oefeningen, tips, lessen, liedjes en complete cursussen voor beginners op gitaar, vind je in de Gitaarstarters online ledenomgeving.