Hoe bouw je vingervlugheid op op gitaar
15 maart 2023 

Hoe bouw je vingervlugheid op op gitaar

In principe kun je je vingervlugheid trainen met alle oefeningen en liedjes op de gitaar. Maar wat het meest wordt gebruikt voor het opbouwen van vingervlugheid zijn loopjes. Bijvoorbeeld een toonladder. Het keer op keer herhalen en spelen van zo'n toonladder helpt je vingers soepel te houden.

In de onderstaande video geef ik je een voorbeeld.


NB. Deze video is opgenomen tijdens een online groepsles "het vragenuurtje", waarin cursisten al hun vragen kunnen stellen over gitaarspelen en over de cursussen en lessen in de Gitaarstarters online ledenomgeving.

Loopjes voor het opbouwen van vingervlugheid

Voor het opbouwen van vingervlugheid kun je in principe iedere toonladder gebruiken die je wilt. Maar er zijn een paar dingen waar je op zou kunnen letten bij het kiezen van zo'n loopje.

  1. Maak het in het begin niet te moeilijk. Oefen je eerste toonladder (of loopje) bijvoorbeeld op een vaste handpositie. Het "over de hals heen vliegen" kan altijd nog.
  2. Zorg voor een loopje waarin je al je vingers regelmatig gebruikt. Dus niet een loopje, waarin je pink of ringvinger wordt overgeslagen. Juist de vingers die je minder vaak gebruikt zijn de vingers die je straks kunnen tegenhouden in je vingervlugheid. En juist die vingers wil je daarom opnemen in je training.
  3. Als je eenmaal een loopje gevonden hebt, blijf daar dan even bij. Geef dat loopje een ruime kans. Het kan best zijn dat het even lijkt te duren  voor je zo'n loopje helemaal vrij kunt spelen, maar dat is niet erg.

De truc voor het opbouwen van vingervlugheid is: Oefen langzaam.

Dat klinkt misschien wat tegenstrijdig. Want je wil toch sneller?

Ja, dat klopt, maar voor je gaat versnellen, ga je eerst vertragen. Speel zo langzaam dat het gene wat je doet bijna altijd goed gaat. Op die manier train je je motoriek de precieze bewegingen uit te voeren op precies de juiste manier.

Blijf langzaam oefenen totdat de beweging zo in je motoriek genesteld zit, dat het (bijna) vanzelf gaat. Als dat eenmaal voor elkaar is, dan kun je versnellen, met kleine stapjes.

Hoe leer je een loopje steeds sneller spelen op gitaar

Ok, de laatste stap. Je hebt een loopje uitgezocht en je hebt 'm langzaam in de vingers zitten. Je kunt het loopje op een rustige snelheid spelen, zonder dat je erover na hoeft te denken (of hoeft te spieken op een blaadje). En nu wil je versnellen.

Versnellen kun je doen met een metronoom.

  1. Zoek eerst de snelheid op waarin je het loopje nu comfortabel speelt. Dat kun je doen door op de metronoom een lage snelheid in te stellen en dan mee te spelen. Voel je enige haast of maak je af en toe een (bijna) foutje? Zet de metronoom dan nog even iets langzamer.  Zoek de snelheid waarin je het loopje foutloos kunt spelen.
  2. Als je die snelheid hebt, oefen dan in die snelheid een paar keer het loopje. Gaat dat goed, verhoog dan de snelheid. Een klein beetje maar, bijvoorbeeld 2 bpm. En dan speel je het loopje nog een paar keer. Zo blijf je verhogen, zolang als het loopje goed gaat.
  3. Op een bepaald moment kom je op een punt, dat er foutjes of slordigheidjes insluipen. De stukjes waarin dat gebeurt kun je dan even apart nemen (uit het loopje halen) en op zichzelf oefenen. Dat kan ook weer de metronoom. Krijg je dat stukje over die snelheid heen, waar hij eerst op mis ging? Mooi, probeer dan weer het hele loopje te doen, op diezelfde snelheid.
  4. De volgende oefensessie begin je weer op een langzaam tempo en werk je weer door tot de snelheid waarop het nog net goed gaat. En dan begin je weer opnieuw met stap 2 en 3.

Zo bouw je stap-voor-stap door aan je snelheid voor zo'n loopje.
En dus ook aan je vingervlugheid.

Vingervlugheid helpt je ook met nieuwe dingen

Je hoeft niet met ieder loopje helemaal opnieuw te beginnen. Na een tijdje wordt het makkelijker.

Als je je eerste loopje (of een ander stukje) eenmaal vlot in je vingers hebt, dan heb je een basis voor je vingervlugheid gelegd. Met het leren spelen en sneller leren spelen van de volgende loopjes of vergelijkbare stukjes zul je al profijt hebben van de vaardigheid die je in dit eerste stukje opgebouwd hebt.

Meer van dit soort tips

Goeie tip voor je? Als lid van Gitaarstarters krijg je gelijk toegang tot cursussen, workshops en videolessen voor beginners van 30-65+. Neem eens een kijkje. Je kunt hier lid worden.

Over de schrijver
Allround studio/live-gitarist met 30 jaar studio-ervaring, 35 jaar podium-ervaring en 40 jaar gitaar-ervaring."Ik vind dat iedereen de kans zou moeten hebben te ervaren hoe waardevol muziek maken kan zijn. En ik vind het eeuwig zonde als iemand ontmoedigd raakt door iets wat fout aangeleerd is. Daarom begeleid ik mijn cursisten in al mijn trainingsprogramma's met het opbouwen van een goeie speeltechniek waar je wèl verder mee kunt komen."
Reactie plaatsen

Kijk de volledige les en video in de Gitaarstarters ledenomgeving

Heeft deze tip en video je geholpen met je gitaarspel? Meer oefeningen, tips, lessen, liedjes en complete cursussen voor beginners op gitaar, vind je in de Gitaarstarters online ledenomgeving.