Wanneer gebruik je een metronoom met oefenen en hoe? 8 Tips.
03 augustus 2023 

Wanneer gebruik je een metronoom met oefenen en hoe? 8 Tips.

Tijdens een van de online gitaar-vragenuurtjes vroeg een cursist me:

"Wanneer gebruik je nou eigenlijk een metronoom met het oefenen?"

Goeie vraag. Want veel startende gitaristen gebruiken de metronoom op een manier die hun gitaarstudie eerder tegenwerkt dan vooruit helpt.

Maar eerst, wat is eigenlijk een metronoom?

Wat is een metronoom?

Een metronoom is een apparaat (of een app) wat een doorlopend ritme kan aangeven in een bepaald tempo. Dat kan handigs zijn als je (om wat voor reden dan ook) zeker wilt zijn dat je tijdens het spelen dit vooraf ingestelde tempo aanhoudt. Je hoeft daarvoor alleen maar "de tik te volgen".

Een staande metronoomFysieke metronoom

Een fysieke metronoom is vaak en rechtopstaand kastje met een wijzertje wat heen en weer gaat in het tempo wat je aangeeft. Iedere keer als het wijzertje over het midden van het kastje gaat, geeft de metronoom een tik. Die tik geeft het tempo aan.

Een digitale metronoom kan bijvoorbeeld zijn een app op je Smartphone, een programma op je computer of tablet, of online op een webpagina. Net zoals een fysieke metronoom gaaft een digitale metronoom een tik (of een ander geluid) in een bepaald tempo.

Wanneer gebruik je een metronoom en hoe? 8 Tips

In onderstaande video geef ik 8 tips over het gebruik van een metronoom.
Onder de video heb ik de tips nog kort uitgeschreven in tekst.


NB. De bovenstaande video is een fragment van een online groepsles "het vragenuurtje". Tijdens deze gitaarspeel-vragenuurtjes kunnen Gitaarstarters cursisten live alle vragen stellen over de cursussen en workshops in de online ledenomgeving. Of ik kan even meekijken met de uitvoering van een oefening of liedje en mogelijk wat advies geven.

Tip 1: Een metronoom kan handig zijn met opnemen.

Met een metronoom speel je in een constante snelheid. Dat is met opnemen handig, omdat je dan zeker weer dat je niet onbedoeld versnelt of vertraagt. Zo hoef je je alleen maar te concentreren op het gitaarspelen en niet het tempo in de gaten te houden, want dat doet de metronoom voor je. Bovendien is het met een stuk in dezelfde snelheid makkelijker om achteraf nog iets te verbeteren.

Tip 2: Metronoom is laatste stadium van oefenen

Gebruik een metronoom liever niet te vroeg. Zorg eerst dat je een stukje of liedje goed kent, voordat je met de metronoom gaat meespelen. Zonder metronoom kun je namelijk vertragen bij moeilijke overgangen en deze zo beter oefenen.

Tip 3: Met metronoom kun je snelheid opbouwen

Je kunt een metronoom ook gebruiken om je snelheid meetbaar op te bouwen. Van loopjes en toonladders bijvoorbeeld. Begin op een snelheid dat het (bijna) altijd helemaal goed gaat. En voer de snelheid dan iedere keer een heel klein beetje op.

Tip 4: Met metronoom kun je ritmegevoel trainen

Heb je vaak het gevoel dat je tijdens het spelen wat zwabbert in het tempo? Dan kun je een metronoom gebruiken om je ritmegevoel te trainen. Het handigst is om dit met eenvoudige stukjes muziek te doen, die je makkelijk kunt spelen. Zo kun je je meer concentreren op het volgen van "de tik".

Tip 5: Met metronoom kun je even pauzeren

Het voordeel van meespelen met een metronoom ten opzichte van meespelen met een video is, dat je met een metronoom eventjes je spel kunt pauzeren.. Om een overgang even mentaal voor te bereiden of zo. En dan weer op te pakken bij een willekeurige volgende "tik". Met het meespelen met een video gaat dat niet, omdat het liedje in de video gewoon doorgaat.

Tip 6: Met metronoom kun je stukjes herhalen

Een metronoom kan je ook helpen met het trainen van losse kleine stukjes. Die kun je daarmee op het ritme van de tik keer op keer herhalen.

Tip 7: Een fysieke metronoom voor charme

Een fysieke metronoom (zoals in het plaatje aan het begin van dit artikel) is misschien leuk voor je, als een soort van extra charme. Een beetje nostalgisch Arvid? Och ja 😄

Tip 8: Probeer eens met iedere tik hetzelfde

Vooral een digitale metronoom is zijn nogal eens uitgerust met een uitgebreid arsenaal van ritme-instellingen. Je kunt tellen weglaten of laten horen in verschillende toonhoogte of volume en geluidjes. Dat kan heel behulpzaam zijn, maar het kan ook heel druk en verwarrend worden. "Use with caution" dus 🙂 Ikzelf vind het het prettigste om een metronoom gewoon als een doorlopende platte tik te horen. Iedere tik hetzelfde.


Zo., dat waren 8 tips voor je, in het gebruik van een metronoom!
Veel succes en doe er je voordeel mee 🙂🎵

groetjes 🙂
Arvid

PS. Goeie tips? Ik heb er nog 500 meer voor je

Ik hoop je weer iets verder te hebben geholpen met deze gitaartips. Hou je wel van dit soort tips die je op weg helpen met je gitaar? Dan is dit boek voor jou een must-read: 500 tips voor gitaar.
Veel succes ermee! 🙂

Over de schrijver
Allround studio/live-gitarist met 30 jaar studio-ervaring, 35 jaar podium-ervaring en 40 jaar gitaar-ervaring."Ik vind dat iedereen de kans zou moeten hebben te ervaren hoe waardevol muziek maken kan zijn. En ik vind het eeuwig zonde als iemand ontmoedigd raakt door iets wat fout aangeleerd is. Daarom begeleid ik mijn cursisten in al mijn trainingsprogramma's met het opbouwen van een goeie speeltechniek waar je wèl verder mee kunt komen."
Joke keuninx
Door

Joke keuninx

op 04 Aug 2023

Wat fijn om weer even te zien hoe het ook weer was , toch handig straks met het liedje voor de Gitaarstartersdag 30 September , wat we met elkaar gaan spelen .

Arvid Kuipers
Door

Arvid Kuipers

op 04 Aug 2023

Ja nou en of Joke 😀🎵

Reactie plaatsen

Kijk de volledige les en video in de Gitaarstarters ledenomgeving

Heeft deze tip en video je geholpen met je gitaarspel? Meer oefeningen, tips, lessen, liedjes en complete cursussen voor beginners op gitaar, vind je in de Gitaarstarters online ledenomgeving.