Hoe voorkom je dat je iedere keer dezelfde fout maakt op je gitaar?
29 maart 2022 

Hoe voorkom je dat je iedere keer dezelfde fout maakt op je gitaar?

Eén van de uitdagingen die ik veel zie bij cursisten, is dat iemand iedere keer over hetzelfde stukje struikelt. Heel consequent ook nog. Ken je dat? En dan probeer je het nog een keer en nog eens en nog... en 9 van de 10 keer gaat het op dat stukje net niet lekker, of zelfs helemaal mis.

En 9 van de 10 keer is de oplossing heel eenvoudig. 

Komt 'ie, de gitaartip van de week:

"Oefen langzamer om sneller te leren spelen."

Wauw, is dat alles?

Ja, maar let op. Het lijkt eenvoudig, maar dat is het vaak niet.

Want het is wel iets waar je snel overheen loopt, iets waar je jezelf iedere keer weer moet aan herinneren.

Ja ik ook, nog altijd betrap ik me er soms op, dat ik het niet doe en dan roep ik mezelf weer even terug. "Arvid, je bent niet efficiënt aan het oefenen, kom op nou." Oh ja..

En heel veel mensen doen het niet.

En daardoor oefenen ze niet optimaal. Zelfs, werken ze zichzelf tegen.

Oefenen is repeteren

Oefenen is repeteren. En repeteren betekent letterlijk "herhalen".

Ga maar na, als je een stukje 20 keer oefent, 20 keer "repeteert". En als het in die 20 keer 18 keer fout gaat en 2 keer goed. Dan heb je dus eigenlijk... 18 keer... die fout aan zitten leren. Ai.. En zo wordt het steeds moeilijker om die fout weer af te leren en het om te draaien naar wat je wèl wil.

Het is daarom zaak om tijdens het repeteren het stukje zo vaak mogelijk goed te laten gaan. En dat kun je doen, door zo langzaam te spelen, dat het veel vaker goed gaat, dan dat het mis gaat.

En dat kan heel langzaam zijn, maar dat maakt niets uit. Die snelheid, die komt later wel. Daar kun je aan gaan bouwen als het stukje eenmaal in je vingers zit.

Deze tip werkt met alle oefeningen voor gitaar

Of je nu akkoord-overgangen oefent, aan het tokkelen bent, een toonladder leert, of opwarmoefeningen doet, verzin het maar.. Je kunt deze gitaar-tip altijd toepassen.

Ook met andere dingen trouwens, zoals bijvoorbeeld krachttraining (doe ik graag), daarin wil je ook eerst de oefening goed uitvoeren, voordat je de gewichten misdadig opschroeft. Of schaatsen, je wil ook eerst op die schaatsen kunnen staan, voordat je een sprintje trekt. Schaatsen doe ik trouwens helemaal niet graag, een paar keer flink gevallen en dan is dat ijs toch heel hard zeg, wauw. Bovendien krijg ik altijd koude tenen op het ijs. 😀

Videootje? Ja, tot uw dienst 😀


Meer van dit soort tips?

Download dan het gratis e-boek "Onmisbare basiskennis voor Gitaristen".
Daarin staan 30 tips voor de startende gitarist. Veel succes! :-)


Over de schrijver
Allround studio/live-gitarist met 30 jaar studio-ervaring, 35 jaar podium-ervaring en 40 jaar gitaar-ervaring. "Ik vind dat iedereen de kans zou moeten hebben te ervaren hoe waardevol muziek maken kan zijn. En ik vind het eeuwig zonde als iemand ontmoedigd raakt door iets wat fout aangeleerd is. Daarom begeleid ik mijn cursisten in al mijn trainingsprogramma's met het opbouwen van een goeie speeltechniek waar je wèl verder mee kunt komen."
Reactie plaatsen

Kijk de volledige les en video in de Gitaarstarters ledenomgeving

Heeft deze tip en video je geholpen met je gitaarspel? Meer oefeningen, tips, lessen, liedjes en complete cursussen voor beginners op gitaar, vind je in de Gitaarstarters online ledenomgeving.