Als oefenen een verplichting wordt.. Dit doe je eraan
09 juni 2017 

Als oefenen een verplichting wordt.. Dit doe je eraan

Wat doe je eraan als oefenen een verplichting wordt?

Nu heb je er geen zin in.. Het lukt niet. De oefeningen zijn saai, Het is al laat. Je bent moe. Misschien morgen. Morgen ja echt. Dan ga je oefenen. Maar vandaag dan? Dat was toch de bedoeling. Iedere dag oefenen, zeiden ze nog tegen je.

Face it: Oefenen is een verplichting geworden.

En dat lukt zo niet, er komt zo geen barst van terecht.

Wat nu? In misère maar de volgende afdeling van Winter is Coming kijken?

Als je maar lang genoeg uitstelt..

Als je iets voor je uit schuift dan wordt het vanzelf niet leuk. Denk maar aan de belastingen. Die schuif je (ik wel tenminste) ook voor je uit. Totdat het echt echt moet. Of de administratie, ook zo eentje. Achterstallige post (zie Guust Flater).

En al die dingen zijn niet leuk. Belastingen niet, achterstallige post niet. En de waterrekening ook niet. En hoe langer je wacht hoe minder leuk het wordt.

Dan komt het er vaak op neer dat je ’t op het allerlaatste moment alsnog maar doet. En dan valt het óf reuze mee en is ’t in een half uurtje gebeurd.. Of je raffelt het af om het dan maar gehad te hebben.  Het kan ook zijn dat je er dan een hele avond goed chagrijnig mee bezig bent. Ook gezellig..

Zo ook met oefenen. Als je het op blijft schuiven wordt het een verplichting. Een ‘moeten’. Gegarandeerd. En dat is nu net niet de insteek van muziek? Je had er lol in..

Wel, wat doe je eraan.

Maak er een routine van

Ja nou dat klinkt muf.

Zeker voor iets wat je zou doen omdat je het leuk vind. Een hobby is toch geen routine.

Nou en of het dat wel is. Oefenen is één en al routine. Op zichzelf al. Keer op keer herhaal je hetzelfde stukje, totdat het als vanzelf (routine-matig) goed gaat.

Als je niet oefent, dan kun je op een gitaar je emotie alleen uiten door heel hard op de snaren te slaan. Of door de gitaar in een hoek te smijten – maar dat kan meestal maar één keer met eenzelfde gitaar en dan wordt het een dure hobby. Oefenen is dan goedkoper.

Eerst oefenen, de emotie in je spel komt later.

Goed een routine dus.

Pak een vast tijdstip op de dag.. Iedere dag

Op dat tijdstip ga je oefenen. Steevast. Minimaal 15 minuten pure focus.

Maar pas op. Wanneer is dat tijdstip? Ha! ja daar is een valkuil. Want hoe later op de dag, hoe groter de kans dat er niets van terecht komt. Er komt dan altijd wel iets tussen.

“Okee, meteen als ik thuis kom van m’n werk. Dan pak ik de gitaar en ga oefenen voordat we gaan eten.”

“Uhhuh..”

Ja, dat gaat meestal goed, maar je weet hoe het gaat. De hond is ziek, of zoek. Oei, nog wat boodschappen en de winkel gaat bijna dicht. Het nieuws kijken want er was iets wat je niet wilde missen. Het Nederlands elftal speelt vanavond dus we moeten opschieten. We moeten zo weg.. afijn je kent ze wel, die excuses.

Hoe later op de dag, hoe groter de kans dat het niet doorgaat.

En dan, ja dan morgen maar weer… Jaaahh en terug bij af.

Oplossing: Begin direct

Oefen meteen, het eerste wat je doet op een dag.

Sta op, doe wat absoluut noodzakelijk is (je weet wel) en begin direct.

Sta ’s morgens vroeger op desnoods. Al is het maar 15 minuutjes. En oefen 15 minuutjes. Pure focus. Geen andere dingen.. Kinderen eerst naar school? Moet er koffie worden gezet? Sju worden geperst? Weet ik veel wat er tussen kan komen? Het doet er niet toe. Storen? Alleen in noodgevallen. Pure focus en je zal zien dat het goed gaat. En met een goed gevoel. Je staat op met een doel – oefenen. Let eens op hoe soepel dat loopt.

En daarna? Dan heb je dat toch maar mooi gedaan. 15 minuten geoefend. Die zijn binnen. En ja, met 15 minuten per dag kun je veel leren. Als je maar focus-ed.

Bonus voordeel

Dan komt er nog een voordeel bij deze methode. Want.. het ‘moeten’ is eraf. Meteen al, om 7 uur ’s morgens is de verplichting al weg.

Ja, en nouuuuuu is het andere koek.

Nu staat die daar in de hoek net als eerst maar nou de hele dag tot jouw vrije beschikking. En voor je plezier, zoals je het bedoeld had. Nu kun je de gitaar pakken, puur om de dingen te doen die je leuk vindt. Even een liedje uitzoeken of gewoon wat ‘pingelen’ en voor je uit dromen.

Of meer oefenen, want misschien ging het wel erg goed vanmorgen. Het verschil is nu, dat, omdat het ‘moeten’ weg is, ook de blokkade weg is die je in je hoofd had geplant.

Ha, en daarmee is weer ruimte voor plezier. Dus misschien ga je nu juist wel meer oefenen en niet omdat het moet, maar omdat het leuk is. Dat.. is een heel andere insteek. Positiever leuker en daarom ook met betere resultaten.

Iets leren uit positiviteit gaat altijd beter dan uit een verplichting tenslotte.

Wat ga jij doen?

Als je dit leest, ben je waarschijnlijk ook bekend met dat gevoel van verplichting om te oefenen. Wat ga je eraan doen? Eerder opstaan?

Maak het echter. Laat het weten onder deze post. Ik stuur je dan een leuke oefening, gewoon om eens iets ‘anders’ te oefenen.

 

groetjes 🙂
Arvid

Over de schrijver
Allround studio/live-gitarist met 30 jaar studio-ervaring, 35 jaar podium-ervaring en 40 jaar gitaar-ervaring. "Ik vind dat iedereen de kans zou moeten hebben te ervaren hoe waardevol muziek maken kan zijn. En ik vind het eeuwig zonde als iemand ontmoedigd raakt door iets wat fout aangeleerd is. Daarom begeleid ik mijn cursisten in al mijn trainingsprogramma's met het opbouwen van een goeie speeltechniek waar je wèl verder mee kunt komen."
Marcel
Door

Marcel

op 14 Feb 2023

Ik vind het spelen gewoon leuk het geeft rust en ik kan mijn gevoel er in kwijt.Eerst oefenen dan spelen waar je goed of redelijk goed in bent dan sluit je positief af. Lekker pingelen er is niks leuker dan dat toch.

Arvid Kuipers
Door

Arvid Kuipers

op 16 Feb 2023

Helemaal gelijk heb je Marcel :-) Gaaf dat je je rust kunt vinden in het gitaarspelen :-)

alex de keijser
Door

alex de keijser

op 08 Apr 2023

Arvid, het gaat bij mij niet snel, maar wel doe ik mijn best met het oefenen. De Dm bijvoorbeeld lukt mij niet goed met de pink. Heb reuma en juist ook in de pink. Maar pak ik Dm anders dan lukt het wel. Bedankt voor de opbeurende teksten die je gebruikt.

Arvid Kuipers
Door

Arvid Kuipers

op 10 Apr 2023

Hoi Alex, wat gaaf dat je zo enthousiast bent! En tof dat je je weg op je gitaar weet te vinden. En Dm met je ringvinger op de 2e snaar is helemaal prima. 💪💪🙂

Reactie plaatsen

Kijk de volledige les en video in de Gitaarstarters ledenomgeving

Heeft deze tip en video je geholpen met je gitaarspel? Meer oefeningen, tips, lessen, liedjes en complete cursussen voor beginners op gitaar, vind je in de Gitaarstarters online ledenomgeving.