Waar moet je op letten bij het kopen van een 2e hands gitaar?

2e Hands gitaren zijn vaak wat goedkoper. Maar hoe weet je nu of het een goeie is?

Het beste advies voor het kopen van een 2e hands gitaar is hetzelfde als voor het kopen van een 2e hands auto: 'Neem iemand mee die er verstand van heeft.' Maar zo iemand is nu eenmaal niet altijd in de buurt.

Let op: Met een 2e hands gitaar is het altijd een beetje een gok. Ook al neem je iemand mee die er verstand van heeft en ook al volg je alle onderstaande tips tot de letter op. Je kunt niet alles zien, je kent de geschiedenis van de gitaar niet, en er is meestal geen of weinig garantie.

In dit artikel geef ik je 10 tips om op te letten bij aanschaf van een 2e hands gitaar

Tip 1: Klassiek, Western of elektrisch

De eerste keuze die je zou maken is of je op nylon of stalen snaren wil spelen: Klassiek of Spaans (met nylon snaren), of Western of elektrisch (met stalen snaren).

Nylon snaren liggen meestal wat verder uit elkaar. Daardoor heb je iets meer ruimte voor je vingers. En nylon snaren zijn ook wat zachter. Stalen snaren zijn wat scherper en dat zul je in het begin wel merken met spelen, als je 'gitaar-eelt' aan het kweken bent.

Tip 2: Vergelijk gitaren

Dan moet je weten wat voor gitaar bij jou past. en de beste manier om daar achter te komen, is te vergelijken.

Wat je zou kunnen doen, is een muziekzaak bezoeken waar ze ruime keus aan gitaren hebben. Dan kun je daar een middagje proberen. Vergelijk dure en goedkope gitaren. Let dan vooral op het verschil in de dikte van de hals, het soort snaren (staal of nylon) en de hoogte van de snaren (de 'action').

En als een gitaar niet lekker lijkt te spelen, geef dat dan aan aan de verkoper. Misschien liggen er wel dikke snaren op die heel straks gestemd staan. En dat kan heel zwaar spelen, vooral als je net begint.

Tip 3: Een prijs te mooi om waar te zijn

Te goedkoop is vaak te mooi om waar te zijn. Als na de eerste paar jaar het spiksplinternieuwe eraf is, wordt een gitaar over het algemeen aardig waardevast. Sommige gitaren worden mettertijd zelfs duurder (collector-items). Afgesleten stukken worden vaak zelfs als mooie gebruikerssporen gezien die de gitarist een soort van status geven omdat de gitaar zo veel bespeeld is.

AIs de gitaar goedkoper is dan de helft van z'n nieuwwaarde, vraag dan altijd even na waarom de verkoper de gitaar wegdoet.

Tip 4: De gitaar moet goed te stemmen zijn

Let op dat je de gitaar goed kunt stemmen. Neem een stemapparaatje mee. De stemmechanieken moeten bovendien soepel draaien, maar niet los zitten of rammelen.

Stem de gitaar en speel wat akkoorden aan het begin op de hals, midden op de hals en bovenin de hals. Dat moet allemaal zuiver klinken.

Tip 5: Zuiver op iedere positie

Controleer elke positie op de hals voor iedere snaar. Iedere toon moet goed klinken, de snaar mag bij geen enkele positie gaan ratelen.

Neem voor de zekerheid ook een setje snaren mee. Misschien ontbreken er snaren op de gitaar en dan kun je die posities niet testen.

Tip 6: Is de hals niet verwrongen

Zet de gitaar voor je neer met z'n rug naar je toe. Kijk dan langs de kop over de hals, met een timmermansoog. Alle frets moeten evenwijdig aan elkaar lopen. Als je een oneffenheid ziet in het evenwijdig zijn, dan kan het zijn dat de hals verwrongen is - niet kopen.

Dit is moeilijk te zien 'per fret', maar makkelijker te zien als je over meerdere frets heenkijkt (bijvoorbeeld de eerste en laatste).

Tip 7: De kromming van de hals

Controleer ook de kromming van de hals. Daarvoor kunnen een capo en een voelermaatje handig zijn.
  1. Klem de capo op de eerste fret.
  2. Druk nu met je vinger de dikste snaar de 1e fret nèt na het punt waar de hals in de body over gaat (bij een klassieke gitaar), of op de 17e fret (bij een elektrische gitaar).
  3. Kijk nu langs de hals en de ruimte tussen het fretboard en de dikste snaar. Die ruimte moet naar het midden toe net iets groter zijn (de hals staat een klein beetje hol. Die ruimte zou ongeveer ter hoogte van de 7e fret het grootste moeten zijn. En dan ongeveer 0,3 - 0,4 mm (bij electrische gitaren) en tot 0,7 mm (bij klasssieke gitaren).
Als je geen voelermaatje bij de hand hebt, kun je ook iets anders gebruiken, bijvoorbeeld visitekaartjes. Als de kromming meer of minder is dan deze waarden, overleg dan even met de verkoper of het mogelijk is de gitaar even te laten nakijken.

Tip 8: Is het een versterkte gitaar?

Is dit een elektrische- of een versterkte akoestische gitaar? Sluit de gitaar dan aan op een versterker en probeer alle standen en alle knoppen. Wissel tussen de verschillende elementen, volume en toonknoppen. Alle knoppen en standen moeten iets 'doen'. Je moet het verschil horen als je schakelt of aan knoppen draait.

Knoppen die kraakjes geven, daar is over het algemeen wel iets aan te doen: Je kunt ze (laten) vervangen. Maar het is toch fijn als je dit al weet vóórdat je je portemonnee opentrekt.

Tip 9: De brug en het zadel

Let op de brug (of topkam) en het zadel (waar de snaren op liggen). Deze kunnen bij oudere gitaren wat zijn ingesleten. Ook die onderdelen zijn meestal wel te vervangen. Maar ook daarvoor geldt dat het prettig is, wanneer je dit nu al ziet.

Tip 10: Bij een muziekwinkel of particulier

Koop het liefste je gitaar in een muziekwinkel. Dan kun je altijd terug als er eens iets is. Als je van een particulier koopt heb je vaak een groter risico. Je weet niet wat er met de gitaar gebeurd is en garantie heb je waarschijnlijk ook niet.


Heb je twijfels over een gitaar? Laat hier dan even een berichtje achter. Misschien kan ik je verder helpen.

Veel succes!
groetjes, Arvid
Reactie plaatsen