gitaar akkoorddiagram lezen uitleg met voorbeeld a-mineur

Gitaarakkoorden lezen met een akkoorddiagram

Hoe lees je gitaar akkoorden?

Een gitaarakkoord lezen (en opschrijven) kan eenvoudig met een akkoorddiagram. Een akkoorddiagram laat in een overzicht van snaren en vakjes zien hoe je een akkoord kunt spelen op je gitaar. Hiervoor heb je geen voorkennis nodig en hoef je geen noten te kunnen lezen.

Goed om te weten: Een akkoorddiagram wordt ook vaak een akkoordschema genoemd. Het betekent hetzelfde.

In dit artikel laat ik je stap-voor-stap zien hoe je een akkoorddiagram kunt lezen. De uitleg is met tekst, plaatjes en een video.

Het voordeel van akkoorddiagrammen:

Via akkoorddiagrammen kun je heel snel een akkoord lezen, zonder dat je hiervoor kennis nodig hebt van akkoorden, tonen, of het notenschrift. Als je de instructies van het diagram volgt, zit je altijd goed.

Akkoorddiagram video-les

Hieronder staat een video uit de online cursus Akkoorden en Liedjes voor beginners. Leer je liever met tekst? Dat kan, lees dan verder onder de video. Met de video leer je wel wat extra’s natuurlijk, omdat ik zowat altijd nogal kan uitweiden in m’n lessen 🙂

Wat is een akkoorddiagram?

Een akkoorddiagram (ook wel "akkoordschema" genoemd) is een schematische weergave van de hals van je gitaar. Daarin is aangegeven welke snaren je kunt spelen en in moet drukken voor een bepaald akkoord. Je ziet deze diagrammen vaak staan boven bladmuziek, gitaartabs en songteksten.

Hieronder staat een voorbeeld van een akkoorddiagram voor gitaar. Op deze pagina leg ik je uit hoe je dit diagram kunt lezen en het schema kunt vertalen naar je gitaar.
gitaar akkoorddiagram a-mineurAkkoorddiagram van A-mineur

Hoe lees je een akkoorddiagram?

Een akkoorddiagram lees je als een plaatje van de hals van je gitaar. Als je een keer gezien hebt hoe dat werkt, dan vergeet je het nooit meer. Onderstaand voorbeeld laat een akkoorddiagram zien, met rechts daarvan de vertaling op gitaar. Dit diagram leg ik uit in dit artikel.
gitaar a-mineur akkoorddiagram met voorbeeldAkkoorddiagram van A-mineur met vingerzetting op gitaar

Onderdelen in een akkoorddiagram

De onderdelen van een akkoorddiagram (of akkoordschema) kun je terugvinden op de hals van je gitaar. Dit zijn:

Verticale lijnen

De verticale lijnen stellen de 6 snaren voor. Van links naar rechts de dikste tot de dunste snaar (de 6e tot de 1e snaar).

Horizontale lijnen

De eerste horizontale lijn is meestal wat dikker getekend. Dit stelt de topkam van je gitaar voor.; het bovenste stuk van je hals. Dit is een balkje (meestal wit) met groefjes erin, waar de snaren doorheen lopen.

De horizontale lijnen daaronder stellen de frets voor (die metalen staafjes dwars over de hals). En de ruimtes daartussen de vakjes op de hals.

Naam van het akkoord

Helemaal boven staat in een afkorting de naam van het akkoord. In dit geval ‘Am’ (Een korte schrijfwijze voor A-mineur).

Kruizen en open bolletjes

Onder de naam van het akkoord staat een regel, waarin kruizen en open bolletjes kunnen staan.
Een kruis betekent dat je die snaar niet mag aanslaan. In het geval van ‘Am’ is dat dus de meest linkse verticale lijn. De 6e snaar (de dikste). Die sla je niet aan. En een open bolletje betekent dat je die snaar open kunt aanslaan. In dit voorbeeld zijn dat de 5e snaar (de 1-na dikste) en de 1e snaar (de dunste).

Die open bolletjes staan er overigens niet altijd. Als die er niet staan, dan kun je ervan uitgaan dat je die snaar gewoon kunt aanslaan.

Bolletjes op de snaren

In de vakjes op de verticale lijnen (de snaren) staan zwarte bolletjes. Dit betekent dat je op die plek, die snaar moet indrukken. Dus het 2e vakje op de 3e en 4e snaar. En het 1e vakje op de 2e snaar.

Je drukt de snaar in, zo dicht mogelijk vóór de fret. Daar klinkt de toon het mooist. Niet op de fret. Dan klinkt de toon weer dof.

Cijfers onder het diagram

Onder het diagram kunnen dan cijfers staan. In dit voorbeeld zijn dat 2, 3 en 1. Dit geeft aan met welke vingers je die snaren kunt indrukken (1: wijsvinger, 2: middelvinger, 3: ringvinger, 4: pink).

Let op: de cijfers staan er ook vaak niet onder. In dat geval doe je gewoon wat je gewend bent, of wat je het makkelijkste vindt.

A-mineur akkoord op gitaar

Zo ziet het akkoord eruit, wat afgebeeld staat op het akkoorddiagram van deze uitleg. Je mag bij dit akkoord alle snaren aanslaan, behalve de dikste (de 6e snaar).
Gitaar akkoord A-mineur vingerzetting voorbeeldA-mineur akkoord op gitaar
Ben je VIP-lid? Dan kun je meer lessen en oefeningen over dit onderwerp vinden in de Akkoorden en Liedjes voor beginners cursus en vervolgcursussen in de Gitaarstarters online leeromgeving.

Karin
Door

Karin

op 04 Dec 2021

Tof uitgelegd. Ik heb helemaal geen kennis van muziek en gitaar, maar kon goed volgen. Bedankt!

Arvid Kuipers
Door

Arvid Kuipers

op 05 Dec 2021

Hoi Karin! Fijn dat het goed helder is voor je! Dankjewel voor je bericht :-) groetjes, Arvid

Sula
Door

Sula

op 01 Dec 2022

Hoi Arvid, vind het super goed, duidelijk, veel informatie en jumbo plaatjes om te volgen. Groeten met dank.

Arvid Kuipers
Door

Arvid Kuipers

op 01 Dec 2022

Hoi Sula, graag gedaan! Dankjewel voor je leuke reactie 🙂 Groetjes, Arvid 🙂

Reactie plaatsen