Welke snaren zijn goed voor een beginner op een klassieke of Spaanse gitaar?

Een klassieke (of Spaanse) gitaar heeft nylon snaren. Nylon herken je vooral aan de structuur van de snaar. De 3 dunste snaren zijn meestal een beetje glazig van kleur en voelen glad, plastic-achtig en ietwat zacht aan onder je vingers.

De winding van de 3 bassnaren.

De drie bassnaren zijn omwonden. Vaak is die winding van koper of titanium. Dat geeft de snaren een stalen indruk, maar de kern is gewoon van nylon.

De winding van de bassnaren kan glad of ruw aanvoelen. Een gladde winding kan glad zijn gemaakt door bijvoorbeeld polijsten of coating. Meestal noem je dit "flatwound" snaren. Flatwound geeft minder bijgeluiden met het spelen als je met je vingers over de snaren schuift. Ruwe snaren zijn vaak gewoon de winding zoals die is. Bijvoorbeeld een koperen draad, die verder niet is afgevlakt en dus nog gewoon "rond" is. Dit type snaren worden ook wel "roundwound" snaren genoemd. Met roundwound kun je iets meer bijgeluiden hebben, als je vingers over de snaren glijden, maar misschien vind je dit juist wel mooi klinken (ik wel tenminste). Bovendien heeft je vingertop met een ronde winding meer houvast op de snaar. Je vingertop glijdt minder snel weg.

Snaren van het type "roundwound" zijn standaard.

De snaarspanning van nylon snaren

Nylon snaren heb je grofweg in 3 verschillende spanningen: Light tension, Medium tension en Hard tension. Dus van lichte naar gemiddelde, naar zware spanning.

Hoe lichter de spanning, hoe makkelijker de snaren indrukken. Dus dat is handig bijvoorbeeld bij pijnlijke vingertoppen. Een lichtere spanning geeft echter ook mee speling, waarmee de snaar misschien ietsje meer wiebelig aanvoelt.

Zwaarder gespannen snaren kunnen een iets heldere klank geven en spelen wat stabieler in het aanslaan. Maar ook; hoe zwaarder de spanning, hoe zwaarder het wordt om de snaren in te drukken. Daarmee zijn "hard tension" snaren niet uitermate geschikt voor beginners.

Snaren van de spanning "medium tension" zijn standaard.

Welke nylon snaren zijn nu goed voor een beginner op gitaar?

De makkelijkste snaren om mee te beginnen zijn meestal van een gemiddelde snaarspanning (medium tension) en een ronde winding om de drie bassnaren (roundwound). Wat betreft het merk van een snaar zou je kunnen beginnen met gevestigde namen zoals D'Addario of Savarez.

Wiebe
Door

Wiebe

op 23 Oct 2022

Heel erg bedankt voor deze kennisdeling. Daar heb ik veel aan

Arvid Kuipers
Door

Arvid Kuipers

op 23 Oct 2022

Hoi Wiebe, graag gedaan :-) Dankjewel voor je reactie :-) groetjes, Arvid

Reactie plaatsen