Stemapparaten zijn er in verschillende uitvoeringen en soorten. Welk stemapparaat op een bepaald moment het handigst is, hangt af van de situatie en omstandigheid. In dit artikel leg ik uit welk stemapparaat geschikt is voor verschillende gitaren en situaties.
Clip-on stemapparaat met voeler
Dit vind ik het beste stemapparaat voor akoestische gitaren.
De clip-on is klein, licht en dus makkelijk mee te nemen in een hoekje van je gitaartas of koffer.
Een clip-on kun je meestal instellen op ‘voelen’ of ‘horen’. Ik heb deze eigenlijk standaard op ‘voelen’ staan. Dat is ideaal als het wat rumoerig is.
Op een elektrische gitaar gebruik ik de clip-on niet zo vaak want:
Op een elektrische gitaar, heb ik gemerkt, ‘voelen’ niet alle clip-ons de dikste snaren zo goed als op een akoestische.
De voeler kan in de war raken van de trillingen van een drumstel wat bespeelt wordt. Dat is niet handig als je op het podium even je gitaar wil bijstemmen.
Dit kan natuurlijk per type gitaar en type clip-on verschillen. Ik heb ze niet allemaal geprobeerd tenslotte (nee? nee..). Dus als je andere ervaringen hebt, nogmaals, laat je horen, in een reactie onder deze post.
Stemapparaat met microfoontje
Dit kan bijvoorbeeld zijn:
Ook een clip-on
Een tuner-app in je smartphone
Of een klein kastje met eventueel een jack-input (zie volgende punt).
Een microfoon stemapparaatje gebruik ik eigenlijk voornamelijk thuis. Hij ligt standaard ergens in de buurt van mijn gitaren om snel even bij te stemmen.
Soms hebben deze type stemapparaten leuke extraatjes. Ik heb er bijvoorbeeld eentje liggen met een ingebouwde metronoom. Heel handig om snelheid mee op te bouwen. En m’n vrouw vindt het ook heel leuk (‘tik tak tik tak tik tak’. Hij kan ook heel hard).
Stemapparaat met jack-ingang
De meeste stemapparaat-kastjes met microfoontje hebben ook een jack ingang om een elektrische gitaar op aan te sluiten.
Zo eentje heb ik altijd bij me voor een show. Hiermee kan ik backstage m’n gitaren vast stemmen. Backstage is het meestal wel wat rumoeriger. Met een jack-ingang heb je daar geen hinder van. Je gebruikt het microfoontje immers niet. Het stemapparaat meet de trilling direct via het elektrische signaal van de gitaar.
Stemapparaat met jack input-output
Stemapparaten met jack input-output kun je gebruiken op een podium. Je sluit deze meestal aan tussen je gitaar en je versterker. Direct achter de gitaar, want daar is het signaal nog het zuiverste.
Het is heel comfortabel om op het podium snel je gitaar te kunnen bijstemmen, zonder dat je pluggen hoeft om te steken.
Let er wel op dat je het goed kunt zien. Op een podium is het meestal vrij donker. Je moet ook niet hoeven bukken of zo, om het te kunnen zien, dat is onhandig.
Het is handig als je een soort oplichtend display te zien krijgt. Een display die de toon aangeeft en of deze te hoog of te laag is. Een oplichtende wijzerplaat kan ook.
Stemapparaat ingebouwd in de versterker of effectpedaal
Sommige versterkers en effectpedalen hebben ingebouwde stemapparaten. Dit is I-D-E-A-A-L; het beste stemapparaat voor op het podium.
Hoe minder hardware en randapparatuur nodig is, hoe beter. Iedere extra aansluiting geeft namelijk weer kans op meer ruis in het signaal of kans op losse of versleten contacten. Een stemapparaat die al in het voetpedaal van je versterker zit of in je effectpedaal is een bonus.
Deze zijn meestal ook helemaal ontworpen voor podiumwerk. Oplichtende displays, waarop alles goed te zien is, ook als je staat.
Stemapparaat ingebouwd in je gitaar
Dit zie je vaak bij akoestische gitaren met ingebouwde versterker. Deze hebben dan een stemapparaatje die op de versterker is aangesloten. Het stemapparaat zit dan meestal op hetzelfde bedieningspaneel als van je volume- en toonregeling op je gitaar.
Deze ingebouwde stemapparaatjes kunnen iets minder secuur zijn dan de andere stamapparaatjes in dit artikel. Maar ze zijn handig om even stel bij te stemmen.