gitaar opnemen tijdens oefenen

De – gitaar leren spelen – tip van van de week

Neem jezelf op tijdens het oefenen
Opnemen kan je enorm helpen:
 • Zoek je motivatie om door te gaan?
 • Heb je soms geen zin om te oefenen?
 • Weet je niet of je het goed speelt?
 • Weet je niet of je houding goed is?
 • Denk je dat je geen vooruitgang boekt? Dat je niet beter wordt? Dat het ‘niet opschiet’ ?
Als je jezelf ook maar in één van deze vragen kan vinden, neem jezelf dan eens op tijdens het oefenen. Voel je deze vragen niet? Neem jezelf dan ook eens op. Misschien is voelt een beetje onwennig in het begin, maar dat went wel.

Waarom zou je jezelf opnemen tijdens het oefenen?

Zomaar wat voordelen, er zijn er vast meer:
 • Je kunt je vooruitgang zelf horen. Ben je bijvoorbeeld een moeilijk stuk aan het oefenen, of een nieuwe speeltechniek? Oefeningen kunnen saai zijn en soms lijkt het lang te duren voordat je ergens beter in wordt. Maak dan regelmatig een opname en vergelijk deze met elkaar. Je kunt dan de vooruitgang horen met hoe dat stukje bijvoorbeeld een week eerder ging.
 • Vooruitgang horen werkt motiverend. Grote kans dat je extra gemotiveerd raakt als je je eigen vooruitgang hoort. ‘Wauw ben ik dat? Dat gaat eigenlijk sneller dan ik dacht!’.
 • Efficiënt oefenen. Door jezelf tijdens het gitaar spelen op te nemen, kun je horen waar de knelpunten zitten in je uitvoering. Dan kun je heel gericht op die stukjes gaan oefenen.
 • Als je al gewend raakt aan het opnemen, dan is het heel makkelijk om ook je eigen stukken en inspiraties even snel op te nemen. Dat doe ik zelf regelmatig. Een idee ontstaat spontaan, maar kan ook spontaan weer ‘ploep’ verdwijnen. Heb ik een idee, inspiratie of stukje? Dan neem ik het zo snel mogelijk op. Geen gitaar bij de hand? Dan zing je het toch?

En neem ook eens een video op, waarop je houding goed te zien is.

Een goede houding is belangrijk! Een slechte houding kan veel ellende met zich meebrengen in je nek, schouders of rug. Met een video kun je zelf kritisch je houding bekijken.Of anderen laten kijken. Je kunt aan de hand van je video bijvoorbeeld bij mij een sessie aanvragen. Dan nemen we je houding, techniek en spel helemaal onder de loep.

Waarmee kun je jezelf opnemen?

Jezelf opnemen kan al met je telefoon. Zo gebruik ik meestal de app ‘Eenvoudige Dictafoon’. Ik heb daar geen uitgebreide selectie en zoektocht naar gedaan of zo. Ik zocht naar een appje om geluid op te kunnen nemen en deze kwam gewoon als één van de eerste in de lijst. Er zullen vast wel meer geschikte apps zijn hiervoor. Maar voor mij volstaat ‘Eenvoudige Dictafoon’ prima. Heb ik m’n laptop in de buurt, dan gebruik ik momenteel Audacity. Audacity is gratis en heel direct te gebruiken. Ik hoefde niets in te stellen na installatie. Na opstarten van Audacity zag ik links bovenin een grote opnameknop. Die drukte ik in en hij begon direct met opnemen via de laptop microfoon. Nog geen 5 minuten na het downloaden kon ik al opnemen. Geweldig handig programma vind ik.

Nog een paar aanvullende tips

Wees niet te kieskeurig met het geluid en zo als je niet van plan bent om de opnames te gebruiken voor het publiek. Het gaat er met het oefenen om dat je jezelf goed kunt horen. Een microfoonopstelling is dan helemaal niet nodig. Je hoeft natuurlijk niet altijd je oefeningen op te nemen. Als het je gaat om vooruitgang, neem jezelf dan eens per week op of zo. Of om de paar dagen.   Veel succes 🙂 arvid-kuipers-handtekening

Leuk artikel? Mis ze niet. Blijf bij en ontvang bij nieuwe tips, liedjes, tabs en video’s automatisch een berichtje in je Inbox: Schrijf je gratis in voor de Gitaarstarters Updates.

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Je helpt er ook ook andere gitaristen mee! Dank je!

Volledig Gitaarstarters VIP-lidmaatschap?
Nu met 10% korting:
 Meer informatie

Deze post heeft 2 reacties

 1. Jaap Koper

  Hoi Arvin,
  Bedankt voor de tip voor het opnemen van het gitaar spel.
  Ben twee jaar bezig om gitaar te leren spelen via YouTube maar vind het maar niks.
  Wat jij me laat zien spreekt mij wel aan.
  Ben nu de barre greep aan het leren valt niet mee.
  Met vriendelijke groet
  Jaap Koper

  1. arvid

   Hoi Jaap, bedankt voor je reactie!

   Ja youtube is een prachtig medium, maar het kan ook tegen je werken.
   Er is zo-veel (ook vaak tegenstrijdige) informatie dat je door al die video’s de weg kwijt kunt raken.

   Op deze pagina staat ook een post met tips voor barré:
   https://gitaarstarters.nl/oefentips/barre-akkoorden-tips/

   Ik heb die barré-post zojuist gelijk ook even aangevuld met een stappenplan en nog een extra tip.

   Mogelijk dat dat je verder helpt!
   Ik hoor het graag 🙂

   groetjes,
   Arvid

Geef een reactie