Welke versie en vingerzetting voor het open G-majeur akkoord?
24 maart 2022 

Welke versie en vingerzetting voor het open G-majeur akkoord?

Deze vraag kreeg ik van cursisten tijdens enkele van onze gezellige online groepslessen. Eén van de cursisten vroeg me waarom ik G-majeur speelde met m'n middelvinger op de 5e snaar, ringvinger op de 6e snaar en pink op de 1e snaar. Zij speelde G-majeur anders. Namelijk, met haar wijsvinger op de 5e snaar, middelvinger op de 6e snaar en ringvinger (en soms pink) op de 1e snaar. Voorbeeldjes? Ja, komen eraan, die volgen hieronder. 😀


Het open G-majeur akkoord kun je op verschillende manieren pakken op gitaar. In de onderstaande afbeelding heb ik drie akkoorden-diagrammen uitgeschreven, met 3 verschillende vingerzettingen.

g-majeur gitaar akkoord verschillende vingerzettingen


De meest linkse versie noem ik de "klassieke greep". Deze vind je veel terug in klassieke muziek. Deze versie is vaak het lastigste om te leren, maar als je deze eenmaal kunt, dan is dit wel de meest rustige greep voor je linkerhand (en pols), omdat je met deze greep je hand rechter kunt houden en opzichte van de gitaarhals. Een voorbeeld van deze klassieke greep zie je in de onderstaande foto.

G-majeur gitaarakkoord voorbeeld foto met vingezetting 234


De 2e versie in het voorbeeld is de versie die de meeste gitaristen als eerste leren. Deze versie wordt vaak gebruikt om de pink te ontzien en om gebruik te maken van de langste vinger (middelvinger) die de snaar kan indrukken die het verste weg ligt (de 6e snaar). Als je deze greep eenmaal kunt, dan voelt deze vaak stevig en krachtig om in te drukken. Let wel op de houding van je pols, die wil je zo min mogelijk buigen om je spieren hierin te ontzien. In de onderstaande foto zie je een voorbeeld van deze greep.

G-majeur gitaarakkoord voorbeeld foto vingerzetting 234


In de laatste versie van het open G-majeur akkoord, plaats je er een 4e vinger bij. Op de 2e snaar druk je dan de 3e positie in. Je vervangt daarbij de B-toon door een D-toon. Beide tonen zitten in G-majeur. Je kunt op de 2e snaar eigenlijk gewoon kiezen, welke toon je het mooiste vindt passen in het stuk muziek wat je speelt. Deze greep is een variatie op de voorgaande, waarbij sommige cursisten aangeven dat deze prettiger aanvoelt, omdat de ringvinger en pink samenwerken (op de 1e en 2e snaar). Een voorbeeld van deze greep vind je in de onderstaande foto.

G-majeur gitaarakkoord vingerzetting versie 1234


De onderstaande video's zijn 2 fragmenten van groepslessen, waarin ik de verschillende open G-majeur akkoorden en grepen bespreek die je kunt pakken en waarom mijn voorkeur bij de klassieke greep ligt.Strategisch wisselen van akkoorden maakt het gitaarspelen makkelijker en laat je akkoorden overgangen vloeiender en meer gebonden klinken . Dit leer je zelf toe te passen in de gitaarcursus "Strategisch akkoorden wisselen".

In de Gitaarstarters cursus- en ledenomgeving vind je cursussen, workshops en lessen die je begeleiden langs het spelen van akkoorden en liedjes (en tokkelen). De cursussen en workshops zijn stap-voor-stap opbouwend met veel aandacht voor uitvoering en techniek, zodat je met meer plezier leert spelen en mooier leert spelen. Neem eens een kijkje als VIP en maak een groot succes van je gitaaravontuur! 😀

Over de schrijver
Allround studio/live-gitarist met 30 jaar studio-ervaring, 35 jaar podium-ervaring en 40 jaar gitaar-ervaring."Ik vind dat iedereen de kans zou moeten hebben te ervaren hoe waardevol muziek maken kan zijn. En ik vind het eeuwig zonde als iemand ontmoedigd raakt door iets wat fout aangeleerd is. Daarom begeleid ik mijn cursisten in al mijn trainingsprogramma's met het opbouwen van een goeie speeltechniek waar je wèl verder mee kunt komen."
Reactie plaatsen