Speel je D-mineur met je pink of ringvinger op de 2e snaar?
16 februari 2023 

Speel je D-mineur met je pink of ringvinger op de 2e snaar?

Dit is een vraag die ik vaak krijg tijdens privélessen en groepslessen:

Kun je met D-mineur de 2e snaar nu het beste met je pink of met ringvinger indrukken?

Hoe speel je D-mineur op je gitaar

Voor als je het D-mineur akkoord nog niet kent, dit is 'm:

D-mineur akkoord op gitaar met diagram en voorbeeldfoto

  1. Druk met je wijsvinger de 1e snaar (dunste snaar) in op de 1e positie
  2. Druk de 2e snaar in op de 3e positie (met je pink of ringvinger)
  3. En met je middelvinger de 3e snaar op de 2e positie
  4. En dan sla je de dunste 4 snaren aan.

Ok, maar dan is er (heel vaak) een vraag.
En wel deze...

Druk je met het D-mineur akkoord de 2e snaar in met je ringvinger, of met je pink?

Het snelle antwoord is: Leer ze allebei. Zo vergroot je je speelbereik op gitaar.

Zie ook de korte video hieronder.
NB. Dit is een fragment van een online groepsles in de zomer van '22. Dat kun je ook wel zien aan m'n bruine kop 😄Beperk jezelf niet tot maar 1 vingerzetting voor een akkoord

Als je een akkoord altijd maar op één en dezelfde manier speelt, dan kan dat soms "tegen je werken". Sommige overgangen tussen akkoorden zijn makkelijker als je één van die akkoorden nèt even op een andere manier pakt. Zo is dat ook met D-mineur.

  • Speel je D-mineur met je ringvinger op de 2e snaar, dan kun je je pink nog gebruiken voor de 1e snaar.
  • Speel je D-mineur met je pink op de 2e snaar, dan kun je je ringvinger nog gebruiken voor de snaren erboven. Dat kan bijvoorbeeld heel handig zijn voor een overgang naar het F-akkoord of het C-akkoord.

Even tussendoor: Als je het leuk vindt om meer te weten over akkoorden-strategieën, bekijk dan ook eens de video's op deze pagina over verschillende vingerzettingen voor G-majeur (en waarom)

Hoe D-mineur je kan helpen of tegenwerken met een goeie houding.

D-mineur kan dus met je pink of ringvinger op de 2e snaar. Maar er is wel even iets waar je op moet letten. En dat laat ik je dan weer zien in de onderstaande (ook korte - dus kijken) video. Liever in teskt en plaatjes? Lees dan snel verder, onder de video.Het D-mineur akkoord en de houding van je linkerhand

Veel gitaristen pakken D-mineur met de ringvinger op de 2e snaar. Daar is op zich niets mis mee, maar vaak gaat dit samen met de neiging  om de linkerhand naar buiten te draaien en de ringvinger bijna gestrekt te houden. Zoals op de onderstaande afbeelding.

dm-akkoord met ringvinger op 2e snaar en hand schuin (geen optimale houding)D-mineur met schuine hand en bijna gestrekte ringvinger (niet aanbevolen)

Met zo'n houding kun je je linkerhand niet optimaal gebruiken, omdat de buitenkant van je hand helemaal van de gitaar weg is. Als je dan na D-mineur een ander akkoord speelt waarbij je ringvinger op de dikkere snaren moet (bijvoorbeeld C-majeur), dan moet je hand weer helemaal terug naar boven. En dat kost tijd en geeft bovendien onrust in je linkerhand.

Als je D-mineur met je ringvinger op de 2e snaar speelt, probeer je hand dan evenwijdig te houden aan de gitaarhals, zoals in onderstaande afbeelding. Op deze manier blijft de buitenkant van je hand (en daarmee de vingers die daar zitten) binnen snel bereik om iets anders te kunnen doen.

dm-akkoord met ringvinger op de 2e snaar en rechte handOk, dit kan. D-mineur met ringvinger op de 3e snaar en de linkerhand recht onder de gitaarhsls

Speel je D-mineur met je pink op de 2e snaar, dan gaat die goeie linkerhand-houding vaak al bijna vanzelf. Je heb dan meer ruimte om je vingers te verplaatsen, ook naar de hogere snaren. En dat speelt veel rustiger en daarom ook stabieler. Zie ook weer, in de onderstaande foto.

d-mineur akkoord met pink op de 2e snaar (aanbevolen)Aanbevolen greep: D-mineur met pink op de 2e snaar en de linkerhand recht onder de gitaarhals

Je pink trainen met D-mineur

Wat ik ook even in de bovenstaande video aanstip, is de "vergeten pink". De pink wordt nog wel eens overgeslagen met gitaarspel. Zo van: "die vinger gebruik ik alleen als het echt niet anders kan".

Maar, ja, het is toch 25% van je vingers en dat scheelt nogal als je die vinger volledig bij je spel kunt benutten. Met het D-mineur akkoord heb je een mooie gelegenheid om die pink eens goed te trainen, zodat 'ie in het vervolg lekker actief mee kan doen. 😀💪

Vragen?

Heb je vragen over of aan de hand van dit artikel? Laat dan even een reactie achter onder dit artikel.

Zo, daar kun je 't mee doen 😀

Goeie tips he 😀 Dan wil je vast wel weten dat je D-mineur en andere akkoorden en meer tips over die akkoorden en ook nog liedjes met die akkoorden stap-voor-stap leert in de gitaar basiscursus "Akkoorden en liedjes voor beginners". Zo dat was nog eens een goedlopende Nederlands taalkundige zin. Zullen de zoekmachines leuk vinden. 😄


Over de schrijver
Allround studio/live-gitarist met 30 jaar studio-ervaring, 35 jaar podium-ervaring en 40 jaar gitaar-ervaring. "Ik vind dat iedereen de kans zou moeten hebben te ervaren hoe waardevol muziek maken kan zijn. En ik vind het eeuwig zonde als iemand ontmoedigd raakt door iets wat fout aangeleerd is. Daarom begeleid ik mijn cursisten in al mijn trainingsprogramma's met het opbouwen van een goeie speeltechniek waar je wèl verder mee kunt komen."
Joke
Door

Joke

op 19 Feb 2023

Geweldige heldere uitleg , de uien snijd ik van nu af met de wortels en het D akkoord pakte ik al met de pink , dat heb ik zo geleerd van mijn gitaar leraar 😊

Arvid Kuipers
Door

Arvid Kuipers

op 19 Feb 2023

😄😄😄💪

Reactie plaatsen

Kijk de volledige les en video in de Gitaarstarters ledenomgeving

Heeft deze tip en video je geholpen met je gitaarspel? Meer oefeningen, tips, lessen, liedjes en complete cursussen voor beginners op gitaar, vind je in de Gitaarstarters online ledenomgeving.