9 Basistips voor ALLE akkoorden op gitaar
20 oktober 2023 

9 Basistips voor ALLE akkoorden op gitaar

In de onderstaande korte video geef ik je 9 basistips voor akkoorden.

Je kunt deze tips gebruiken voor alle akkoorden die je nog tegenkomt op je gitaaravontuur.

Doe er je voordeel mee en veel succes!

Liever geen video? Lees dan de tekst onder de video.

NB: Deze video is een fragment uit een online groepsles voor Gitaarstarters leden.

9 Basistips voor ALLE akkoorden

Hieronder heb ik deze tips nog even kort voor je uitgeschreven. Kijk voor voorbeelden de bovenstaande video.

✅ Tip 1: Pak een makkelijk akkoord om op terug te vallen. Bijvoorbeeld A-mineur. Als je op je techniek aan het focussen bent en daarin iets nieuws leert, bijvoorbeeld een slagje en een betere houding van je frethand, val dan even terug op een makkelijk akkoord wat je al kent. Dan hou je de leermomenten korter.

✅ Tip 2: Vooral bij akkoorden gaat het erom dat je je vingers rechtop neerzet om de snaren die onder je vingers doorlopen, vrije ruimte te geven om te kunnen trillen. Dat rechtop neerzetten doe je met je laatste vingerkootje. Het vingerkootje dat de snaar indrukt. Niet met je pols, want daarmee belast je je pols meer dan nodig.

✅ Tip 3: Probeer de pols van de hand waarmee je de snaren indrukt altijd ontspannen en enigszins recht te houden. Zo geef je je spieren in jet hand de vrijheid om te bewegen en kracht te zetten.

✅ Tip 4: Houd je hand (enigszins) haaks onder de gitaarhals. Daarmee krijgen al je vingers evenveel bereik voor de snaren. Je kunt dit oefenen en wennen door D-mineur bijvoorbeeld met je pink op de 2e snaar te pakken.

✅ Tip 5: Speel je in de klassieke houding? D.w.z. met je gitaar op je linkerbeen (als je rechtshandig speelt)? Houd je duim dan achter de gitaarhals en niet eromheen. Met je duim achter je gtiaarhals is je pols meer ontspannen en hebben je vingers meer bereik.

✅ Tip 6: Houd de nagels van je frethand kort. Zo kort, dat je de nagels niet op het hout voelt, als je je vingers recht op de snaren zet en de snaren indrukt.

✅ Tip 7: Sla een akkoord rustig snaar-voor-snaar aan om te controleren of deze goed is. Je hoort het namelijk vaak niet als je een akkoord in één keer aanslaat. Sla daarom snaar-voor-snaar aan, totdat je vingers "weten" hoe het akkoord gepakt moet worden (en het daarmee dus vanzelf gaat).

✅ Tip 8: Staan je vingers rechtop en raken je ze nog steeds de omliggende snaren aan? Of trilt een snaar nog steeds tegen je vinger? Zet je vinger niet te laag op de snaar. Dit is moeilijk uit te leggen en hiervoor zou je echt de bovenstaande video even moeten zien. Maar het komt erop neer dat je je vinger zo plaatst dat onder je vinger nog genoeg ruimte is voor de snaar die onder je vinger door loopt. Probeer je vinger eens wat hoger op de snaar in te drukken, dus het drukpunt verder weg van je nagel. Op die manier kun je de ruimte "om je vinger heen" beter verdelen.

✅ Tip 9: Plaats je vingers zo dicht mogelijk naar een fret. Hoe dichter je vinger bij de fret staat, hoe minder hard je hoeft te drukken om een goeie toon te krijgen.

Ik wens je veel plezier met deze tips!

Wil je meer tips delen? Dat is superleuk! Deel je tips dan in een reactie onder dit artikel.


groetjes 🙂
Arvid


PS. Goeie tips? In de gitaarstarters ledenomgeving vind je uren aan cursussen, lessen en workshops met meer tips over en voor akkoorden, het wisselen van akkoorden, slagjes, zelf slagjes verzinnen, liedjes, tokkelen van akkoorden en ook eens tokkelen zonder akkoorden. 😉 Neem eens een kijkje >>>

Over de schrijver
Allround studio/live-gitarist met 30 jaar studio-ervaring, 35 jaar podium-ervaring en 40 jaar gitaar-ervaring."Ik vind dat iedereen de kans zou moeten hebben te ervaren hoe waardevol muziek maken kan zijn. En ik vind het eeuwig zonde als iemand ontmoedigd raakt door iets wat fout aangeleerd is. Daarom begeleid ik mijn cursisten in al mijn trainingsprogramma's met het opbouwen van een goeie speeltechniek waar je wèl verder mee kunt komen."
Reactie plaatsen

Kijk de volledige les en video in de Gitaarstarters ledenomgeving

Heeft deze tip en video je geholpen met je gitaarspel? Meer oefeningen, tips, lessen, liedjes en complete cursussen voor beginners op gitaar, vind je in de Gitaarstarters online ledenomgeving.