9 Tips voor het met je vinger(s) aanslaan van akkoorden
27 oktober 2023 

9 Tips voor het met je vinger(s) aanslaan van akkoorden

Sla je akkoorden aan met je vingers of met je plectrum?
In de onderstaande video laat ik je zien:

Wat je anders kunt doen als je akkoorden aanslaat met je vingers.

En ik geef je daarbij 9 tips, om iedere aanslag helder, soepel en mooi te laten klinken.

Liever geen video?
Lees dan de uitgeschreven tips, onder de video.


NB. Deze video is een fragment van een opgenomen online groepsles voor Gitaarstarters leden.

Aanslaan van akkoorden met je vingers. 9 Tips.

Tip 1: Gebruik alleen je wijsvinger om de snaren aan te slaan (in plaats van meer vingers). Dan heb je maar één moment van contact met de snaren. En dat maakt je aanslag duidelijker.

Tip 2: Gebruik de rug van je nagel voor een sprankelend geluid. Je nagel dient dan als een soort plectrum. Je nagel hoeft niet superlang te zijn om dit te kunnen doen., als deze een klein stukje voorbij het nagelbed is, dan kun je je nagel al langs de snaren laten gaan.

Tip 3: Beweeg enigszins recht (haaks) over de snaren voor een strak geluid. Hoe haakser je hand over de snaren gaat, hoe korter ook weer het moment van contact en hoe "beslister" de klank van je aanslag wordt. let er wel op dat je pols ontspannen en enigszins recht blijft. Dit heeft vooral te maken met een goeie zithouding. In de mini-cursus Wegwijs op je gitaar leer je hoe je dit op een goeie manier.

Tip 4: Hou de beweging soepel. Zorg voor een samenwerking tussen onderarm, hand en vinger. Het meeste komt van je wijsvinger, maar je hele arm doet een beetje mee.. Zo voorkom je dat je beweging "statisch" wordt.

Tip 5: De felheid in je aanslag komt van je wijsvinger. Je hoeft niet harder of sneller met je arm te bewegen om een slag feller te laten klinken. Die felheid komt vooral van je wijsvinger alleen (zie volgende tip).

Tip 6: Strek je wijsvinger met aanslag naar beneden. Je wijsvinger schiet je als het ware naar buiten (alsof je een propje schiet).

Tip 7: Strek je wijsvinger naar de dunste snaar voor een heldere klank. Als je je wijsvinger naar buiten "schiet", vergeet dan de dunste snaren niet - hé dat rijmt 😄. Richt je wijsvinger met het aanslaan daarom naar de dunste snaar. De dunste snaar is dan de laatste die je hoort en dat maatk je aanslag helderder.

Tip 8: De aanslag omhoog doe je als je hand toch al omhoog gaat. Met het aanslaan van akkoorden in een slagje, gaat je hand toch weer omhoog als je de volgende aanslag wilt doen. Die beweging kun je gebruiken voor de aanslag omhoog. Zo blijft je arm, je hand en daarmee ook je aanslag in een constant ritme en hoef je veel minder actief na te denken of je wel "in de maat" speelt.

Tip 9: Met de aanslag omhoog hoeven de dikkere snaren niet. De aanslag omhoog is vaak alleen maar een accentslag. Dus daarin hoef je niet alle snaren te raken. Probeer de dunste 2, 3 of 4 snaren mee te nemen. Dat is vaak al genoeg. En zo houd je ook een meer heldere klank, dan wanneer je als laatste over de dikkere snaren heen gaat.

Ik wens je veel succes en superveel plezier met deze gitaartips! 💪🎵 Heb je vragen over dit artikel, of misschien meer tips voor het aanslaan van akkoorden met je vingers? Deel het dan in een reactie onder dit artikel. Dankjewel 🙂

PS. Goeie tips en smaken deze naar meer? Neem dan eens een kijkje in de Gitaarstarters online ledenomgeving. Daarin staan uitgebreide cursussen en lessen over akkoorden, aanslaan van akkoorden, tokkelen van akkoorden, barré-akkoorden. Met korte eenvoudige liedjes en stap-voor-stap oefeningen, die je verder helpen op je gitaaravontuur.

Over de schrijver
Allround studio/live-gitarist met 30 jaar studio-ervaring, 35 jaar podium-ervaring en 40 jaar gitaar-ervaring."Ik vind dat iedereen de kans zou moeten hebben te ervaren hoe waardevol muziek maken kan zijn. En ik vind het eeuwig zonde als iemand ontmoedigd raakt door iets wat fout aangeleerd is. Daarom begeleid ik mijn cursisten in al mijn trainingsprogramma's met het opbouwen van een goeie speeltechniek waar je wèl verder mee kunt komen."
Reactie plaatsen

Kijk de volledige les en video in de Gitaarstarters ledenomgeving

Heeft deze tip en video je geholpen met je gitaarspel? Meer oefeningen, tips, lessen, liedjes en complete cursussen voor beginners op gitaar, vind je in de Gitaarstarters online ledenomgeving.