Duim achter de gitaarhals of om de hals heen?
13 september 2022 

Duim achter de gitaarhals of om de hals heen?

Veel gitaristen spelen met hun duim om de gitaarhals heen. Deze houding zie je ook veel op YouTube. Zelfs bij gitaarinstructeurs. Vooral als er op een countrygitaar gespeeld wordt. Aan de andere kant zie je ook veel -vooral klassieke- gitaristen die met hun duim achter de hals spelen. Wat is het verschil? En welke techniek is beter?

Kun je beter met je duim achter de gitaarhals spelen, of om de gitaarhals heen?

Iedereen is verschillend en iedere hand is verschillend. Wat voor de ene gitarist goed werkt, kan voor de andere gitarist juist helemaal niet werken.. Maar vooral als beginnend gitarist kan het lastiger zijn om je techniek aan te leren, als je niet weet wat mogelijk is en wat de redenen erachter zijn.

Met je linkerhand-techniek zijn er een paar criteria die van invloed zijn op je speelplezier en speelgemak. Dat zijn deze:

  • Zo min mogelijk belasting voor je spieren en gewrichten.
  • Je vingers soepel en snel kunnen verplaatsen.
  • In de stand en positie van je linkerhand zoveel mogelijk rust kunnen houden.
  • Een zo groot mogelijk bereik voor je vingers.
  • En de kracht die nodig is om de snaren goed in te kunnen drukken.

Hoe verhouden deze criteria zich in beide speeltechnieken?
Dat werk ik hieronder verder uit. Kijk ook de video, onderaan deze pagina.

Gitaar linkerhand-techniek: Met je duim om de gitaarhals heen

Gitaar duim om de hals heen

Met de duim om de  gitaarhals kun je de gitaarhals stevig vastpakken. Als het ware een soort vuist maken. Dat is een bekende stand voor je vingers om kracht te zetten en daarom voelt dat "zeker" en krachtig als je de snaren indrukt. Mede om deze reden zijn veel beginnende gitaristen ook in 1e instantie geneigd om deze techniek te gebruiken.

Gitaristen die op deze manier spelen, promoten bovendien een bijkomend voordeel; dat je met je duim de dikste snaar kunt indrukken.

In de foto kun je echter wel zien, dat er maar een gedeelte van mijn vingers om de gitaarhals heen reikt. Mijn vingers hebben dus niet zoveel ruimte en het stukje vinger wat ik kan gebruiken is maar klein. En omdat mijn handpalm achter de gitaarhals zit, kan ik in deze houding mijn vingers ook minder effectief strekken en spreiden.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de foto hierboven en probeer je dan voor te stellen dat mijn wijsvinger een positie op de 5e snaar (de op-1-na-dikste-snaar) moet indrukken. Dat haalt 'ie zo niet. Omdat te kunnen doen, zou ik m'n hand weer om de hals heen moeten draaien, wat m'n spel onrustig maakt.

Duim om de hals heen: Kun je deze handpositie gebruiken?

Ook al voelt deze handpositie het meest "zeker" als je net begint met gitaarspelen, hij is verre van ideaal voor soepel en vrij spel. Maar er zijn zijn natuurlijk altijd mensen die het op deze manier wèl gelukt is en sommige gitaristen komen met deze houding wel weg. Maar het zou niet gepromoot moeten worden -vind ik- om in beginsel mee te starten als je net gitaar leert spelen.

En dat voordeel dan van het indrukken van de dikste snaar met je duim?

Meestal druk je de 6e snaar in met je wijsvinger, middelvinger, of ringvinger.. Dan blijft je hand ook in een ontspannen houding staan. Ikzelf heb in al die jaren dat ik nu al speel en alle muziekstijlen die ik gespeeld heb nog nooit de noodzaak gehad om m'n duim te gebruiken als extra vinger.

Advies uit het 500-gitaartips boek: Leer eerst met je duim achter de hals te spelen. Dan kun je, als het dan echt een keer nodig is, altijd nog je duim een keer bij uitzondering om je gitaarhals heen slaan voor die “extra vinger”. Dat is makkelijker dan andersom: Gitaar leren spelen met de duim om je hals heen en je duim achter de hals doen als je meer ruimte of snelheid nodig hebt voor je vingers.

Gitaar linkerhand-techniek: Met je duim achter de gitaarhals

Duim achter gitaarhals. Ruimte voor je linkerhand

Als je je duim achter de gitaarhals houdt, dan voelt dat in het begin even onwennig. Maar kijk eens op de foto hoeveel ruimte ik heb nu. M'n vingers zijn nu volledig beschikbaar voor de snaren'. En het grootste gedeelte van m'n hand is nu voor de gitaarhals.

Met je duim achter de gitaarhals, hou je veel "hand" over aan de voorkant van de gitaarhals. En hoe meer "hand" je daar hebt, hoe groter je speelbereik wordt. En, hoe minder je je stand van je hand hoeft aan te passen voor verschillende grepen. Je vingers kunnen immers nu makkelijk bij alle snaren.

In het begin is deze positie wat wennen, omdat je geen "vuist" maakt. Je spieren zijn niet gewend op deze manier kracht uit te oefenen. Maar, dat kun je stap-voor-stap trainen. Ben je eenmaal aan deze positie gewend, dan gaat er een wereld voor je open voor wat betreft je speelgemak en speelbereik.

Duim achter de hals: Kun je deze handpositie gebruiken?

Ja, deze handpositie adviseer ik in m'n cursussen en tijdens m'n privélessen. Met deze techniek heb je een optimaal bereik en speelgemak. Als je deze handpositie niet gewend bent, geef 'm dan eens een kans. Probeer 'm bijvoorbeeld een paar weken met een eenvoudig liedje. In de onderstaande video laat ik deze handpositie nog een keer zien.

Video: Geef je linkerhand de ruimte voor speelvrijheid en speelgemak

Deze video is een fragment van een online groepsles voor Gitaarstarters leden.


Ik hoop dat deze video meer duidelijkheid geeft 🙂
Laat het me gerust weten, als je vragen hebt. Dat kan in een reactie onder deze post.

Veel succes met de gitaarspeel-tip!

groetjes, Arvid 🙂


PS. Meer tips over je linkerhand-positie kun je vinden in dit artikel:
Optimale gitaarhouding voor je linkerhand >>>

PPS. Uitgebreide tips en video-uitleg over een optimale gitaarhouding vind je in de cursus:
Basis gitaarcursus: Wegwijs op gitaar >>>

Over de schrijver
Allround studio/live-gitarist met 30 jaar studio-ervaring, 35 jaar podium-ervaring en 40 jaar gitaar-ervaring."Ik vind dat iedereen de kans zou moeten hebben te ervaren hoe waardevol muziek maken kan zijn. En ik vind het eeuwig zonde als iemand ontmoedigd raakt door iets wat fout aangeleerd is. Daarom begeleid ik mijn cursisten in al mijn trainingsprogramma's met het opbouwen van een goeie speeltechniek waar je wèl verder mee kunt komen."
Pieter Vermeulen
Door

Pieter Vermeulen

op 07 Mar 2023

Als je nog nooit een akkoord met je duim op de E-snaar gespeeld hebt heb je een hoop mooie akkoorden gemist. Bij wijlen Wim Overgaauw was dit (gelukkig) verplichte kost. Daarnaast heeft de duim over de hals nog meerdere functies.

Pieter Vermeulen
Door

Pieter Vermeulen

op 07 Mar 2023

Zoals het dempen van de E en soms ook A snaar. En als extra kracht bij bendings. Duim over de hals is moderne techniek en duim achter de hals is klassieke techniek. Die gebruik je bijv. bij barré akkoorden en als je moet stretchen.

Pieter Vermeulen
Door

Pieter Vermeulen

op 07 Mar 2023

Mijn leerlingen leer ik vanaf het begin zowel over de hals als achter de hals aan. Ervaring leert dat als iemand eerst klassiek heeft gestudeerd het een hele tijd duurt voordat ie ook modern kan spelen. Een Em bijv is echt niet met de duim achter de hals.

Arvid Kuipers
Door

Arvid Kuipers

op 09 Mar 2023

Hoi Pieter, dankjewel voor je berichten en het delen van je mening. Je denkt over het een en ander duidelijk anders dan ik en dat is helemaal prima natuurlijk. Ik wens je heel veel plezier en succes met je lessen. Groetjes, Arvid

Pieter Vermeulen
Door

Pieter Vermeulen

op 14 Mar 2023

Hoi Arvid, dank voor je fijne reactie. Verschillende meningen mogen gelukkig nog bestaan :-) Jij ook succes met je lessen.

Richard
Door

Richard

op 25 Mar 2023

Hoi Arvid volg jouw sinds vandaag, speel sinds dit jaar en heb les erbij, dus beginnede speler (leeftijd 50) ik heb stijve linker vingers en krijg niet de juiste houding, heb jij ook oefeningen om alles weer soepel te krijgen ?

Arvid Kuipers
Door

Arvid Kuipers

op 25 Mar 2023

Hoi Richard, wat tof dat je gitaarles hebt! Wat je zou kunnen doen, is je gitaarleraar vragen om loopjes en toonladders waarmee je je vingers soepel kunt spelen. Je zou je oefensessies dan met zo'n toonladder kunnen beginnen, om je vingers op te warmen. Dan kan het ook handig zijn om 1 toonladder of loopje te kiezen. Je kunt deze dan uit je hoofd leren. Als je 'm eenmaal uit je hoofd weet, dan hoef je niet iedere keer op een blaadje te kijken en kun je meer aandacht geven aan je vingers en ook soepeler spelen. Voor wat betreft je houding, in het 30-gitaartips E-boek laat ik de klassieke gitaarhouding zien. Dat E-boekje is gratis, Je kunt 'm hier aanvragen: https://gitaarstarters.nl/gitaarles-beginners-basiskennis-e-boek. Ik hoop dat dat je helpt. Laat het me gerust weten als je meer vragen hebt. 🙂 groetjes, Arvid

Reactie plaatsen

Kijk de volledige les en video in de Gitaarstarters ledenomgeving

Heeft deze tip en video je geholpen met je gitaarspel? Meer oefeningen, tips, lessen, liedjes en complete cursussen voor beginners op gitaar, vind je in de Gitaarstarters online ledenomgeving.