Je eerste spideroefening en waar je extra op kunt letten
18 januari 2024 

Je eerste spideroefening en waar je extra op kunt letten

In de video op deze pagina leer je een eerste spideroefening en leer je ook waar je extra op kunt letten bij een spider oefening.

Maar eerst. antwoord op een brandende vraag..

Wat is een spideroefening?

Een spideroefening is een bepaald patroon over 4 aaneengesloten vakjes op de gitaarhals, wat je naloopt met je vingers, en wat je op verschillende opeenvolgende snaren herhaalt. Je wandelt met je vingers als het ware over de snaren. En met wat ruime fantasie ziet dat er een beetje uit als het wandelen van een spin. Vandaar de term "spideroefening".

Je eerste spideroefening: Videofragment van online groepsles

In de onderstaande video begeleid ik je stap-voor-stap langs je eerste spideroefening. Dit is een fragment van een online groepsles voor Gitaarstarters leden. Ben je al lid? Dan kun je de volledige les vinden in de Gitaarstarters ledenomgeving.

Nog wat tips voor spideroefeningen? Komen ze

✅ Tip 1: Gebruik een spiderloopje als opwarmoefening

Een spideroefening kun je gebruiken als opwarmoefening.
Om je vingers even los te maken voor je met de rest van je oefensessie begint.

✅ Tip 2: Gebruik een spideroefening voor het trainen van je timing

Met een spideroefening kun je ook heel goed je timing trainen.
Daarmee bedoel ik de timing tussen het plaatsen van je vingers en het aanslaan van de snaar. Beide vingers moeten op hetzelfde moment contact maken met de snaar. Zo train je mooi gebonden gitaarspel.

✅ Tip 3: Gebruik een spiderloopje om te leren spelen zonder te kijken naar de snaren

Omdat er geen liedje achter zit, kun je meer gefocust zijn op het goed uitvoeren van de oefening. Het hoeft niet snel, de uitvoering is belangrijker. Zo kun je extra de tijd nemen om je vingers de juiste posities en snaren te laten vinden, zonder dat je op de snaren kijkt.

Veel succes met deze oefening! 🙂🎵💪
Meer opbouwende spideroefeningen zoals deze vind je in de Gitaarstarters cursussen, in de Gitaarstarters ledenomgeving. Neem eens een kijkje >>> voor leden, voor nog-niet-leden.

PS. Heb je deze al onder de knie? Dan heb ik hier nog een spideroefening voor je die net een stapje verder gaat. 🙂💪

Over de schrijver
Allround studio/live-gitarist met 30 jaar studio-ervaring, 35 jaar podium-ervaring en 40 jaar gitaar-ervaring. "Ik vind dat iedereen de kans zou moeten hebben te ervaren hoe waardevol muziek maken kan zijn. En ik vind het eeuwig zonde als iemand ontmoedigd raakt door iets wat fout aangeleerd is. Daarom begeleid ik mijn cursisten in al mijn trainingsprogramma's met het opbouwen van een goeie speeltechniek waar je wèl verder mee kunt komen."
Reactie plaatsen

Kijk de volledige les en video in de Gitaarstarters ledenomgeving

Heeft deze tip en video je geholpen met je gitaarspel? Meer oefeningen, tips, lessen, liedjes en complete cursussen voor beginners op gitaar, vind je in de Gitaarstarters online ledenomgeving.