Hou ik m'n hand goed? Rust voor je pols met het indrukken van de snaren.
04 augustus 2022 

Hou ik m'n hand goed? Rust voor je pols met het indrukken van de snaren.

Krijg je met het indrukken van de snaren soms pijn in je pols?

Het kan zijn dat je met gitaarspelen onbewust kracht zet met je pols. En dat kan zeer gaan doen, omdat je pols daar niet voor gebouwd is. Je bent zeker niet de enige die dit doet. Veel beginnende gitaristen lopen hier tegenaan. Maar als je even "ziet" hoe het anders kan, dan gaat het (zoals bij veel cursisten) al direct een stuk beter.

Video: Linkerhand houding op gitaar om pols te ontzien

Bekijk de onderstaande video. Dit is een fragment van een online groepsles in de Gitaarstarters ledenomgeving. Hierin laat ik een ontspannen linkerhand positie zien, waarmee je je pols zo min mogelijk belast.


Veel gitaristen drukken de snaren in met een gebogen pols.

Veel gitaristen gebruiken hun pols om hun vingers rechter neer te kunnen zetten op de snaren. Dat zie je vooral als de dikkere snaren worden ingedrukt. Voor de dikkere snaren moeten je vingers verder reiken. En om ze dan nog rechtop neer te zetten wordt vaak gecorrigeerd door de pols te buigen.

Voorkom dat je met het gitaarspelen je pols gaat forceren.

Een beetje gebogen pols is niet zo erg, maar als je richting een kleinere hoek gaat, dan wordt het opletten. Met een kleine hoek in je pols, wordt het steeds lastiger om kracht te zetten. Zo kun je uiteindelijk gaan forceren. En dat willen we niet 🙂

Snel ervaren? Probeer maar eens een vuist te maken met een rechte pols en een ver gebogen pols. Met een rechte pols kun je -als het goed is- je vuist veel steviger maken.

Want het kan ook anders. Je kunt meer met je vingers.

Gebruik de gewrichten in je vingers om de snaren rechtop in te drukken.

Je vingers hebben 3 draaipunten. Met die 3 draaipunten kun je je vingers helemaal buigen. Die 3 draaipunten moeten het doen. Daarmee ze je je vingers rechtop op de snaren. Je vingers werken daarbij samen met je duim. Daarom is je duimpositie ook belangrijk.

Plaats je duim achter de gitaarhals

Je duim geeft de tegendruk voor je vingers. Daarom is het ook het meest effectief als je je duim tegenover je vingers zet. De ideale duimpositie zit over het algemeen op het gebied tussen je wijs- en middelvinger. Daarmee kun je over je hele hand het meeste kracht zetten.

Gitaar linkerhand duimpositie tussen wijsvinger en middelvinger

Foto boven: duimpositie, achter de gitaarhals, tussen je wijsvinger en middelvinger

Hulpmiddelen voor een goede linkerhand positie op gitaar.

Een voetensteun helpt met een goede positie voor je linkerhand. Met een voetensteun komt de gitaarhals komt dan meer omhoog, waardoor het veel makkelijker wordt om met een (enigszins) rechte pols te spelen.
Lees- en videotip: Plaatsing en hoogte van je gitaar voetensteun.

Alternatief voor een voetensteun is een gitaarsteun, zoals de Ergoplay. Deze steun plaats je onder je gitaar en zet je op je knie. Ook hiermee breng je de hals van je gitaar omhoog waardoor je met een meer rechte pols kunt spelen.
Lees- en videotip: Veel gestelde vragen over de Ergoplay gitaarsteun.


NB. Helemaal in je nopjes over deze houding-tip? Volg dan de cursus "Akkoorden en liedjes voor beginners". Met die cursus bouw je stap-voor-stap aan je houding en techniek en leer je nog leuke liedjes spelen bovendien 😀


Over de schrijver
Allround studio/live-gitarist met 30 jaar studio-ervaring, 35 jaar podium-ervaring en 40 jaar gitaar-ervaring."Ik vind dat iedereen de kans zou moeten hebben te ervaren hoe waardevol muziek maken kan zijn. En ik vind het eeuwig zonde als iemand ontmoedigd raakt door iets wat fout aangeleerd is. Daarom begeleid ik mijn cursisten in al mijn trainingsprogramma's met het opbouwen van een goeie speeltechniek waar je wèl verder mee kunt komen."
Reactie plaatsen

Kijk de volledige les en video in de Gitaarstarters ledenomgeving

Heeft deze tip en video je geholpen met je gitaarspel? Meer oefeningen, tips, lessen, liedjes en complete cursussen voor beginners op gitaar, vind je in de Gitaarstarters online ledenomgeving.