Hoe je pink je kan helpen bij de houding van je linkerhand
21 september 2022 

Hoe je pink je kan helpen bij de houding van je linkerhand

Met een optimale houding van je linkerhand (als je linkshandig speelt, je rechterhand) krijgen alle vingers evenveel kans en bereik. Ook je ringvinger en pink.

Je pink kan je helpen met deze houding.
Zie de onderstaande video (en tekst onder de video)

[VIDEO] Hoe je pink je kan helpen met de houding van je linkerhand

Deze video is een fragment van een online groepsles. Ben je lid van Gitaarstarters? Dan kun je de volledige groepsles terugvinden in de ledenomgeving onder het liedje "All Tied Up".


Een niet-optimale houding van je linkerhand

De houding die ik veel zie bij beginnende gitaristen is deze:

Gitaarhouding met linkerhand schuin op de gitaarhals (niet optimaal)

Je ziet bij deze houding dat de 2 meest dominante vingers (je wijsvinger en je middelvinger) de meeste aandacht krijgen. Met je ringvinger moet je al verder reiken om bij de snaren te komen. Laat staan dat je met je pink nog bij de snaren kunt. Met deze houding is de buitenkant van je hand te ver weg van de gitaarhals om je ringvinger en pink goed te kunnen gebruiken.

Een wel-optimale houding van je linkerhand

Voor een optimaal bereik van je vingers zou je je hand eigenlijk recht onder de gitaarhals moeten houden. Dat wil zeggen, evenwijdig aan de gitaarhals. Zoals deze foto laat zien:

Linkerhand recht onder de gitaarhals voor optimaal bereik

Met deze hand-houding hebben al je vingers evenveel bereik naar de snaren toe.
Zie de onderstaande foto:

Vingers op de snaren, met de linkerhand recht onder de gitaarhals

Gebruik je pink om een rechte linkerhand-positie af te dwingen

Juist omdat je pink je kortste vinger is, heeft deze vinger het nodig dat je je hand recht onder de gitaarhals houdt. En dat kun je gebruiken voor je training. Probeer jezelf aan te wennen, dat als je een 3e vakje van een van de 3 dunste snaren in moet drukken, dat je die dan niet (zoals heel veel gitaristen) meteen indrukt met je ringvinger, maar met je pink.

Bijvoorbeeld als je het D-mineur-akkoord speelt:

D-mineur akkoord op gitaar

Daarmee "dwing" je je als het ware een handpositie af, waarbij je hand evenwijdig aan de gitaarhals loopt. En bonus: je traint je pink ook nog eens bovendien. 😀

Veel succes weer met deze tip!
groetjes, Arvid 🙂


PS. Uitgebreide tips en video-uitleg over een optimale gitaarhouding vind je in de cursus:
Basis gitaarcursus: Wegwijs op gitaar >>>

Over de schrijver
Allround studio/live-gitarist met 30 jaar studio-ervaring, 35 jaar podium-ervaring en 40 jaar gitaar-ervaring."Ik vind dat iedereen de kans zou moeten hebben te ervaren hoe waardevol muziek maken kan zijn. En ik vind het eeuwig zonde als iemand ontmoedigd raakt door iets wat fout aangeleerd is. Daarom begeleid ik mijn cursisten in al mijn trainingsprogramma's met het opbouwen van een goeie speeltechniek waar je wèl verder mee kunt komen."
Reactie plaatsen

Kijk de volledige les en video in de Gitaarstarters ledenomgeving

Heeft deze tip en video je geholpen met je gitaarspel? Meer oefeningen, tips, lessen, liedjes en complete cursussen voor beginners op gitaar, vind je in de Gitaarstarters online ledenomgeving.