als oefenen een verplichting wordt

Wat doe je eraan als oefenen een verplichting wordt?

Nu heb je er geen zin in.. Het lukt niet. De oefeningen zijn saai, Het is al laat. Je bent moe. Misschien morgen. Morgen ja echt. Dan ga je oefenen. Maar vandaag dan? Dat was toch de bedoeling. Iedere dag oefenen, zeiden ze nog tegen je.

Face it: Oefenen is een verplichting geworden.

En dat lukt zo niet, er komt zo geen barst van terecht.

Wat nu? In misère maar de volgende afdeling van Winter is Coming kijken?

Als je maar lang genoeg uitstelt..

Als je iets voor je uit schuift dan wordt het vanzelf niet leuk. Denk maar aan de belastingen. Die schuif je (ik wel tenminste) ook voor je uit. Totdat het echt echt moet. Of de administratie, ook zo eentje. Achterstallige post (zie Guust Flater).

En al die dingen zijn niet leuk. Belastingen niet, achterstallige post niet. En de waterrekening ook niet. En hoe langer je wacht hoe minder leuk het wordt.

Dan komt het er vaak op neer dat je ‘t op het allerlaatste moment alsnog maar doet. En dan valt het óf reuze mee en is ‘t in een half uurtje gebeurd.. Of je raffelt het af om het dan maar gehad te hebben.  Het kan ook zijn dat je er dan een hele avond goed chagrijnig mee bezig bent. Ook gezellig..

Zo ook met oefenen. Als je het op blijft schuiven wordt het een verplichting. Een ‘moeten’. Gegarandeerd. En dat is nu net niet de insteek van muziek? Je had er lol in..

Wel, wat doe je eraan.

Maak er een routine van

Ja nou dat klinkt muf.

Zeker voor iets wat je zou doen omdat je het leuk vind. Een hobby is toch geen routine.

Nou en of het dat wel is. Oefenen is één en al routine. Op zichzelf al. Keer op keer herhaal je hetzelfde stukje, totdat het als vanzelf (routine-matig) goed gaat.

Als je niet oefent, dan kun je op een gitaar je emotie alleen uiten door heel hard op de snaren te slaan. Of door de gitaar in een hoek te smijten – maar dat kan meestal maar één keer met eenzelfde gitaar en dan wordt het een dure hobby. Oefenen is dan goedkoper.

Eerst oefenen, de emotie in je spel komt later.

Goed een routine dus.

Pak een vast tijdstip op de dag.. Iedere dag

Op dat tijdstip ga je oefenen. Steevast. Minimaal 15 minuten pure focus.

Maar pas op. Wanneer is dat tijdstip? Ha! ja daar is een valkuil. Want hoe later op de dag, hoe groter de kans dat er niets van terecht komt. Er komt dan altijd wel iets tussen.

Okee, meteen als ik thuis kom van m’n werk. Dan pak ik de gitaar en ga oefenen voordat we gaan eten.

Uhhuh..

Ja, dat gaat meestal goed, maar je weet hoe het gaat. De hond is ziek, of zoek. Oei, nog wat boodschappen en de winkel gaat bijna dicht. Het nieuws kijken want er was iets wat je niet wilde missen. Het Nederlands elftal speelt vanavond dus we moeten opschieten. We moeten zo weg.. afijn je kent ze wel, die excuses.

Hoe later op de dag, hoe groter de kans dat het niet doorgaat.

En dan, ja dan morgen maar weer… Jaaahh en terug bij af.

Oplossing: Begin direct

Oefen meteen, het eerste wat je doet op een dag.

Sta op, doe wat absoluut noodzakelijk is (je weet wel) en begin direct.

Sta ‘s morgens vroeger op desnoods. Al is het maar 15 minuutjes. En oefen 15 minuutjes. Pure focus. Geen andere dingen.. Kinderen eerst naar school? Moet er koffie worden gezet? Sju worden geperst? Weet ik veel wat er tussen kan komen? Het doet er niet toe. Storen? Alleen in noodgevallen. Pure focus en je zal zien dat het goed gaat. En met een goed gevoel. Je staat op met een doel – oefenen. Let eens op hoe soepel dat loopt.

En daarna? Dan heb je dat toch maar mooi gedaan. 15 minuten geoefend. Die zijn binnen. En ja, met 15 minuten per dag kun je veel leren. Als je maar focus-ed.

Bonus voordeel

Dan komt er nog een voordeel bij deze methode. Want.. het ‘moeten’ is eraf. Meteen al, om 7 uur ‘s morgens is de verplichting al weg.

Ja, en nouuuuuu is het andere koek.

Nu staat die daar in de hoek net als eerst maar nou de hele dag tot jouw vrije beschikking. En voor je plezier, zoals je het bedoeld had. Nu kun je de gitaar pakken, puur om de dingen te doen die je leuk vindt. Even een liedje uitzoeken of gewoon wat ‘pingelen’ en voor je uit dromen.

Of meer oefenen, want misschien ging het wel erg goed vanmorgen. Het verschil is nu, dat, omdat het ‘moeten’ weg is, ook de blokkade weg is die je in je hoofd had geplant.

Ha, en daarmee is weer ruimte voor plezier. Dus misschien ga je nu juist wel meer oefenen en niet omdat het moet, maar omdat het leuk is. Dat.. is een heel andere insteek. Positiever leuker en daarom ook met betere resultaten.

Iets leren uit positiviteit gaat altijd beter dan uit een verplichting tenslotte.

Wat ga jij doen?

Als je dit leest, ben je waarschijnlijk ook bekend met dat gevoel van verplichting om te oefenen. Wat ga je eraan doen? Eerder opstaan?

Maak het echter. Laat het weten onder deze post. Ik stuur je dan een leuke oefening, gewoon om eens iets ‘anders’ te oefenen.

 

Veel succes! Maak er wat van.

arvid-kuipers-handtekening

Deze post heeft 12 reacties

 1. Simone

  ‘s ochtends is bij mij de concentratie ver te zoeken. Wat mij helpt is om het niet als verplichting te zien. Geen streven of doel in de zin van elke dag oefenen, maar in de zin van de dingen die ik graag wil leren. Als ik het toesta voor mezelf als ik een dag geen zin heb of er niet aan toe kom, het over te slaan, is de motivatie de dag erna dubbel zo groot. Zo blijf ik het leuk vinden en speel ik meer dan ik eigenlijk van plan was. Ik kan het vaak toch niet laten ‘even’ te pingelen, en dat even wordt vaak ‘even lekker lang spelen’. 🙂
  Ik vind het wel een heel goede tip van je, Arvid. Snap goed wat je bedoeld. De enkele dagen in het jaar dat het mij lukt dit toe te passen (al dan niet met andere dingen), loopt de dag vlotter en lijkt alles makkelijker.

  1. Hoi Simone, heel leuk om te lezen dat je er zoveel plezier in hebt.
   En dat je jezelf zo goed gemotiveerd kunt houden 🙂

   Ja, voor andere dingen kan dit ook goed werken.

   Veel succes, maak er wat van
   Arvid

 2. FRans Verheijden

  Dag Arvid

  Ik denk zeker dat deze info een motivatie kan zijn , voor mij persoonlijk zijn er een hele hoop herkenbare zaken.
  Door jaren te wielrennen en mountainbiken heb je discipline nodig om te trainen.
  Ik zie dit bij muziek maken ook zo.
  Bij muziek maken gaat het alleen een paar stapjes verder zeg maar stap en dat is emotie.
  Oefenen blijft een must

  groeten Frans

  1. Arvid Kuipers

   Tof Frans, een kei van een motivatie!

   Ja, oefenen ontkom je meestal niet aan. Maar het geeft wel een kick wanneer je merkt dat je weer nèt iets verder bent. Dat dat ene stukje weer ietsje beter gaat 🙂

   En hoe makkelijker je iets kunt spelen, hoe meer emotie je er inderdaad weer in kunt leggen 🙂

   Veel succes!
   En heel veel plezier 🙂

   Arvid

 3. Frodo

  Wat ik wel merk is dat ook variëren enorm kan helpen. Als ik eindeloos hetzelfde stukje speel en oefen, wordt het daar na verloop van tijd niet meer beter van. Maar wanneer ik meerdere verschillende dingen speel en die afwissel, en DAN opnieuw dat eerste stukje nog eens probeer, het vaak plotseling ook beter gaat. Het lijkt wat minder verkrampt.

  1. Arvid

   Hele goeie tip Frodo! Dank je! 🙂

 4. Eveline

  Hoi Arvid, gaaf dat je me op dit artikel attendeerde! Ik ben overtuigd en wil het gaan proberen, na het opstaan voor het ontbijten. Wat je zegt, een positief doel om voor uit bed te springen. misschien zet ik de gitaar wel naast m’n bed 🙂 Er zit zo’n mooie klank in, dat helpt ook wel mee.

  Alleen zit ik wel een beetje met de (dummie?) vraag: wat ga ik dan oefenen? als dat niet duidelijk is, ben ik ipv aan het oefenen aan het zoeken naar geschikt oefenmateriaal 🙁

  Wat me voor dit dagelijkse oefenkwartiertje leuk lijkt is, ondanks de online lesmogelijkheden: een boek met gitaarliedjes (notenschrift en liefst ook akkoorden erbij) en vingeroefeningen die bij m’n niveau passen. Je helpt me trouwens al met de wekelijkse liedje, heel leuk! Maar als je nog boekensuggesties hebt hou ik me aanbevolen. De online lesmogelijkheden wie weet krijg ik daar zin in als extra gitaarmoment, wanneer deze routine erin komt te zitten.. Dat hoop ik

 5. Eveline

  hoi Arvid,

  Wat leuk dat je zo trouw reageert op berichten!!
  Inmiddels heb ik de gitaar al een paar keer gepakt, soms voor het ontbijt, soms later op de dag.
  Het weekliedje probeer ik blind te leren spelen. Dat is toch lastiger dan als ik kijk wat ik doe.
  Leuk om mee bezig te zijn. DIt wissel ik af met ‘happy birthday’.
  Herken wat iemand anders schreef: alleen 1 oefening doen werkt minder goed dan dit afwisselen met iets anders.
  Zo’n liedjesboek kan zeker leuk kunnen zijn, Alleen ben ik iemand die eerst een paar keer denkt voor ik iets koop.Dus kan niks toezeggen 🙂 Hou ons op de hoogte!!

  Per e-mail liet je me weten dat eht een boek met 38 liedjes wordt, voorzien van de tabs.
  Ik zou persoonlijk liever kiezen voor een versie noten (en eventueel akkoorden)
  En die info over de VIP tokkeltraining moet ik nog eens gaan bekijken.
  Eerst even proberen wat plezier en discipline op te bouwen in het spelen..:)

  groetjes
  Eveline

  1. Arvid Kuipers

   Tof Eveline! Dat je zo enthousiast bezig bent!

   Ja, spelen zonder te kijken is even wennen 🙂
   Toonladders je wel helpen om gevoel voor de snaren en posities te ontwikkelen.

   Ik kan je per mail wel een oefentoonladder sturen als je dat wilt 🙂
   Laat dan maar even weten 🙂

   groetjes en veel succes!
   Arvid

 6. Eveline

  PS Wat een complete uitwerking heb je gemaakt van Stille Nacht, gaaf!

  1. Arvid Kuipers

   Dank je Eveline!
   Veel plezier ermee 🙂

Geef een reactie