Vraag: Met het C-akkoord op gitaar vind ik het moeilijk om m'n hand recht te houden
01 maart 2023 

Vraag: Met het C-akkoord op gitaar vind ik het moeilijk om m'n hand recht te houden

Deze vraag werd mij gesteld door een cursist tijdens een van de online vragenuurtjes. Met het vragenuurtje kunnen cursisten live vragen stellen over de lessen in de cursussen en workshops in de Gitaarstarters ledenomgeving. Omdat deze vraag vaker terugkomt en omdat ik deze houding vaker zie in m'n lessen wijd ik er deze post aan. Doe er je voordeel mee. 🙂

Het C-akkoord op gitaar kan in het begin best lastig en wat moeilijker zijn.

Dat komt vooral door de ringvinger die helemaal naar het 3e vakje van de 5e snaar moet. En dat is wennen. Om de ringvinger meer lengte te geven zijn veel gitaristen geneigd bij dit akkoord hun hand te draaien en schuin te houden (zie onderstaande foto).

C-akkoord op gitaar voorbeeld foto met schuine hand

En gitaarspelen met een schuine hand is net niet de bedoeling. Met een schuine hand ben je minder flexibel en kun je de omliggende snaren minder ruimte geven dan met rechte hand (zie onderstaande foto).

C-akkoord op gitaar voorbeeld foto met rechte hand

Ik heb een trucje voor je, hoe je je linkerhand kunt leren recht te blijven staan. Ik leg het uit in de onderstaande video.

Het trucje om bij het C-akkoord je hand recht te leren houden.


Ik heb hieronder het trucje nog eventjes voor je uitgeschreven in tekst.

Begin voor deze truc met het A-mineur akkoord. Die pak je als eerste. Hou daarbij je linkerhand al recht onder de gitaarhals.

A-mineur akkoord op gitaar voorbeeld foto

NB. Als je het A-mineur akkoord nog niet kent, leer dan eerst die. Die is makkelijker en gelijk een mooi opstapje naar het C-akkoord. Je kunt het A-mineur akkoord leren in de gratis gitaar starters workshop.

Hou je rechterhand nu lichtjes tegen de achterkant van de rug van je linkerhand. En hou je rechterhand in die positie (zoals in onderstaande foto).

A-mineur akkoord op gitaar met steun van rechterhand

Verplaats nu je ringvinger van de 3e naar de 5e snaar voor C-majeur en probeer je linkerhand daarbij in de zelfde positie te houden. Met je rechterhand kun je dat leiden. Als je de druk op je rechterhand voelt toenemen dan weet je dus dat je waarschijnlijk schuin gaat.

C-akkoord op gitaar voorbeeld foto met steun van rechterhand

Dit kan eventjes wennen zijn, maar dat is niet erg. Rustig proberen en hou vol.🙂 

Oh, nog een tip: Hou er een spiegeltje bij om goed te kunnen zien wat je doet.

Meer tips over je speelhouding?

Meer tips en trucs over houding en uitvoering vind je in het 500-gitaartips e-boek.

Doe er je voordeel mee 🙂

Over de schrijver
Allround studio/live-gitarist met 30 jaar studio-ervaring, 35 jaar podium-ervaring en 40 jaar gitaar-ervaring. "Ik vind dat iedereen de kans zou moeten hebben te ervaren hoe waardevol muziek maken kan zijn. En ik vind het eeuwig zonde als iemand ontmoedigd raakt door iets wat fout aangeleerd is. Daarom begeleid ik mijn cursisten in al mijn trainingsprogramma's met het opbouwen van een goeie speeltechniek waar je wèl verder mee kunt komen."
Sula
Door

Sula

op 03 Mar 2023

Hoi Arvid, super tof uitgelegd en het bevalt mij prima, is handiger, minder nadenken. Thanks met vr. groeten van Sula en een relax weekend

Arvid Kuipers
Door

Arvid Kuipers

op 03 Mar 2023

Hoi Sula, super dat de tip werkt voor je! Dankjewel voor je leuke reactie en jij ook een heel fijn weekend 🙂 groetjes, Arvid 🙂

Reactie plaatsen

Kijk de volledige les en video in de Gitaarstarters ledenomgeving

Heeft deze tip en video je geholpen met je gitaarspel? Meer oefeningen, tips, lessen, liedjes en complete cursussen voor beginners op gitaar, vind je in de Gitaarstarters online ledenomgeving.