Onlangs heb ik dit stukje lesvideo online gezet, waarin ik je een eerste spider-oefening op gitaar laat zien. Heb je die oefening een beetje in je vingers zitten, dan kun je verder met de volgende stap. En de volgende stap is dan: De andere kant op. 🙂
En dan komt er een leermoment bij. En als je dat leermoment "ziet", dan kan deze je helpen met mooier gitaarspel. En tsja, dat willen we wel natuurlijk 😄
In de onderstaande video laat ik het je zien.
Spideroefening omlaag: De timing van het weghalen.
NB. Deze video is een fragment van een halfuur durende online groepsles voor Gitaarastarters leden. De volledige opname en oefening staat in de Gitaarstarters online ledenomgeving.
Waar je extra op kunt letten met deze spideroefening
Deze spideroefening gaat omlaag. Je drukt de snaar eerst in op de 8e positie met je pink, dan de 7e positie met je ringvinger, 6e positie met je middelvinger en 5e positie met je wijsvinger.
Dat betekent dat je pink van de snaar weg moet zijn, voordat je ringvinger het overneemt. En dat moet precies op het goede moment.
Als je pink namelijk te laat weg is, dan trilt de snaar tegen je pink aan wanneer je de snaar aanslaat. En als je pink te vroeg weg is, dan stopt de toon die je net aangeslagen hebt al voordat de volgende toon begint.
Langzaam oefenen
Deze timing kun je het snelst leren door heel langzaam te oefenen. Dus heel bewust je vinger weghalen, precies op het juiste moment, vlak voor de snaar wordt aangeslagen voor de volgende toon.
En als het op een langzaam tempo eenmaal zo goed gaat, dat je er bijna niet meer over na hoeft te denken, dan kun je heel rustig het tempo wat opvoeren.
Deze spideroefening helpt je gebonden en mooier te leren spelen
Het gevoel van timing dat je traint met deze en de vorige spideroefening, maakt je gitaarspel ook meer gebonden in andere loopjes en melodieën op gitaar.. En zo kun je je gitaar en je favoriete liedjes weer mooier laten klinken. 🙂
Veel succes en vooral plezier met deze oefening! 💪🎵
groetjes, Arvid 🙂