Lees de tekst

Let op: In de video staan enkele tips die niet in de tekst hieronder staan (en andersom). Wil je de in de video direct naar het korte overzicht van de tips? Dan mis je wel een hoop details, maar kijk dan vanaf de 7e minuut.

Je gaat op vliegreis en je neemt je gitaar mee. Hoe bereid je dat voor?

Jouw gitaar is natuurlijk bijzonder. ‘Handle with care’ toch? Maar ja, op vliegreis heb je niet alles in de hand zoals je misschien zou willen. Ik geef je hieronder enkele tips voor een vliegreis van je gitaar en hoe je dat kunt voorbereiden.

Verzeker je gitaar in je reisverzekering

Dit kun je natuurlijk sowieso doen. Verzeker je instrument tegen schade, diefstal, noem het maar. Je hebt ook speciale kostbaarheden verzekeringen die wereld dekkend zijn. Dit kun je navragen bij je verzekeringsadviseur.

En dan ook:

  • Maak foto’s van je gitaar voordat je op reis gaat.
  • Maak foto’s van je verpakking.
  • Alles om jouw zaak sterker te maken bij de verzekering mocht dan onverhoopt nodig zijn.

Je gitaar als handbagage

Je gitaar mee kunnen nemen als handbagage zou fantastisch zijn. Je hoeft je instrument dan niet uit het oog te verliezen. Dat heb je natuurlijk het liefst.

Ga vóórdat je boekt dan wel na of het mogelijk is.

Je gitaar kan te groot zijn voor handbagage. Het verschilt nogal per land en maatschappij of je je gitaar bij je mag houden of niet. De KLM hanteert momenteel (Jul 2017) bijvoorbeeld een maximale grootte als van een viool. Tja, dat is leuk voor een ukulele, maar niet voor je gitaar. Wil je je gitaar ècht niet in het ruim, overweeg dan een extra stoel te boeken (kijk hier op de site van de KLM)

Gokken op medeleven is ook een strategie..

Je zou het risico kunnen nemen met een heel dunne gitaartas aan te komen bij de incheck. Die kàn simpelweg niet in de bagageruimte, want dat overleeft je gitaar waarschijnlijk niet.

Dan zet je je meest vriendelijke gezicht op tegenover de incheck-mevrouw en begin je je verhaal: ‘ja, weet je, hierin zit een gitaar van 3000 euro. Hij is me zeer dierbaar, ik zou ‘m graag bij me houden..’ En wie weet, mag het.. of vinden ze een andere oplossing.

Maar.. dat is een risico, want wat als het niet mag? Dan sta je daar, met je gitaar in een hoes die niet bruikbaar is voor het bagageruim.

Bereid je gitaar voor op het bagageruim

Want daar zal het in veel gevallen wel op neerkomen. Je gitaar in het ruim, overgeleverd aan weet ik wie..

Reserveer je gitaar als bijzondere bagage

Bijzondere bagage kan een plekje in een apart bagageruim betekenen (het zou verwarmd kunnen zijn). Het kan ook ‘extra care’ betekenen. Dit zou ik altijd doen als het mogelijk is. Het kan wat extra kosten, maar ja, je gitaar is bijzonder toch?

Let op: dit moet je meestal vooraf al aangeven. Die ruimte wordt namelijk gereserveerd Dus als je dit bij het inchecken pas wilt regelen, kan het wel eens te laat zijn. Kijk hier bijvoorbeeld op de betreffende pagina van Schiphol: Bijzondere bagage.

Hoe bereid je die reis verder voor?

Dus je hebt je gitaar ingeboekt als bijzondere bagage. Je hebt je gitaar ingecheckt en daar stond een vriendelijke mevrouw die je verzekerde dat ze goed voor je gitaar zullen zorgen. Hartstikke mooi natuurlijk.. Misschien bekruipt je dan toch een gevoel van, ‘op hoop van zegen’.. Bij mij wel tenminste. Vanaf dat moment heb je er geen controle meer over. Overgeleverd aan bagagemedewerkers op Schiphol, ritjes op die bagagewagentjes. En hoe zijn de ‘bijzondere bagage’ regels in het land van je bestemming?

Ga er niet van uit dat je gitaar door alle handen met uiterste voorzichtigheid behandeld wordt. Sterker nog, ga ervan uit dat ermee wordt gestouwd, dat je koffer ergens van af valt, dat `ie op z’n kop wordt neergezet, dat er (toch) dingen op worden gestapeld en dat ermee wordt gegooid. Wees voorbereid op alles. Ik heb gezien hoe onze gitaren in een hoekje gegooid waren op een vliegveld in U.S.A. Ongeacht onze ‘fragile’ stickers.

Verpak je gitaar alsof het een doos eieren is

Zorg voor een goed passende gitaarkoffer. Een koffer van goede kwaliteit. Liefst een koffer speciaal voor jouw gitaar.

Vul je koffer helemaal op. Kleren, handdoeken. Liever nog piepschuim, omdat dat niet zoveel mee geeft. Geef steun aan ieder stukje gitaar wat door de koffer zelf nog geen steun heeft. Let met name op steun onder de hals en kop. Geef ook steun aan de bovenkant. Maak een uitsparing in het piepschuim voor je volumeknoppen en schakelaars..

Draai je snaren los. Dat scheelt enorme krachten die op je hals komen bij schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Draai je snaren rustig los, niet allemaal tegelijk. Ik werk vaak van buiten naar binnen. Ik draai de buitenste 2 snaren iets losser. En dan wacht ik even, een minuutje of 5-10. Dan geef ik de hals de tijd om zich aan de nieuwe spanning aan te passen. En dan draai ik de 2e en 5e snaar iets losser en wacht weer even. Dan de 3e en 4e snaar. En dan begin ik weer van voren af met de 1e en 6e snaar, totdat alles los hangt.

Plak ‘fragile’ stickers op je koffer. Gebruik “Handle With Care” stickers die specifiek zijn voor gitaar, om het inlevingsvermogen van het bagagepersoneel nòg meer aan te spreken.

Plak stukken tape op je koffer en schrijf daarop een bericht aan de laders/lossers: ‘Please handle with care! My guitar is inside!’ of zoiets. Let op, die mannen werken waarschijnlijk heel hard voor misschien wel heel weinig geld. Speel in op hun gevoel en menselijke inborst (niet gaan dreigen dus).

Maak foto’s van je koffer. Hoe die er nu uitziet en als herkenning (mocht je gitaar zoek raken – nachtmerrie).

Als je het aandurft (met privacy en zo), denk er dan over of je je naam en adres op je koffer wil schrijven. Of in ieder geval het vluchtnummer (want stel je voor dat het labeltje zoekraakt).

Ophalen van je koffer

Als je je koffer aantreft in een situatie die te denken geeft, maak er dan foto’s van (indien toegestaan).

Maak je koffer open bij aankomst. Nog op het vliegveld zelf. Dan kun je ergens verhaal halen mocht er iets niet in orde zijn. Is er iets niet in orde? Maak dan weer direct foto’s. Haal verhaal en neem direct ook contact op met je verzekering.

Andere tips? Laat het weten

Heb je andere tips voor je gitaar in het vliegtuig?

Of heb je hierin ervaringen die je wel zou willen delen?

Deel dat dan, hier onder dit artikel. Als dank stuur ik je een gitaartabje van een in ons land heel herkenbaar lied. Een ideale manier om Nederlanders op je vakantiebestemming te ontmoeten 🙂

Deel je eigen tips of ervaringen voor het meenemen van je gitaar in het vliegtuig. Als dank stuur ik je een eenvoudige tab waarmee je heel makkelijk contact kunt maken met andere Nederlanders op je vakantiebestemming

Goeie reis en veel plezier!

Leuk artikel? Mis ze niet. Blijf bij en ontvang bij nieuwe tips, liedjes, tabs en video’s automatisch een berichtje in je Inbox: Schrijf je gratis in voor de Gitaarstarters Updates.

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Je helpt er ook ook andere gitaristen mee! Dank je!

Volledig Gitaarstarters VIP-lidmaatschap?
Nu met 10% korting:
 Meer informatie

Geef een reactie