Lijken je vingers te dik om gitaar te spelen? 7 Tips
28 juli 2022 

Lijken je vingers te dik om gitaar te spelen? 7 Tips

Het idee van te dikke vingers, of vingers die niet passen op de snaren, is een veel voorkomende uitdaging voor startende gitaristen. Dan druk je de snaren in van een bepaald akkoord, maar dan raakt 1 van je vingers ook de snaar die net onder die vinger zit. En dan klinkt die snaar niet goed.

Het lijkt dan net alsof je vingers te dik zijn voor de gitaarsnaren. Alsof het niet past.

Vooral als je net begint met gitaarspelen, dan lijkt er ook zo weinig ruimte te zijn tussen de snaren. Dan is het net alsof je bijna niet anders kan dan 2 snaren tegelijk indrukken. Hou vol, want vaak kan het wel. Het is alleen even zoeken.

Er zullen best uitzonderingen zijn, waarbij vingers toch echt te dik zijn, om snaren in te kunnen drukken, zonder de omliggende snaren te raken, maar ik heb nog niet bij cursisten meegemaakt. Zo was er onlangs ook een cursist met best forse handen (en vingers). In de eerste instantie leek het voor hem bijna onmogelijk om echt maar 1 snaar in te drukken en de snaren eromheen niet te raken. Maar na stug volhouden, passen en meten, en vaak doen, lukte het hem alsnog. Superblij was hij.

Niet opgeven, blijven proberen

Dat is waar het vaak op neerkomt. Blijf zoeken, blijf proberen en houd de moed erin.

Om je daarbij te helpen heb ik hieronder enkele tips voor het idee van "te dikke vingers om gitaar te spelen".

De onderstaande video is een stukje van een online groepsles. Hierin stelde een cursist me precies hierover een vraag. In deze video geef ik hierover 7 tips en trucs. Doe er je voordeel mee 🙂

Online groepsles fragment: Als ik een snaar indruk, dan raakt m'n vinger de snaar eronder.


De tips in de video staan ook nog eens hieronder uitgewerkt.

Te dikke vingers voor gitaar? 7 Tips.

  1. Zet je vingers zo rechtop mogelijk neer. En rechtop staande vinger neemt het minste ruimte in.
  2. Hou de nagels van je frethand kort. Als je je vingers rechtop neerzet op de snaren en de snaren dan indrukt, dan mag je je nagels niet op het hout voelden drukken. Want dat hindert alleen maar. (NB. je frethand is de hand waarmee je de snaren indrukt. Speel je rechtshandig gitaar, dan is je linkerhand je frethand)
  3. Druk de snaar recht in. Let op dat je de snaar niet naar beneden trekt met het indrukken. Want dan trek je de snaar naar de volgende snaar toe en dan maak je de ruimte tussen die 2 snaren kleiner.
  4. Druk de snaar in met het midden van je vingertop. Probeer aan beide kanten van de snaar evenveel "vinger" te hebben als je de snaar indrukt. Zo, dat de snaar precies onder het midden van je vinger zit. Zo hou je aan beide kanten van je vinger evenveel ruimte over tot de omliggende snaren.
  5. Druk de snaar niet harder in dan nodig is. Je hoeft de snaar niet helemaal op het hout te drukken voor een mooie toon. Vaak is het al genoeg als je de snaar licht indrukt. Hoe harder je met je vingertop op een snaar drukt, hoe meer je vingertop zich "spreidt" en dus breder wordt.
  6. Kweek gitaareelt. Als je regelmatig speelt, dan komt er vanzelf een dun eeltlaagje op je vingertoppen. Dat is handig, want dat maakt je vingertop iets harder, En daarmee hoef je de snaren dan ook weer minder hard in te drukken en spreidt je vinger ook weer minder om de snaar heen.
  7. Probeer een klassieke (of Spaanse) gitaar. Op de meeste klassieke en Spaanse gitaren liggen de snaren verder van elkaar af dan op country/western-gitaren en elektrische gitaren. Als het echt een uitdaging voor je is om de snaren in te drukken zonder de omliggende snaren te raken, probeer dan eens een klassieke of Spaanse gitaar.

Veel succes met deze tips!

groetjes 🙂
Arvid


NB: Meer van dit soort fantastische tips vind je in het E-boek met 500 tips voor gitaristen. Maar dat heb je natuurlijk allang 😄

Over de schrijver
Allround studio/live-gitarist met 30 jaar studio-ervaring, 35 jaar podium-ervaring en 40 jaar gitaar-ervaring."Ik vind dat iedereen de kans zou moeten hebben te ervaren hoe waardevol muziek maken kan zijn. En ik vind het eeuwig zonde als iemand ontmoedigd raakt door iets wat fout aangeleerd is. Daarom begeleid ik mijn cursisten in al mijn trainingsprogramma's met het opbouwen van een goeie speeltechniek waar je wèl verder mee kunt komen."
Reactie plaatsen

Kijk de volledige les en video in de Gitaarstarters ledenomgeving

Heeft deze tip en video je geholpen met je gitaarspel? Meer oefeningen, tips, lessen, liedjes en complete cursussen voor beginners op gitaar, vind je in de Gitaarstarters online ledenomgeving.