Tonen op je gitaar laten leven met een vibrato
27 januari 2024 

Tonen op je gitaar laten leven met een vibrato

Een langzaam stukje mooier spelen op je gitaar.?

In onderstaande video laat ik je een techniek zien waarmee je je gitaarspel mooier laat klinken. Met deze techniek breng je leven in de tonen die je aanslaat. In plaats van een platte aangeslagen toon (zoals wanneer je een toets indrukt van een piano) kun je met deze techniek de aangeslagen toon emotie meegeven.

Breng je gitaarmuziek tot leven met de vibrato techniek

NB. Deze video is opgenomen tijdens een online groepsles voor Gitaarstarters leden, zo rond kerst. Vandaar het liedje 🙂 Maar ook al is dit een kerstliedje, de techniek kun je natuurlijk ook in andere liedjes gebruiken.

Wat is de vibrato techniek?

Met de vibrato techniek laat je een aangeslagen toon als het ware "golven". Je voert deze techniek uit door trekkracht uit te voeren in om beurten in beide richtingen over de lengte van de snaar.

Wanneer je op de snaar trekkracht uitoefent richt de kop van de gitaar, dan trek je de snaar strakker. Daarmee wordt de toon iets hoger. Geef je de snaar vervolgens trekkracht richting de klankkast, dan trek je de snaar iets losser. En daarmee wordt de toon iets lager.

Wissel je dit af in een vloeiende beweging, dan krijg je een toon die vibreert in z'n hoogte. En dat noem je een vibrato.

Hoe speel je een vibrato op gitaar?

Houd met je vinger de snaar ingedrukt op de positie van de toon en beweeg je vinger tijdens en na het aanslaan over die snaar, in de lengte van de snaar, heen en weer, terwijl je de snaar ingedrukt houdt. Je rekt de snaar zo een klein beetje op naar de kast toe en van de kast af. En zo gaat dan de toon vibreren. Ja, het is even oefenen, maar uiteindelijk zou het steeds makkelijker moeten gaan. 🙂

Hoe speel je de vibrato techniek op gitaar

Tips voor je eerste vibrato

Met een vibrato kan het uitvoeren van de beweging even wennen zijn. Probeer de beweging te oefenen onder de makkelijkste omstandigheden: op een positie rond de 5e tot 9e fret en op een omwonden snaar (een bassnaar).

In de posities rond de 5e tot 9e fret heb je namelijk genoeg rek op de snaar aan beide kanten van je vinger, om de snaar relatief makkelijk te rekken in beide richtingen.

En de omwonden snaren zijn stroever, waardoor je meer grip hebt op de snaar. Dat rekt makkelijker.


Veel succes weer met deze tip en je eerste vibrato 🙂💪🎵
groetjes, Arvid

PS. Meer van dit soort geweldige tips vind je in het Gitaristen 500-tips boek.


Over de schrijver
Allround studio/live-gitarist met 30 jaar studio-ervaring, 35 jaar podium-ervaring en 40 jaar gitaar-ervaring."Ik vind dat iedereen de kans zou moeten hebben te ervaren hoe waardevol muziek maken kan zijn. En ik vind het eeuwig zonde als iemand ontmoedigd raakt door iets wat fout aangeleerd is. Daarom begeleid ik mijn cursisten in al mijn trainingsprogramma's met het opbouwen van een goeie speeltechniek waar je wèl verder mee kunt komen."
Reactie plaatsen

Kijk de volledige les en video in de Gitaarstarters ledenomgeving

Heeft deze tip en video je geholpen met je gitaarspel? Meer oefeningen, tips, lessen, liedjes en complete cursussen voor beginners op gitaar, vind je in de Gitaarstarters online ledenomgeving.