Vermoeide rug? 3 Houdingtips voor het gitaarspelen op de bank.
09 november 2023 

Vermoeide rug? 3 Houdingtips voor het gitaarspelen op de bank.

Tijdens een online groepsles vertelde een cursist me dat ze heel graag op de bank gitaar speelt. Maar dat ze daarbij last krijgt van een vermoeide rug.

In mijn houding-video's (in de cursus Wegwijs op je Gitaar) laat ik vaak de goede houding zien op een keukenstoel.
Want die komt voor de meeste mensen uit op (ongeveer) de goede hoogte.

Een bank is vaak wat lager.
Dus dan kom je met je goede houding niet zo goed uit.

Maar ja die bank is wel veel gezelliger 🙂

En hoewel ik weet dat ik op een keukenstoel beter zit,
zit ik zelf ook vaak op de bank gitaar te spelen.

Een optimale gitaarhouding op de bank is er niet echt, maar er zijn wel een paar dingen waar ik dan rekening mee houd.
Om m'n rug en spieren zo min mogelijk te belasten.

Deze heb ik samengevat in 3 tips, in de onderstaande video.

3 Houdingtips voor het gitaarspelen op de bank (video).

NB. Deze video is opgenomen tijdens een online groepsles voor Gitaarstarters leden.


Meer over de Ergoplay gitaarsteun

In de video laat ik de Ergoplay zien. Meer over de Ergoplay en waar je 'm kunt bestellen, vind je op deze pagina:
Vragen en antwoorden over de Ergoplay gitaarsteun >>>

3 Houdingtips voor als je gitaar speelt op de bank (tekst)

Hieronder heb ik de 3 tips nog even voor je uitgeschreven in tekst. Maar kijk vooral ook even de video, want met beelden kan ik het beter laten zien.

Tip 1: Probeer zo min mogelijk in elkaar gedrukt te zitten. Omdat de bank vaak lager is dan wat een optimale zithouding nodig heeft zit je op een bank wat meer "in elkaar gevouwen". Je knieën kom en daarbij meer omhoog. Om dat een beetje op te vangen kun je proberen zo rechtop mogelijk te zitten en je rug recht te houden. Een actieve zit op de bank zogezegd 🙂

Tip 2: Stel je voetensteun lager af. Speel je met een voetensteun? Die is normaal gesproken afgesteld op een optimale zithoogte. Maar als je lager zit dan is dat veel te hoog. Je knieën komen dan nog hoger wat weer meer belasting aan je rugspieren kan geven. Speel je op de bank, stel je voetensteun dan lager af

Tip 3: Gebruik een gitaarsteun in plaats van een voetensteun. Met een gitaarsteun kun je je voeten recht op de grond houden. Dat geeft meer ruimte voor je rug. Een voorbeeld van een gitaarsteun en het gebruik ervan vind je op deze pagina: De Ergoplay gitaarsteun >>>.

Zo, dat scheelt iets 🙂 Op de bank zitten is minder ontspannen voor je rug, dan op een stoel met een goede gitaarhoogte, maar met deze tips kun je er hoop ik toch uit halen wat erin zit. 🙂

PS. Goeie tips? Een goede basishouding en techniek worden vaak onderschat en zijn essentieel voor het goed gitaar leren spelen. In alle cursussen in de Gitaarstarters ledenomgeving is daarom veel aandacht voor houding, techniek en uitvoering. Neem eens een kijkje: Gitaarstarters online gitaarcursussen voor beginners >>>.

Over de schrijver
Allround studio/live-gitarist met 30 jaar studio-ervaring, 35 jaar podium-ervaring en 40 jaar gitaar-ervaring."Ik vind dat iedereen de kans zou moeten hebben te ervaren hoe waardevol muziek maken kan zijn. En ik vind het eeuwig zonde als iemand ontmoedigd raakt door iets wat fout aangeleerd is. Daarom begeleid ik mijn cursisten in al mijn trainingsprogramma's met het opbouwen van een goeie speeltechniek waar je wèl verder mee kunt komen."
Reactie plaatsen

Kijk de volledige les en video in de Gitaarstarters ledenomgeving

Heeft deze tip en video je geholpen met je gitaarspel? Meer oefeningen, tips, lessen, liedjes en complete cursussen voor beginners op gitaar, vind je in de Gitaarstarters online ledenomgeving.