Gitaarspelen zonder te hoeven kijken naar je vingers
25 april 2023 

Gitaarspelen zonder te hoeven kijken naar je vingers

Als je intensief gitaar speelt, dan is het prettig om je instrument te kunnen bespelen zonder voortdurend te hoeven kijken naar waar je je vingers neerzet.

Kijken naar je vingers met gitaarspelen heeft wat nadelen

Als je net begint met gitaarspelen, dan kan het een hele uitdaging zijn om je vingers op de juiste snaren neer te zetten. Logisch dat je af en toe even kijkt. En af en toe is dat ook niet erg. Maar als af-en-toe "voortdurend" wordt, dan kan het raadzaam te zijn om even pas op de plaats te maken.

  • Kijken naar je vingers kost namelijk extra tijd, vooral als je een liedje niet uit je hoofd kent. Want dan moet je tussendoor ook nog kijken naar bladmuziek of een beeldscherm om te weten wat je precies moet spelen. Dan ben je de hele tijd heen en weer aan het kijken tussen de muziek, je rechterhand en je linkerhand.
  • Kijk je continue naar op welke snaren je je vingers neerzet, dan kan dat oncomfortabel worden. Je hebt de hele tijd je hoofd opzij gedraaid. En grote kans dat je dan ook niet helemaal rechtop zit. Dat is niet fijn voor de spieren in je nek en schouders. Lees daarvoor ook het artikel: Ontspannen kunnen kijken waar je je vingers neerzet met gitaarspelen.

Dus kijken naar je vingers kan wel, maar als je zo min mogelijk hoeft te kijken, kan dat je wel helpen met vloeiend en ontspannen gitaarspel. Om je daarbij te helpen heb ik hieronder een paar tips voor je.

Video: Gitaar leren spelen zonder te hoeven kijken naar je vingers.

De onderstaande video is een fragment van een online groepsles voor Gitaarstarters leden. Het vragenuurtje, waarbij cursisten een uur lang live vragen kunnen stellen over de cursussen en lessen in de ledenomgeving.


8 Tips om gitaar te leren spelen zonder te hoeven kijken.

Liever geen video? Lees dan de onderstaande tips in tekst.

  1. De belangrijkste tip is, om ook echt niet te kijken. Zoek de snaren en posities op de tast, ook als het even niet goed gaat.
  2. Leer op de tast de afzonderlijke snaren herkennen aan structuur en dikte. Dat doe je heel eenvoudig door met je vingers een voor een langs alle opeenvolgende snaren te gaan. Heen en weer en heen en weer. Probeer dan ook eens een bepaalde snaar op de tast te vinden.
  3. Duw je vinger vlak voor de fret, totdat je de fret tegen de buitenkant van je vinger aan voelt.
  4. Voel met je vinger waar het diepste punt van een vakje zit (precies in het midden van het vakje).
  5. Oefen een toonladder over alle snaren waarbij je al je vingers gebruikt.
  6. Oefen met korte stukjes die je keer op keer herhaalt. Door die herhaling train je meer effectief, dan wanneer je iedere keer iets anders doet.
  7. Oefen ook met stukjes waarvan je de melodie kent, zodat je het hoort als je niet goed zit. En als je dan niet goed zit, probeer dan op de tast te vinden waar je wel moet zijn.
  8. Speel eens in het donker, dan kun je echt niet kijken dus dan moet je wel. Het is even wennen, maar geef het een kwartiertje. En dan kom je er waarschijnlijk achter dat je meer kunt dan je denkt dat je kunt. 🙂

Goeie tips? Wil je er 500 meer?

Ik hoop van harte dat deze tips je verder helpen met je gitaar. Ben je wel in voor gitaarspeel-tips? Dan heb ik er meer dan 500 voor je, in het 500plus-tips voor gitaar E-boek. Een unieke aaniwnst voor iedere startende gitarist. 🙂

Over de schrijver
Allround studio/live-gitarist met 30 jaar studio-ervaring, 35 jaar podium-ervaring en 40 jaar gitaar-ervaring. "Ik vind dat iedereen de kans zou moeten hebben te ervaren hoe waardevol muziek maken kan zijn. En ik vind het eeuwig zonde als iemand ontmoedigd raakt door iets wat fout aangeleerd is. Daarom begeleid ik mijn cursisten in al mijn trainingsprogramma's met het opbouwen van een goeie speeltechniek waar je wèl verder mee kunt komen."
Joke
Door

Joke

op 28 Apr 2023

Geweldige tips weer , dacht de barre nooit leren en zie , beetje bij beetje gaat het lukken , dank Arvid

Arvid Kuipers
Door

Arvid Kuipers

op 01 May 2023

Hoi Joke, dankjewel voor je leuke reactie! Ja, die barré gaat je echt wel lukken! Eens kijken hoe het vanavond met de groepsles gaat! 💪😀

Reactie plaatsen

Kijk de volledige les en video in de Gitaarstarters ledenomgeving

Heeft deze tip en video je geholpen met je gitaarspel? Meer oefeningen, tips, lessen, liedjes en complete cursussen voor beginners op gitaar, vind je in de Gitaarstarters online ledenomgeving.