Je gitaar mee op vakantie

Goed, je gaat op vakantie en je wilt je gitaar meenemen op reis.

Als je een verknocht gitarist bent, dan is je gitaar voor jou waarschijnlijk een waardevol bezit. Iedere gitaar is anders, ook al komen ze uit dezelfde fabriek, van dezelfde band af. Jouw gitaar is toch echt ‘jouw’ gitaar. Hij speelt zoals je gewend bent, klinkt zoals je gewend bent. Je bent eraan gehecht.

De vraag is dan, neem je hem mee op reis? Of laat je ‘m liever thuis staan, waar er niets mee kan gebeuren.

Wat je vooral WEL moet doen als je je gitaar meeneemt op vakantie.

  • Verzeker je gitaar in je reisverzekering. Of sluit een kostbaarheden verzekering af voor je gitaar (wat sowieso een goed idee is denk ik). Kijk dan wel even of die kostbaarheden verzekering dekking heeft in het land waar je naar toe gaat.
  • Is er kans op aanzienlijke wisselingen in temperatuur en luchtvochtigheid? Draai je snaren dan wat losser. Daarmee geef je de hals de vrijheid om zich aan te passen aan deze schommelingen. Ik draai de snaren op mijn gitaar liever 1 voor 1 rustig los, van buiten naar binnen. Niet allemaal tegelijk. Tussendoor laat ik de hals even rusten en ‘wennen’ aan de nieuwe spanning.
  • Als het kan en er ruimte voor is, doe je gitaar dan in een goed passende gitaarkoffer. Daarin is je gitaar goed beschermd tegen stoten. Als de koffer niet goed passend is, maak deze dan passend. Vul op met kleren, handdoeken, piepschuim waar nodig.
  • Ga je op reis met het vliegtuig? Lees dan deze post ook nog even: Gitaar mee in het vliegtuig – voorbereiding
  • Is je gitaarkoffer af en toe in handen van anderen of buiten je bereik? Plak dan “fragile” stickers op je gitaarkoffer. Het liefst natuurlijk speciale “handle with care stickers voor gitaar” 🙂

Wat je vooral NIET moet doen als je je gitaar meeneemt op vakantie.

Uit eigen ervaring: Leg je gitaar nooit in de auto, vol in de zon met niet meer bescherming dan een gitaarhoes of -tas. Het kan warm worden in zo’n tas in de auto. Vooral als je even bij een tankstation stil staat, de airco uitstaat en de zon alle kans heeft. Temperatuurwisselingen kunnen funest zijn. De kop kan zomaar breken (dat gebeurde bij mijn gitaar, op een leuke vakantie richting Frankrijk).

Wat is het alternatief?

  • Een goed boek. Is ook wel eens leuk, over gitaren dan natuurlijk. 🙂 Tip: Heb je het 500-tips voor gitaristen e-boek al?
  • Niet je top-gitaar mee, maar die andere, die nog op zolder staat. Wil je gewoon een beetje lekker rustig kunnen spelen, of wil je echt gaan oefenen bijvoorbeeld? Als je gewoon een beetje rustig wil jammen, dan kun je misschien die goedkopere gitaar meenemen. Stof eraf, en die in de auto.
  • Er zijn speciale reisgitaren. Die zijn meestal wat kleiner. Tja, dat speelt wel héél anders denk ik dan. Of een heuse opvouwbare gitaar, wat vind je daarvan. Dat pakt wel heel makkelijk in.

Accessoires om niet te vergeten als je je gitaar meeneemt op reis

Wat neem je nog meer mee, behalve je gitaar? Hieronder heb ik een lijstje van accessoires om even aan te denken, als je je gitaar meeneemt.

  • Nieuwe snaren
  • Tangetje om je snaren mee op maat te knippen
  • Inbussleuteltje (als je een tremolo hebt)
  • Een stemapparaat
  • Batterijen voor je stemapparaat
  • Eventueel bladmuziek waar je toevallig mee bezig bent
  • Iets om je inspiratie mee op te nemen. Je telefoon bijvoorbeeld. Maar die neem je waarschijnlijk toch wel mee. Zorg dan voor voldoende vrije ruimte op je telefoon voor je eventuele opnames.

Wil je een complete checklist met 40 accessoires om niet te vergeten voor je gitaar?
Dan heb ik hier nog een gitaar accessoires meeneem-checklist voor je. Die kun je afdrukken en daarop aanvinken wat je al gepakt hebt, superhandig.

Naar de Gitaar Accessoires meeneem checklist >>>

Heb je leuke reiservaringen met je gitaar?

Ik vind het superleuk als je je reiservaringen met gitaar hieronder zou willen delen! Als dank stuur ik je dan een passend gitaartabje voor op vakantie. Een heel bekend liedje waarmee je punten scoort bij andere Nederlanders met heimwee.🙂

Over de schrijver
Allround studio/live-gitarist met 30 jaar studio-ervaring, 35 jaar podium-ervaring en 40 jaar gitaar-ervaring."Ik vind dat iedereen de kans zou moeten hebben te ervaren hoe waardevol muziek maken kan zijn. En ik vind het eeuwig zonde als iemand ontmoedigd raakt door iets wat fout aangeleerd is. Daarom begeleid ik mijn cursisten in al mijn trainingsprogramma's met het opbouwen van een goeie speeltechniek waar je wèl verder mee kunt komen."
Reactie plaatsen

Kijk de volledige les en video in de Gitaarstarters ledenomgeving

Heeft deze tip en video je geholpen met je gitaarspel? Meer oefeningen, tips, lessen, liedjes en complete cursussen voor beginners op gitaar, vind je in de Gitaarstarters online ledenomgeving.