Je gitaar mee op vakantie

gitaar op vakantie

Met je gitaar op vakantie

Goed, je gaat op vakantie en je wil je gitaar meenemen op reis..

Als je een verknocht gitarist bent, dan is je gitaar voor jou waarschijnlijk een waardevol bezit. Iedere gitaar is anders, ook al komen ze uit dezelfde fabriek, van dezelfde band af. Jouw gitaar is toch echt ‘jouw’ gitaar. Hij speelt zoals je gewend bent, klinkt zoals je gewend bent. Je bent eraan gehecht.

De vraag is dan, neem je hem mee op reis? Of laat je ‘m liever thuis staan, waar er niets mee kan gebeuren?

 

Wat is het alternatief?

 • Een goed boek. Is ook wel eens leuk (over gitaren dan).
 • Niet je top-gitaar mee, maar die andere, die nog op zolder staat. Wil je gewoon een beetje lekker rustig kunnen spelen, of wil je echt gaan oefenen bijvoorbeeld? Als je gewoon een beetje rustig wil jammen, dan kun je misschien die goedkopere gitaar meenemen. Stof eraf, en die in de auto.
 • Er zijn speciale reisgitaren. Die zijn meestal wat kleiner. Tja, dat speelt wel héél anders denk ik dan. Of een heuse opvouwbare gitaar, wat vind je daarvan.. Wil je een demo? Zie hier een video op youtube over de ‘Voyage-Air folding Acoustic Travel Guitar‘.

 

Toch je super-gitaar mee

Wil je echt serieus aan de bak met oefenen? Of optreden? Ja, dan meen je waarschijnlijk het liefst je supergitaar mee.
Zorg dan voor de juiste voorbereiding..

 

Doe vooral NIET dit..

Uit eigen ervaring: Leg je gitaar nooit in de auto, vol in de zon met niet meer bescherming dan een gitaarhoes of -tas. Het kan warm worden in zo’n tas in de auto. Vooral als je even bij een tankstation stil staat, de airco uitstaat en de zon alle kans heeft. Temperatuurwisselingen kunnen funest zijn. De kop kan zomaar breken (dat gebeurde bij mijn gitaar, op een leuke vakantie richting Frankrijk).

 

Doe vooral WEL dit..

 • Verzeker je gitaar in je reisverzekering. Of sluit een kostbaarheden verzekering af voor je gitaar (wat sowieso een goed idee is denk ik). Kijk dan wel even of die kostbaarheden verzekering dekking heeft in het land waar je naar toe gaat.
 • Is er kans op aanzienlijke wisselingen in temperatuur en luchtvochtigheid? Draai je snaren dan los. Daarmee geef je de hals de vrijheid om zich aan te passen aan deze schommelingen. In principe moet je hals er tegen kunnen als je je snaren ineens allemaal los draait (zie ook de vouwgitaar van hierboven). Maar toch doe ik dit zelf liever niet. Ik draai de snaren op mijn gitaar liever 1 voor 1 rustig los, van buiten naar binnen. Niet allemaal tegelijk. Tussendoor laat ik de hals even rusten en ‘wennen’ aan de nieuwe spanning.
 • Als het kan en er ruimte voor is, doe je gitaar dan in een goed passende gitaarkoffer. Daarin is je gitaar goed beschermd tegen stoten. Als de koffer niet goed passend is, maak deze dan passend. Vul op met kleren, handdoeken, piepschuim waar nodig.
 • Met het vliegtuig? Lees dan deze post ook nog even: Gitaar mee in het vliegtuig – voorbereiding

 

Niet vergeten

 • Nieuwe snaren
 • Tangetje om je snaren mee op maat te knippen
 • Inbussleuteltje (als je een tremolo hebt)
 • Een stemapparaat
 • Batterijen voor je stemapparaat
 • Eventueel bladmuziek waar je toevallig mee bezig bent
 • Iets om je inspiratie mee op te nemen. Je telefoon bijvoorbeeld. Maar die neem je waarschijnlijk toch wel mee. Zorg dan voor voldoende vrije ruimte op je telefoon voor je eventuele opnames.

 

Fijne reis en veel plezier!

arvid-kuipers-handtekening

 

PS: Heb je nog andere tips voor je gitaar op reis? Laat het dan weten onder dit artikel. Stuur ik je een passend gitaartabje voor vakantie als dank.. Welke dan? Een gitaartabje van ons volkslied, daar scoor je punten mee bij andere Nederlanders met heimwee 🙂

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *